Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam planuję obsadę do akwarium 200l proste, z tym jednak zastrzeżeniem, że ma to być zestawienie jednogatunkowe max. 4 osobniki(1+3). Po dłuższym zastanowieniu wybór zawęziłem do 3 gatunków:

1. Cynotilapia pulpican,

2. Cynotilapia afra cobue/cobwe,

3. Pseudotropheus saulosi coral; w ostateczności ponieważ średnio mi się podobają :cry:,

Proszę o Wasze opinie i uwagi odnośnie tych gatunków. Czy to dobry wybór do akwarium tej wielkości?

Opublikowano
Mało tych ryb będzie. Wiało nudą będzie na kilometr..

I jak tu chcieć dobrze??

Wszyscy wrzeszczą że jak najwięcej miejsca dla ryb, im mniej ich tym lepiej a Ty takie rzeczy wypisujesz :mrgreen:

Tak na poważnie to zgodzę się z Tobą.

Jeżeli jednogatunkowe to dołożyć ilości - powiedzmy do 10-12 - spokojnie da radę.

Można też dołożyć drugi gatunek - oczywiście o podobnych preferencjach pokarmowych.

Jak dla mnie to w takim akwa 12 ryb daje radę (oczywiście odpowiedniej wielkości i temperamentu)

Opublikowano

Nie zapominajcie, że ryb będzie 4 tylko przez pewien czas. Po kilku tarłach będzie już znacznie więcej i o to właśnie chodzi - wielopokoleniowe grupy wcale nie wieją nudą, a im mniej ryb wpuścimy, tym lepiej.

Opublikowano

Powiem szczerze, że ostatnio miałem okazję oglądać akwarium 200l z dorosłymi samcami Iodotropheus sprengerae i Pseudotropheus saulosi razem 6 sztuk, prawdopodobnie po redukcji. I jak dla mnie akwarium to wydawało się już być zbyt przepełnione. A tym bardziej więcej niż 10 dorosłych ryb; dlatego właśnie wybrałem inną drogę. Czy będę zadowolony? Czas pokaże. Podtrzymuję jednak moją prośbę o wskazanie/lub pomoc w wyborze jakiegoś ciekawego gatunku, niewielkiego rozmiaru który będzie ciekawie prezentował się w układzie 1+3. Mogą to być także mniej znane gatunki, hodowlę mam praktycznie pod nosem, więc z dostępnością problemu być nie powinno.

Edit:

Nie zapominajcie, że ryb będzie 4 tylko przez pewien czas. Po kilku tarłach będzie już znacznie więcej i o to właśnie chodzi - wielopokoleniowe grupy wcale nie wieją nudą, a im mniej ryb wpuścimy, tym lepiej.

Przepraszam, ale nie rozumiem dlaczego takie akwarium ma być nudne? Na początek oczywiścię kupię odpowiednio więcej ryb, potem redukcja do docelowego układu i zobaczymy co czas przyniesie.

Opublikowano

spróbuj z auratusem

nudno na pewno nie będzie.

Cynotilapie są w porządku jednak w akwa będziesz miał fajnego samca, niestety samice urodą nie grzeszą, ale jeżeli tym się nie przejmujesz to spoko.

Opublikowano
spróbuj z auratusem

nudno na pewno nie będzie.

Cynotilapie są w porządku jednak w akwa będziesz miał fajnego samca, niestety samice urodą nie grzeszą, ale jeżeli tym się nie przejmujesz to spoko.

Nie za małe akwa na auratusa? :wink:

Opublikowano

pewenie auratus zajmie 3/4 akwarium albo nawet całe - ale konkurencji mieć nie będzie więc żaden problem, a z pływaniem to auratusik tak jakoś lubi pływać 30 cm od swojej groty :) no chyba ze goni innego samca lub ma ochotę na samiczkę.

Opublikowano

pewenie auratus zajmie 3/4 akwarium albo nawet całe - ale konkurencji mieć nie będzie więc żaden problem, a z pływaniem to auratusik tak jakoś lubi pływać 30 cm od swojej groty :) no chyba ze goni innego samca lub ma ochotę na samiczkę.

Czyli nie taki zły jak piszą niektórzy o nim. :wink:

Może maylandia livingstonii?