Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po wydaleniu auratusa w glownym zbiorniku zostalo mi 10- szt Demasoni i 9 M.johannii che do nich dokupic P.flavus ,ktore juz zamowilem... ale na mysl przychodzi mi jeszce 1 zmiana moze zamiast Demasoni dam C, afre Likome red top,ktora obecnie takze posiadam w liczbie 8szt plywaja 112l kotniku... p.flavus w srodowisku naturalnym zywi sie glownie planktonem jak C.afra ,m.johhani rowniez pozywia sie planktonem lecz w mniejszym stopniu niz oba gat,aczykolwiek jest wszystkozerny jak i flavus z tym zem.johannii bardziej w kierunku zieleninki wiec dieta 70%miesne do 30%zieleni w przypadku zestawienia z afra?a do demasonow odwrotne proporcje...?

Co myslicie o tych obsadach i ktora jest leprza i pod wzgledem zyciowym dla ryb i wizualnym dla mnie bo juz sam nie wiem czy bardziej podoba mi sie w zestawie afra czy demasoni ,poprostu oba gat maja to cos...

Opublikowano

1. Naprawdę nie masz w kompie takiego programiku co podkreśla błędy? Bo uwierz mi, ale czytanie tego co napisałeś już samo w sobie jest trudne. Doradzanie Ci, zważywszy że jesteś mondrala i masz głęboko rady innych, też nie jest proste. Postaraj się nie utrudniać ponad nasze możliwości.

2.

Co myslicie o tych obsadach i ktora jest leprza
- mój drogi chłopcze- żadna. Ogólnie jest, używając dość kolokwialnego określenia, kicha. Obsada składająca się z
10- szt Demasoni i 9 M.johannii
, jest już na wyrost, a Ty chcesz jeszcze coś dokupić.

3. Starając się wniknąć w Twój umysł, tudzież przeniknąć Twe zamierzenia, muszę Cię rozczarować- wszystkiego nie będziesz miał w tym, jakby nie było, małym zbiorniku. Pozbądź się johanni, dokup kilka demasoni i ciesz się względną równowagą w akwarium. Miast zwiększać obsadę, kup piwko, osiądź przed akwarium i delektuj się tym co widzisz, a nowe gatunki poznawaj via książka.

Opublikowano
Pozbądź się johanni, dokup kilka demasoni i ciesz się względną równowagą w akwarium. Miast zwiększać obsadę, kup piwko, osiądź przed akwarium i delektuj się tym co widzisz

amen

Opublikowano

chce obsade 1 samcowa a nie masowke 1 gatunkowa duzo ludzi trzyma 3 gat w 300l w haremach 1x3 i to wiekrzych mbuna z powodzeniem... dzieki za rady ale wole 3 gat.tym bardziej ze za rok planuje miec 375l

Opublikowano

Ale tu raczej nie ma obaw co do ilości i wielkości ryb a głównie o poziom agresji; demonków raczej nie utrzymasz w układzie 1+3 :( Ale pewnie i tak zrobisz jak uważasz.

Opublikowano
Ale tu raczej nie ma obaw co do ilości i wielkości ryb a głównie o poziom agresji; demonków raczej nie utrzymasz w układzie 1+3 :( Ale pewnie i tak zrobisz jak uważasz.

demasoni chce miec 1x4/5 jezeli mi sie nie uda utrzymac go w takim haremie to zrezygnuje na rzecz afry o ktorej napisalem.

Opublikowano

z demasonio na afry, hahaha, no rzeczywiście kolosalna zmiana będzie...

Ja wiedziałem od pierwszych Twoich postów z kim mamy do czynienia, wyczułem Cię od razu, ale co tam, czepiałem się przecież, a nie było czego :twisted: ... a teraz jest tak, że Ty mówisz A, a cała reszta mói Ci, że A jest niedobre i lepsze będzie B, no to Ty, że A jest ładniejsze, a jak się znudzi do dasz A'... Ojej, taka nasza karma, zmagać się z "doradźcie mi, ale ja i tak już wybrałem".

Życzę powodzenia.

Opublikowano

dlatego coraz mniej chęci człowiek ma do pisania, bo po co jak i tak 99% zrobi po swojemu, a za kilka miesięcy pod innym nikiem ( bo siara się przyznać) że coś nie wyszło, będzie opisywał problemy ze swoim akwarium.

