Skocz do zawartości

nie inkubuja :(

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

suchajcie zaraz bedzie rok jak mam juz moje sauloski

aktualnie sa 2 samce dorosle i jeszcze zolto niebieski

11 samic w tym mozliwe ze bedzie jeszcz jeden samiec 3 malutkie i reszta duze samice i jeszcze zadna nie inkubowala

parametry wody idelane

temp 26

no2 0

no3 15-20

krystaliczna czystosc wody i piasku

na kamieniach glony

i....

nie widzialem aby zadna nosila

samce zamuja sie tylko mega rozganianiem ,,,

mozna jakos wymusic/pomoc im zapoczatkowac tarlo ??

Opublikowano

Może to kwestia wystroju u mnie też przez długi czas inkubowały tylko yelo aż do momentu gdy powiększyłem dwie "grotki"

Efekt po 3 dniach i saulosi i calainos nosiły aż miło :)

Opublikowano

Nie pisałem o ilości grot ale ich wielkości tzn. że w danej grocie ma zmieścić się samiec z samicą i musi zostać trochę miejsca na taniec godowy :wink: Przy mniejszych grotach samica wpływała i wypływała a samiec szalał :)

Nie twierdzę że to konieczność ale u mnie pomogło (u saulosi miałem 1 wybarwionego samca i 3 które zaczęły wybarwianie)

Opublikowano

U mnie parallelusy również nie chciały podchodzić do tarła. Raz tylko widziałem jakieś próby, ale nie zakończyło się to inkubacją. Kilka dni temu przeprowadzałem akwarium do nowego mieszkania - ryby ponad 30 godzin spędziły w wannie, temperaturę utrzymywałem w niej nieco niższą niż w akwarium - 22st. No i co dziwne - kilkanaście godzin po wpuszczeniu całej obsady do akwarium na nowym miejscu - parallelusy odbyły przed moim oczami tarło, samiczka ma pyszczek wypchany. Akwariu stoi na razie bez piasku, kamienie po prostu włożone do środka, a nie poukładane w przemyślane kompozycje, chwilowo nie ma tła, a tu taka niespodzianka,;))

Nie doradzam Ci wprowadzania drastycznych zmian, aby tylko ryby odbyły tarło, ale według mnie to właśnie temperatura była decydującym czynnikiem - najpierw obniżona, a potem podwyższona.

Opublikowano

w akwarystyce, i to nie tylko w biotopie malawi podwyższenie temperatury, często powoduje u ryb chęć na amor ;)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

dupa :mrgreen:

jak podnioslem temp zebywiscie jakby cos sie dzialo ale skonczylo sie na niczym

hehe zostalo mi chyba zakupienie inkubujacej juz wczesniej doroslej samicy bo jednak u mnie caly czas samiec dominant jest sporo wiekszy od samicy najwiekszej

:P :x :P