cezarix Opublikowano 9 Września 2009 #13 Opublikowano 9 Września 2009 W Amsterdamie w ZOO i ma jakieś 8tys litrów
mutra Opublikowano 9 Września 2009 #14 Opublikowano 9 Września 2009 sądzisz że by się skapnęli jakby go próbował podbierakiem wydobyć z tego baniaka? mają tam jakieś kamery ;> A swoją drogą to właśnie tak wygląda synodontis z malawi. Można by to zdjęcie podwiesić w dziale "obsada"
cezarix Opublikowano 9 Września 2009 #15 Opublikowano 9 Września 2009 myślę że nie sięgnął byś podbierakiem do dna, wrzuciłem foty do albumu jak sys zatwierdzi to będą tam w lepszej rozdzielczości
yaro Opublikowano 10 Września 2009 #16 Opublikowano 10 Września 2009 a IMHO to nie njassae :/ po pierwsze rosna góra do 20 cm a 50 to był by już niezły przerost. Po drugie nie wygląda z umaszczeniem http://www.fishbase.org/Summary/species ... hp?id=5384
cezarix Opublikowano 10 Września 2009 #17 Opublikowano 10 Września 2009 Mam pewność że to jest S.n., potwierdził mi to dzisiaj fachowiec ichtiolog. Poll, naukowiec klasyfikujący tą rybę napisał że rośnie do 30cm w akwarium więcej - ja ze swojej strony jestem oczywiście w stanie zredukować moją ocenę wielkości tej ryby, możliwe że zadziałał tu "syndrom wędkarza". Większość zdjęć w sieci przedstawia młode osobniki z nieco innym rozkładem plam (są większe i rzadsze), jednak fota z nad jeziora, na której jest Afrykanin z s.n. w ręku potwierdza tą tezę. Nie podejrzewam też żeby jedno z najstarszych akwariów w europie, jednocześnie instytucja badawcza wypisywała bzdury na swoich akwariach. To nie jest sklep akwarystyczny w Tesco. Literaturka: Poll, M. 1971. Révision des Synodontis africains (famille Mochocidae). Annales de la Musée royal de l'Afrique Centrale (Tervuren) no. 191. [viii] + 497 pp. + 13 plates. [upholds S. njassae Keilhack as a species distinct from S. zambesensis Boulenger (with which Boulenger had synonymized it); also notes that S. njassae is very similar, but not identical, to S. nigromaculatus Boulenger. In contrast to Poll's title, the family name is correctly spelled Mochokidae]
greghor Opublikowano 10 Września 2009 #18 Opublikowano 10 Września 2009 ja ze swojej strony jestem oczywiście w stanie zredukować moją ocenę wielkości tej ryby, możliwe że zadziałał tu "syndrom wędkarza" Z ubarwienia rzeczywiście trochę dorsza przypomina
nabe Opublikowano 10 Września 2009 #19 Opublikowano 10 Września 2009 Cezarix, a ryby które miał Africacichliden na Zoobotanice, to nie były te sumy?
cezarix Opublikowano 10 Września 2009 #20 Opublikowano 10 Września 2009 A tu mnie zaskoczyłeś, szczerze, to nie zwróciłem uwagi - ale to już sprawa tego co szuka - może się do nich odezwać i zapytać.
Rekomendowane odpowiedzi