Skocz do zawartości

Malawi bez filtra BIO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Myśle że nie jeden z was by mogł sie uderzyć w pierś bo zaczynał od 112l brutto wsadzał tam bóg wie co

Oj bylo, taak.. Potem nastal czas internetu.

Przeglądałem troche to forum i nie jeden ma np 120-150l i rybek ponad 10szt gatunków większych i bardziej wymagających od Saulosi.

To jest ta czesc niereformowalna :)

Czy całym problemem sa odchody ryb?

Przemiana materii, rozkladajace sie resztki pokarmow, odchodow, roslin, flory i wszystkiego co w zbiorniku.

jakimś rozwiązaniem (oczywiście nie propagowanym zalecanym ale mniejszym złem) jest zastosowaie mocnego filtra z w miare spora gąbką i częste odmulanie podmiana wody?

Duza gabka, madre odmulanie, nieprzekarmianie, dobre podmiany i pociagniesz.. Tylko czy jest sens?

Jeśli tak to pytanie techniczne Jak czesto przepłukiwac taką gąbke i jak często odmulać/podmieniać wode?

Jako, ze bedzie to bio+mech, niestety co tydzien (no chyba, ze to bedzie na prawde duza gabka, Twoje ryby beda malo wydalac, itpitd), plukac w wodzie z akwa. Co do podmian, bedziesz musial monitorowac parametry, ale pewnie co 2 dni, jakas niewielka podmiana sie przyda.

Atmana203 nie bedzie za silny dla rybek?

Przy tak malym zbiorniczku bedzie za duzy.

jedynie co moge zrobić to hodować saulosi sztuk 4 ;) 1+3

Mozesz hodowac mase innych gatunkow ryb, w tym tez inne afrykanskie pielegnice, ktore notabene poradza sobie bez porzadnej filtracji bio !

Panowie a może troche faktów pomiary parametry wody dopuszczalne wahania ktoś robił testy w akwa bez kubełka?

Mysle, ze takie rzeczy to tylko na wystawach i w zbiornikach hodowlanych.

Ja tez jestem za odpuszczeniem sobie Malawki w tak malym zbiorniku.

Ewentualnie jak ktozs juz wczesniej pisal skorzystaj z kaskady, zrob hydroponike.

Opublikowano
Wybacz ale nie znajdziesz tutaj ludzi którzy mają takie doświadczenia.

Nie, dlaczego? Ja mam. Napisałam jednego posta, drugiego... ale autor wszak wie, że da się tylko saulosi, bo nie ma CO2.

Jest funkcja szukaj, są różnego rodzaju inne narzędzia na forum... ale jak napisałeś;

Będziesz pytał tak długo aż ktoś Ci odpowie " tak, to co zamierzasz jest bardzo dobrym rozwiązaniem

W tym tkwi istota problemu.

Natomiast w kwestii problemów, nazwijmy to umownie- merytorycznych;

- filtracja biologiczna- napisałam co jest potrzebne kilka postów wyżej. Proszę o odpowiedź- jak rozwiążesz problem odpowiedniej ilości substratu do osiedlenia się kultur bakterii nitryfikacyjnych. Duża gąbka? Ad kiedyś podawał przybliżoną wydajność gąbki i podałam Ci ja wyżej. Rozumiem,że akceptujesz rozwiązania w ramach, którego 1/4 akwarium to gąbka. Tak or Nie?? Może wolisz przeznaczyć na to podłoże. Jest taka możliwość- ale raczej nie użyjesz piasku, z powodu cyrkulacji wody w takim substracie. Czyli co? Grys koralowy? Jak usuniesz odchody z grysu. Bo z piasku to wiem jak, ale z grysu nie mam pojęcia. Jak wymusisz pompą poprawny obieg wody? Może kaskada? Jak duża? Jaki substrat?

- ilość ryb. IMO układy 1+3 są sztucznymi tworami, które się nie sprawdzają. Poruszaliśmy ten problem wielokrotnie, ale MBUNA nie funkcjonuje dobrze w takich układach. Wielopokoleniowość, duża ilość samców, wiele samic- układ np. 3+15 to naprawdę dobry układ dorosłych saulosi, do tego młode, na rożnym poziomie wiekowym i mamy stado, które zachowuje się względnie normalnie. Te ryby mają relatywnie mało młodych, zapewniają relatywnie długą i dobra ochronę młodym poprzez inkubację. Taki układ, jest związany z tym, ze samce są gotowe ciągle do rozrodu, a u samic występuje równie często ta gotowość. Układ 1+3 powoduje, że samiec, normalny, męczy samice.

Odpowiedz mi proszę na proste pytanie- zapinasz pasy w aucie? Bo przecież nie wszyscy zapinają- wielu nie zapina...

Pytanie z innej beczki- ile razy można wałkować temat 100 litrowych akwariów, aby ktoś wpadł na pomysł wpisania do kalkulatorów minimalnej wielkości zbiornika 240 litrów?

