Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam jak w temacie co dodajecie zeby woda była kryształ,jesli sama niechce sie taka zrobic co polecacie ? co spełnia te role bardzo dobrze

Posted

Porządna filtracja i częste podmiany :) . Daruj sobie chemię ;) .

No i tu bym polemizował bo mam porządną filtracją (2 filtry wewnętrzne razem 1800lph plus zewnętrzny) i niestety woda nie jest kryształ.

Wkłady już chyba wszystkie stosowałem od gąbki do waty i woda nie jest kryształ.

Podmiany co sobotę 20-30%

Posted
Witam jak w temacie co dodajecie zeby woda była kryształ,jesli sama niechce sie taka zrobic co polecacie ? co spełnia te role bardzo dobrze

nic nie dodajemy, tylko ujmujemy. Dobra filtracja mechaniczna załatwia sprawę i cierpliwość. Żadnej chemii.

Posted

Wkłady już chyba wszystkie stosowałem od gąbki do waty i woda nie jest kryształ.

no może dlatego

przesadzasz i z za dużymi wymianami i jeśli tak jak mówisz z próbowaniem wszystkieg to niezbyt wiele czasu bakterie miały by osiąść na mediach

Posted
no może dlatego

przesadzasz i z za dużymi wymianami i jeśli tak jak mówisz z próbowaniem wszystkieg to niezbyt wiele czasu bakterie miały by osiąść na mediach

Jakie bakterie w jakich mediach???

Chyba mówimy o filtracji mechanicznej tak??

Filtry mechaniczne czyszczę za każdą podmianą.

Zewnętrzny cały zasypany ceramiką czyszczony raz na pół roku.

Posted

Porządna filtracja i częste podmiany :) . Daruj sobie chemię ;) .

No i tu bym polemizował bo mam porządną filtracją (2 filtry wewnętrzne razem 1800lph plus zewnętrzny) i niestety woda nie jest kryształ.

Od kiedy robi się 20-30% podmianę raz w tygodniu? chyba dlatego nie masz wody kryształ.

Media filtracyjne czyści się w wodzie ze zbiornika a nie w bieżącej. Jeśli co tydzień czyścisz je w bieżącej to zabijasz bakterie i nie masz czystej wody.

A co do wody kryształ. Dobra filtracja wew i podmiany oczywiście nie pół zbiornika raz na tydzień.

Posted

Od kiedy robi się 20-30% podmianę raz w tygodniu? chyba dlatego nie masz wody kryształ.

Media filtracyjne czyści się w wodzie ze zbiornika a nie w bieżącej. Jeśli co tydzień czyścisz je w bieżącej to zabijasz bakterie i nie masz czystej wody.

A co do wody kryształ. Dobra filtracja wew i podmiany oczywiście nie pół zbiornika raz na tydzień.

Co do podmian to 30% zrobiłem raz przy ataku sinic, przeważnie jest to bardziej 20% (wszystkie testy robię co tydzień i ani razu mi się cykl nie zachwiał więc raczej za dużo nie podmieniłem).

Co mają bakterie wspólnego z filtracją mechaniczną??

Posted

Co mają bakterie wspólnego z filtracją mechaniczną??

To rozumiem, że jak np. nie posiadam filtra zewnętrznego to to bakterie mi się nie rozwijają?