Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

sądzisz że by się skapnęli jakby go próbował podbierakiem wydobyć z tego baniaka? mają tam jakieś kamery ;> :mrgreen:

A swoją drogą to właśnie tak wygląda synodontis z malawi. Można by to zdjęcie podwiesić w dziale "obsada"

Opublikowano

myślę że nie sięgnął byś podbierakiem do dna, wrzuciłem foty do albumu jak sys zatwierdzi to będą tam w lepszej rozdzielczości

Opublikowano

Mam pewność że to jest S.n., potwierdził mi to dzisiaj fachowiec ichtiolog.

Poll, naukowiec klasyfikujący tą rybę napisał że rośnie do 30cm w akwarium więcej - ja ze swojej strony jestem oczywiście w stanie zredukować moją ocenę wielkości tej ryby, możliwe że zadziałał tu "syndrom wędkarza".

Większość zdjęć w sieci przedstawia młode osobniki z nieco innym rozkładem plam (są większe i rzadsze), jednak fota z nad jeziora, na której jest Afrykanin z s.n. w ręku potwierdza tą tezę.

Nie podejrzewam też żeby jedno z najstarszych akwariów w europie, jednocześnie instytucja badawcza wypisywała bzdury na swoich akwariach. To nie jest sklep akwarystyczny w Tesco.

Literaturka: Poll, M. 1971. Révision des Synodontis africains (famille Mochocidae).

Annales de la Musée royal de l'Afrique Centrale (Tervuren) no. 191. [viii] + 497 pp. + 13 plates. [upholds S. njassae Keilhack as a species distinct from S. zambesensis Boulenger (with which Boulenger had synonymized it); also notes that S. njassae is very similar, but not identical, to S. nigromaculatus Boulenger. In contrast to Poll's title, the family name is correctly spelled Mochokidae]

Opublikowano
ja ze swojej strony jestem oczywiście w stanie zredukować moją ocenę wielkości tej ryby, możliwe że zadziałał tu "syndrom wędkarza"

Z ubarwienia rzeczywiście trochę dorsza przypomina :)

Opublikowano

A tu mnie zaskoczyłeś, szczerze, to nie zwróciłem uwagi - ale to już sprawa tego co szuka - może się do nich odezwać i zapytać.