Opublikowano

szkoda gadac widze ...dzis gadalem z hodowca z 15 letnim stazem i z Wujem 27 stazem ,powiedzieli ze moge probowac 1 z moich obsad,i ze szkoda kozystac z tego forum bo obsady sa takie same zapobiegawcze od x lat.Moge to rowniez potwierdzic u gosci sprzedajacych prywatnie pyski, takie obsady jak oni maja to by np; Kisiora krew zalala , a trzymaja je z powodzeniem po pare lat.

Pozdrawiam

Opublikowano

mój wuj (32 letni staż) i dziadek (56 letni staż) są skrajnie odmiennego zdania niż Twój znajomy hodowca i wujek. I kto teraz ma rację :twisted:. Również pozdrawiam.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• A miałeś w środku jakieś media, chociaż gąbkę? Jeśli nie to chyba normalne, bo pompa zasysa z dołu komory.
    • Mam kolejne pytanie. Podłączyłem sumpa testowo na tydzień czasu i woda w ostatniej komorze tam gdzie jest pompa jest najbardziej brudna(zamulona) Na powierzchni wody w tej ostatniej komorze cały czas pływają jakieś paprochy. Czy to normalne i po podlączeniu sumpa do akwarium docelowego nie będzie tego problemu?
    • U mnie układ Maison Reef & Kulfon & Saulosi sprawdza się idealnie. Szeryf w swoim rewirze toleruje jedynie o dziwo pięknie wybarwiającego się samca Saulosi. Ogólnie mam wrażenie, że Saulosi są tłem dla reszty obsady, bo pływają gdzie chcą bez reakcji reszty obsady.
    • U mnie yellow już 5 lat żyje z "roślinożerną" mbuną karmione głównie spiruliną super forte 36% i żyją, mnożą się a samiec yellow wielki jak byk. Preferencje pokarmowe yellow można między bajki włożyć, jakby od karmy roślinnej miał jakiś brak to by nie urósł taki wielki. Wcześniej też miałem yellowy, już od lat 90-tych trzymane z mbuną i zawsze karmione przewagą karm roślinnych i zawsze było ok, dopiero tutaj zauważyłem jakąś manię na punkcie preferencji zywieniowych i nawet przez jakiś czas stosowałem się do tego ale zauważyłem że to jakaś bzdura która niema żadnego znaczenia. Znaczenie mogą mieć skrajności typu mbuna z rybożerną drapieżną non-mbuna, natomiast cała mbuna może być trzymana ze sobą razem i karmiona tym samym.
    • Oczywiście możesz połączyć i przy odpowiednim podejściu będzie to funkcjonować, ale czy jeśli preferencje żywieniowe tych ryb są jednak mocno odmienne, to powinno się to robić?
    • Chipokae to mięsożerca, więc zestawienie go z roślinożernym demasoni może być problematyczne. Oprócz auratusa możesz jeszcze rozważyć loriae. 
    • hej dzieki! A jaka jest obecnie filozofia laczenia np. L. caeruleus i L.trewavasae lub C.demasoni. Pamietam, ze kiedys niejako bylo "przeciwskazane" ze wzgledu na diete? Jak obecnie do tego się podchodzi? mozna je polaczyc?
    • Żółty to najlepiej yellow ( Labidochromis caeruleus ), masz zarówno samce jak i samice intensywnie żółte.
    • Cześć   Nie wiem czy połączenie M. Fainzilberi z C. Demasoni w takim zbiorniku to do końca dobry pomysł. Miałem w klasycznej 450tce M. Fainzilberi z Msobo i panowie z tych gatunków nie miały dla siebie litości. Demasoni nie hodowałem jeszcze ale wydaje mi się, że starcie na takiej linii może być jeszcze mocniejsze. Jeśli chodzi o kolor żółty to wspomniane wcześniej Msobo zdobyły moje serce, ale gdybym miał teraz poprzedni zbiornik to zamiast Msobo umieściłbym w nim Pseudotropheus Interruptus   Jeśli natomiast połączenie Fainzilberi - Demasoni jest nieuniknione to może warto rozważyć jeszcze Auratusy jako kolejnego zawadiakę? Ewentualny nadmiar agresji rozproszyłby się na większą liczbę chuliganów.  Ekstra rybą z pięknym żółtym kolorem u samic jest też M. Chipokae  Ale one w połączeniu z Fainzilberi to już chyba zbyt mocna opozycja dla Demasonów. 
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.