Opublikowano

Twoja odpowiedź na mój post tylko przekonała mnie, że faktycznie nie chcesz robić wszystkiego wbrew podstawowym zasadom - Ty ich w ogóle nie znasz. Dalsza dyskusja jest totalnie pozbawiona sensu. Temat zamykam.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• U mnie układ Maison Reef & Kulfon & Saulosi sprawdza się idealnie. Szeryf w swoim rewirze toleruje jedynie o dziwo pięknie wybarwiającego się samca Saulosi. Ogólnie mam wrażenie, że Saulosi są tłem dla reszty obsady, bo pływają gdzie chcą bez reakcji reszty obsady.
    • U mnie yellow już 5 lat żyje z "roślinożerną" mbuną karmione głównie spiruliną super forte 36% i żyją, mnożą się a samiec yellow wielki jak byk. Preferencje pokarmowe yellow można między bajki włożyć, jakby od karmy roślinnej miał jakiś brak to by nie urósł taki wielki. Wcześniej też miałem yellowy, już od lat 90-tych trzymane z mbuną i zawsze karmione przewagą karm roślinnych i zawsze było ok, dopiero tutaj zauważyłem jakąś manię na punkcie preferencji zywieniowych i nawet przez jakiś czas stosowałem się do tego ale zauważyłem że to jakaś bzdura która niema żadnego znaczenia. Znaczenie mogą mieć skrajności typu mbuna z rybożerną drapieżną non-mbuna, natomiast cała mbuna może być trzymana ze sobą razem i karmiona tym samym.
    • Oczywiście możesz połączyć i przy odpowiednim podejściu będzie to funkcjonować, ale czy jeśli preferencje żywieniowe tych ryb są jednak mocno odmienne, to powinno się to robić?
    • Chipokae to mięsożerca, więc zestawienie go z roślinożernym demasoni może być problematyczne. Oprócz auratusa możesz jeszcze rozważyć loriae. 
    • hej dzieki! A jaka jest obecnie filozofia laczenia np. L. caeruleus i L.trewavasae lub C.demasoni. Pamietam, ze kiedys niejako bylo "przeciwskazane" ze wzgledu na diete? Jak obecnie do tego się podchodzi? mozna je polaczyc?
    • Żółty to najlepiej yellow ( Labidochromis caeruleus ), masz zarówno samce jak i samice intensywnie żółte.
    • Cześć   Nie wiem czy połączenie M. Fainzilberi z C. Demasoni w takim zbiorniku to do końca dobry pomysł. Miałem w klasycznej 450tce M. Fainzilberi z Msobo i panowie z tych gatunków nie miały dla siebie litości. Demasoni nie hodowałem jeszcze ale wydaje mi się, że starcie na takiej linii może być jeszcze mocniejsze. Jeśli chodzi o kolor żółty to wspomniane wcześniej Msobo zdobyły moje serce, ale gdybym miał teraz poprzedni zbiornik to zamiast Msobo umieściłbym w nim Pseudotropheus Interruptus   Jeśli natomiast połączenie Fainzilberi - Demasoni jest nieuniknione to może warto rozważyć jeszcze Auratusy jako kolejnego zawadiakę? Ewentualny nadmiar agresji rozproszyłby się na większą liczbę chuliganów.  Ekstra rybą z pięknym żółtym kolorem u samic jest też M. Chipokae  Ale one w połączeniu z Fainzilberi to już chyba zbyt mocna opozycja dla Demasonów. 
    • Witamy po 15 latach. Trzymamy kciuki za powrót. Ja cały czas w klubie, więc za bardzo nie widzę przeskoku, pewnie był on płynny więc z ciekawością spytam się jaki jest Twój punkt widzenia. Co do obsady nie lubię doradzać, bo to często indywidualne podejście, jest trochę ryb całkowicie żółtych wśród samic tak jak ch. saulosi czy msobo, choć one trochę pomarańczowe tak samo jak samice M. estherae, no i yelowek.
    • Cześć po 15 latach powrót do Malawi (pewnie część starszych użytkowników może mnie pamiętać). Moj poprzednik nick Rajwus15, malawi 450l i 160l 😉 kilka lat klubowicz Widzę, ze dokonal się pewnego rodzaju przeskok w wiedzy/rozumieniu mbuna Akwarium 160x50x60h, tworzy się  - planuje: M. fainzilberi maison reef (moj ulubiony gatunek, mialem wczesniej kilka lat w 450l) L. trewavasae chilumba C. demasoni (kilka sztuk, nie do konca moj wybor, ale musza byc)   Mysle nad akcentem zoltym - propozycje?   Mozliwe ze ostatecznie zostana 3 gatunki, pierwotnie wezme uklady 1+3, badz mlode prawdopodobnie z aquahaus gaus, ale pewnie wyjdzie z czasem Dzieki i pozdrawiam
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.