Skocz do zawartości

Nurzaniec w kropki szaleje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z dziesięciu sadzonek nurzańca, które posadziłem,

jeszcze żadna nie wypuściła odnogi, poza jedną.

Ta jedna sadzonka ma liście w takie czarne kropki,

na dorosłych liściach mają one po 1-2 mm, liście,

na których się znajdują, są takie brązowawe.

Rzecz w tym że ta sadzonka wypuściła już szeregowo

chyba 8 czy 9 malutkich sadzonek - wygląda to tak,

że ekspresowo wypuszcza odnogę, na końcu pojawia

się sadzonka z liścmi o długości jakichś 3 cm, z

identycznymi kropkami, a potem z tej sadzonki strzela

następna odnoga, a sama sadzonka już praktycznie

nie rośnie.

Wygląda to dziwnie - gąszcz sadzonek połączonych

odnogami, w jednym pokręconym łańcuchu, na dodatek

większość buja się w powietrzu razem z korzeniami.

Dla mnie to wygląda jakby roślina główna była jakaś

felerna - chora? - i w panice próbowała od tej choroby

uciec, ale każda nowa sadzonka od razu jest w te

kropki.

Inne blisko rosnące są cały czas OK.

Usuwać czy obserwować? Co to może być?

milc

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A jaka jest głebokość zbiornika , moc świetlówek i ich barwa oraz ciepłota ? Wystarczy firma i typ świetlówki .

Nie bardzo mam przed oczami to co się dzieje z tymi roślinami ale z doswiadczenia wiem - że większośc tzw chorób roślin to schorzenia spowodowane warunkami .

Może jakas fotka ?

Opublikowano

Za późno - tydzień temu wysłałem go do nurzańcowego nieba.

Dodam, że tylko ta jedna sadzonka z dziesięciu tak wyglądała

i tylko ta jedna tak się zachowywała.

milc

• 1 rok później...
Opublikowano

Hmm u mnie jest to samo . Ja nie wyrzucam walczę dokońca :)

Akwa 210x50xh65

Oswietlnie 6x39W T5 (2 szt. Grolux x9h/dobe) (po 2 szt. ReefWhite i Plant Grow x4h/dobę)

Parametry wody :

NO3 - 15

NO2 - brak

PO4 - 0,3

KH - 15-20

GH - 7-14

pH - 8,0

Test JBL 5w1

akwa ma 3 miesiace , porosniete okrzemkami , od niedawna dozuje Planta Gainer Ferro + bo takie dostalem podpowiedzi ale nic to nie pomaga .

Duże rosliny maja się dość dobrze , a maluchy mimo, że wyrastają jak grzyby po deszczu to podrosną te 5-6cm od podłoża , nabierają takich kolorów i plam, i tak juz im zostaje na długie tygodnie.

Foto : http://img91.imageshack.us/img91/8672/roslinkaep9.jpg

Opublikowano
Hmm u mnie jest to samo . Ja nie wyrzucam walczę dokońca :)

Akwa 210x50xh65

Oswietlnie 6x39W T5 (2 szt. Grolux x9h/dobe) (po 2 szt. ReefWhite i Plant Grow x4h/dobę)

Parametry wody :

NO3 - 15

NO2 - brak

PO4 - 0,3

KH - 15-20

GH - 7-14

pH - 8,0

Test JBL 5w1

akwa ma 3 miesiace , porosniete okrzemkami , od niedawna dozuje Planta Gainer Ferro + bo takie dostalem podpowiedzi ale nic to nie pomaga .

Duże rosliny maja się dość dobrze , a maluchy mimo, że wyrastają jak grzyby po deszczu to podrosną te 5-6cm od podłoża , nabierają takich kolorów i plam, i tak juz im zostaje na długie tygodnie.

Foto : http://img91.imageshack.us/img91/8672/roslinkaep9.jpg

stawiam na niedobór azotu+mgnezu..

azot(niedobór) - jasnozielony kolor i cerwone zabarwienie, duża ilość karłowatych pędów...

magnez(niedobór) - słabe pędy, plamki...

to tyle na ile się orientuję.. może ktoś jeszce się wypowie...

Opublikowano

A czym to uzupelnic ,zeby sprawdzic czy to to ?

NO3 mam podniesc ? Ono nawet mi nie skoczy jak przez miesiac nie zrobie podmiany ;(

A Mg ?

Nie chce dawac mixów bo zaraz sie okaze ,ze czegos innego jest nadmiar i jakies paskudztwa mi sie rozwina - czy to sinice czy inne dziadostwo :(

Opublikowano

Azotu absolutnie nie zwiększaj... Po co takie kombinacje :?: NO3 na poziomie 15 wcale dla roślin nie jest zbyt małe.

Plamy to najprawdopodobniej glony. Nic z nimi nie zrobisz. Moje nurzańce przy braku światła robią się właśnie takie blade. Masz dość wysoki zbiornik i to wiele tłumaczy. Przy powierzchni, gdzie jest więcej światła, rośliny mają się dobrze, głębiej, gdzie tego światłą dociera mniej, może go brakować. Spróbuj założyć odbłyśniki.

Swoją drogą u mnie Vallisneria rośnie jak szalona i to przy bardzo słabym oświetleniu, jeśli zakopię przy niej kulki gliniano torfowe. Żaden nawóz u mnie nie przynosił takich efektów, jak kulki, których 20 szt. kosztuje ok. 5zł. W akwarium 165 dł. rośliny miałem po 2 stronach i wkopałem 2 kulki. Starczyło na kilka miesięcy.

Opublikowano

Wczoraj przeniosłem do innego zbiornika z bardziej twarda woda częśc tych zakropkowanych roslinek , częśc nawet z "matką" i zobaczymy co bedzie za kilka tygodni , bo chyba wczesniej nie ma co liczyc na efekty ...

Pozostałe zostały .