Skocz do zawartości

klarownosc wody tzw kryształ

ryrek

Rekomendowane odpowiedzi

No więc też miałem problem z wodą. Czyszczenie kubła, podmiana 50% i włożenie do niego dodatkowej WŁÓKNINY (tej zwykłej aqua-szuta) i w mechanicznym całkowite zastąpienie tą włóknina gabek i woda kryształ nawet po dwóch tygodniach nie ingerowania w akwa.

Mnie interesuje z kolei, co kto uważa za kryształ...

Czy chodzi o wodę pozbawioną zawiesiny i jakiś pływających dupereli - czyli klarowność, czy o neutralny, bezbarwny kolor.

Piwo też może być klarowne, choć o złotej barwie.

Na własnym przykładzie powiem, że jak patrzę od frontu to woda jest klarowna, bez przebarwień. Niebieskie tło daje dodatkowy efekt przezroczystości. Ale jak patrzę wzdłuż akwarium przez boczna szybę to woda ma ewidentnie zielony zafarb, którego nie mogę ujarzmić.

Myślę, że dają o sobie znać pewne odbicia światła od zaglonionych kamieni.

Mnie interesuje z kolei, co kto uważa za kryształ...

Czy chodzi o wodę pozbawioną zawiesiny i jakiś pływających dupereli - czyli klarowność, czy o neutralny, bezbarwny kolor.

Piwo też może być klarowne, choć o złotej barwie

Jak dla mnie kryształ to woda w 100% klarowna. U mnie woda mimo że jest klarowna to nie jest bezbarwna. Ma delikatny beżowy odcień. Najłatwiej określić wygląd wody nabierając ją do szklanki i oglądając przy normalnym dziennym świetle. Wtedy dekoracje i sztuczne światło nie fałszują wyglądu wody.

No cóż... jesli brać pod uwage kolor wody i różne plywające w niej drobiny to musze powiedzieć, że mam kryształ, czego zasługą jest kubełek o wydajności 2400lph, a baniak ma zaledwie 500l. A jeśli rozważać parametry to już taki kryształ nie jest, bo od dawna walcze bezskutecznie z no3.

Krystalicznie czysta woda oznacza w naszym wypadku (akwarystycznym) wodę pozbawioną niemal całkowicie zanieczyszczeń stałych.

To określenie czysto wizualno-techniczne ,ale nie chemiczne.

I jeszcze do tego dochodzi subiektywnośc oceny jaka dla kogo ta woda.

ale kryształowa woda : to tylko brak jakichkolwiek zanieczyszczeń stałych. Jej barwa, smak, zapach, skład chemiczny to juz zupelnie inna bajka.

I nie można mówić, że nie mam kryształu, bo NO3 wysokie. No chyba że jestes kobietą, bo ONE zwykle nie mówią za dużo zdań, ale pełne niedomówień.

Wtedy zdanie Twoje Wojtass powinno się czytać: nie mam wody kryształowo czystej, bo NO3 jest wysokie,.....a co za tym idzie mam wieczny zielony zakwit wody :mrgreen:

• 7 miesięcy temu...

Witam, ponieważ zamierzam w filtrze Jbl e1500 połączyć dwie funkcje tj. biologiczną i mechaniczną, dlatego poszukuję medium filtracyjnego, które pozwoli mi oddzielić część mechaniczną, tutaj 1 koszyk wypełniony gąbką, od części biologicznej. Początkowo zamierzałem wykorzystać włókninę przeznaczoną do Tetry, lub Eheima. Niestety, ze względu na wymiary, oraz otwory technologiczne zrezygnowałem z tego pomysłu. Dlatego teraz poszukuję/proszę o pomoc w wyborze innego materiału, najlepiej włókniny, który mógłbym zastosować w filtrze.

.

Z tanszych odpowiednikow jest wloknina AquaSzut w paskach, ktore tez mozna sobie dociac.Ja osobiscie uzywam Aqua Szuta i jestem zadowolony.

Zanim odczytałem tego posta odwiedziłem pobliski sklep zoologiczny i akurat mieli właśnie tą włóknine AquaSzuta :shock: . Szkoda tylko, że ona jest już pocięta w paski, gdyby była to płachta było by znacznie lepiej.