Skocz do zawartości

prośba o pomoc w ustaleniu diety

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam zamiar założyć akwariu 375l w którym chcę chodować następującą obsadę:

Pseudotropheus elongatus usisya-1+3 szt.

Pseudotropheus demasoni 2+5

Maylandia estherae red blue - 1+4 szt.

melanochromis maingano - 1+3 szt.

Czy mógł by mi ktoś pomóc w ustaleniu jakiejś sensownej diety podpowiedzieć jakie produkty i jakich producentów są najlepsze, co i w jakich proporcjach podawać aby uzyskać zdrowie i piękne wybarwienie swoich podopiecznych. Z tego co zdążyłem wyczyctać to spyrulina będzie tolerowana przez wszystkich a co można dodać jeszcze do tego?? Proszę Was o pomoc gdyż twierdzę że jesteście osobami które znają sie na rzeczy a nie jak w sklepie zoologicznym gdzie podejście jest pyszczak jako sztuka ryby a nie jako gatunek;/

Opublikowano

Widzę, że nikt chyba nie ma czasu na układanie diet więc moze chociaż ktoś zrobi mi selekcję pokarmów które zaplanowałem dla tej własnie obsady??? Więc moje Typy to:

Ja swoje karmię na zmianę pokarmami mrożonki lub żywe 2-3 razy w tygodniu , reszta suche , na razie nie narzekają

tropical malawi

tropical spirulina 3 rodzaje

acti cichlid

tetra pro vegetable

tetra pro colour

tropical tenganica

hikari excel

hikari gold

hikari staple

mrożonki

artemia

wodzień

serca wołowe

malawi mix

żywe

krewetki rc

i własny narybek też zjadają

Opublikowano

Oprzyj dietę o kilka lepszych pokarmów markowych firm tj.; spirulina (OSi), cichlid excel (Hikari), premium cichlid albo cichlid plant (Naturefood). Dodatkowo np. raz w tygodniu możesz podawać d-alio (Tropical) na lepsze trawienie - zawiera czosnek i np. granugreen (Sera). Jako, że w Twojej obsadzie pojawiają się demasoni (roślinożercy) raczej powinieneś odpuścić, a przynajmniej mocno ograniczyć pokarmy mięsne. Serca wołowe na bank odpadają. Od czasu do czasu dodaj jeszcze coś ze swojej kuchni np. makaron, kaszę, płatki itp... (ugotowane bez soli), dołóż salatę, brokuł itp... (najlepiej przed podaniem spażone wrzątkiem).