milc Opublikowano 7 Października 2009 #1 Opublikowano 7 Października 2009 Szukam czarnego podłoża do akwarium z n. livingstonii w sensownej cenie (potrzebuję jakieś 70 litrów). Pytania: - czy dla n. livingstonii potrzebna jest drobna frakcja (to nie mbuniak, nie wiem, na ile kopie)? - czy faktycznie np. grys bazaltowy jest w praktyce na tyle ostry, że ryba zrobi sobie nim kuku? Nie ukrywam, że zależy mi na frakcji grubszej niż drobny piasek ze względu na rośliny. Więc mam problem, bo jedyne, co znalazłem za sensowne pieniądze, to ten grys bazaltowy, a piszą, że nie dla przydennych, bo może kaleczyć. Z drugiej strony livingstonii to nie kirysek i ryja ma chyba solidniejszego trochę a i wąsów brak :-) Pomocy :-) Cytuj
mutra Opublikowano 7 Października 2009 #2 Opublikowano 7 Października 2009 grys bazaltowy występuje w drobniejszej granulacji jako element mieszanek bitumicznych (coś ala czarny piasek frakcja 0,5-1,5mm) W mojej ocenie nie jest na tyle ostry aby mieć poważne obawy. Kiedy kupowałem miał dolomitowy do swojego akwarium, to w składzie dotykałem takiego grysu bazaltowego i nie był "ostrzejszy" w dotyku od dolomitowego. Cytuj
e-tropheus Opublikowano 22 Grudnia 2009 #3 Opublikowano 22 Grudnia 2009 mutra, gdzie kupowałeś ten grys ?? Cytuj
mutra Opublikowano 22 Grudnia 2009 #4 Opublikowano 22 Grudnia 2009 na pawiej jest grys, a kamienie na grota - roweckiego bodajże.Firma nazywa się bumat Cytuj
Perez666 Opublikowano 22 Grudnia 2009 #5 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Ja mam w akwa właśnie grys bazaltowy o frakcji 0,,8-1,6.Wcale nie jest ostry,pysie kopią aż miło.Nie zaobserwowałem żadnych skaleczeń ryb.Kupowałem go na allegro 1zł/kg. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi