Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Podobno akwa dla pyszczaków to min 112 l ??? To w takim razie może kolega slawekosw powie jakie pyszczaki nadają się do takiego zbiornika ??? Obsada i tak będzie to redukcji - mam zamiar zostawić 1+3(4).

Champsochromis caeruleus to też pyszczak drapieżnik ale dorasta do 30-40cm. Skoro minimalne akwa dla pysków to 112l to wsadziła byś taką rybę do takiego akwa jak masz?

przygodę z pyszczakami dopiero zaczynam, więc to chyba rzecz ludzka uczyć się na błędach, oczywiście chciałabym, aby tych błędów było jak najmniej...

Szkoda tylko że muszą być ofiary. Jestem zdania czytać czytać i jeszcze raz czytać.

Inna sprawa to jeszcze to gdzie i od kogo kupiłaś te ryby bo nie często się zdarza by od wpuszczenia do baniaka już po dwóch dniach były ofiary.

Opublikowano

no i niestety testy paskowe można sobie włożyć jako zakładkę do książki, lub jeszcze głębiej - są do luftu.

Opublikowano

Rybki hoduję od ok.5 lat, a pyszczaki od kilku tygodni i nigdy nie zdarzyo mi sie, aby rybki padały jedna po drugiej:/

Jestem zdania, że wilelkość ryb i ich temperament trzeba dostosować do wielkości akwarium, oczywiście im większe tym lepsze :) Ale jeśli ktoś nie ma miejsca, odpowiednich warunków albo kasy to niestety...

Narazie cała 6 pływa wesoło i nie widze żadnych niepokojących objawów:) a rybki kupiłam w hurtowni, wydaje mi sie, że było to dobre miejsce, bo pyszczaki trzymane były w dobrych warunkach i w dużym akwarium - ponad 200 l, a nie tak jak w niektórych sklepach zoologicznych w 40 l:/

Opublikowano
Jestem zdania, że wilelkość ryb i ich temperament trzeba dostosować do wielkości akwarium, oczywiście im większe tym lepsze :) Ale jeśli ktoś nie ma miejsca, odpowiednich warunków albo kasy to niestety...

No właśnie jeśli nie jesteś w stanie zapewnić odpowiednich warunków swoim podopiecznym ,to lepiej odpuść sobie malawi do momentu ,aż będziesz mogła postawić większy zbiornik.Joasia bez urazy ale nie każdy musi mieć malawi .

Opublikowano
Jestem zdania, że wilelkość ryb i ich temperament trzeba dostosować do wielkości akwarium, oczywiście im większe tym lepsze :) Ale jeśli ktoś nie ma miejsca, odpowiednich warunków albo kasy to niestety..
.... to niestety wtedy jest zwolniony z tego co sama napisałaś? Wieje hipokryzją :roll:
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Wieje hipokryzją

To nie hipokryzja ino socjalizm.

Może, gdyby Klub zmienił na stronie najmniejszy zbiornik na 240litrów, to uniknęlibyśmy wałkowania tego tematu w kółko?

hipokryzja to w jednym wątku twierdzić, ze każdy zaczynał jakoś tą przygodę i być może, gdyby nie ta 112 to nie zaczął, a w drugim "bić po głowie" kogoś kto właśnie zaczyna przygodę...

Joasiu- pozbądź się yellowków, oddaj do hurtowni, wymień np. na kilka młodych barwników. Tez ciekawe ryby, też pielęgnice, i tez afrykańskie. Dobierze się z tego fajna parka, może dwie- będziesz obserwowała ciekawe zachowania. Joasiu- ja zajmuje się Malawi od roku 1989. Zaczynałam od podobnych zbiorników jak ty i jest to kompletna bzdura, że taki zbiornik nadaje się na Malawi. Nie nadaje się. Na jeden gatunek nadaje się świetnie 240 litrów.

...ale nie musisz temu wierzyć i możesz zrobić co uważasz za stosowne.

Opublikowano

Z rybkami narazie wszystko dobrze i nic złego się nie dzieje:) Myśle nad większym akwa ok. 200 litrów w niedalekiej przyszłości (póki yellowki jeszcze są małe to chyba przez pare miesięcy mogą być w tych 112 litrach?), ale musze wygospodarować troche miejsca w pokoju, a 240 nie wiem po prostu czy mi sie zmieści:/ bo na długośc to by wychodziło jakieś 20 cm różnicy