Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sławku nie mylimy pojęć.

Cały czas jest na tapecie kwestia wody ciepłowniczej w przemysłowej dostawie.

Ty i ja również (i wielu innych) mamy piecyki gazowe.

W blokowisku tak nie jest.

Jeśli swoją wodę podgrzejesz nawet do wysokiej temp. i zaniesiesz dla porównania zimną niepodgrzaną to laboratorium coś wychwyci ?

Wątpię.

A w bloku jeśli zrobisz to samo ? To ja osobiście nie dam gwarancji że nie będzie różnic i nie polecę z czystym sumieniem „lej i się nie przejmuj!”.

I w tym dokładnie rzecz.

Szulo jaki masz problem żeby zrobić sobie eksperyment i sprawdzić stosując proporcje ?

Opublikowano

Nie mam bo woda ciepła i zimna to to samo tylko jest różnica temperatur. Poza tym po tym weekendzie mam nadzieję, że dostarczę wam odpowiednich informacji na temat różnic miedzy wodą zimną a ciepłą, a także miedzy wodą do "mycia" a pitną.

Jejku ja cały czas mam wrażenie, ze gadamy o maśle maślanym albo ile warzy kg pierza. :?

Kotek ale zapodałaś temat :mrgreen:

Opublikowano
Nie mam bo woda ciepła i zimna to to samo tylko jest różnica temperatur.

i o to mi chodzi od poczatku...

mam nadzieję, że dostarczę wam odpowiednich informacji na temat różnic miedzy wodą zimną a ciepłą, a także miedzy wodą do "mycia" a pitną

kurcze szulo sie zastanawiam czy to dobry pomysl... ludzie sie przestana kapac :P

Jejku ja cały czas mam wrażenie, ze gadamy o maśle maślanym albo ile warzy kg pierza. :?

kilo pierza wazy tyle co nocna mara .....

wiec milych snow .. jest 00:20.....

Opublikowano
Kotek ale zapodałaś temat :mrgreen:

Fajny no nie :wink: Zaciekawiło mnie to, więc zapodałam :D

Sławku nie mylimy pojęć.

Cały czas jest na tapecie kwestia wody ciepłowniczej w przemysłowej dostawie.

Ty i ja również (i wielu innych) mamy piecyki gazowe.

W blokowisku tak nie jest.

Jeśli swoją wodę podgrzejesz nawet do wysokiej temp. i zaniesiesz dla porównania zimną niepodgrzaną to laboratorium coś wychwyci ?

Wątpię.

A w bloku jeśli zrobisz to samo ? To ja osobiście nie dam gwarancji że nie będzie różnic i nie polecę z czystym sumieniem „lej i się nie przejmuj!”.

I w tym dokładnie rzecz.

Szulo jaki masz problem żeby zrobić sobie eksperyment i sprawdzić stosując proporcje ?

Drak przecież Sławek też w bloku mieszka :)

Opublikowano

no dobra bo napisal ktos ze w piecyku gazowym a tam jakie sa przewody nagrzewnicy, bo w starych junkersach to chyba miedzio podobne :?: jest w tedy roznica ,bo ponac zwiazki miedzi nie haloooo w akwarium :?:

mieszkam z 1 roczna przerwa w blokowiskach leje zimna

obniza o okolo 1-2 stopnie

jak mierzylem to moja zimna miala kiedys 15 st , teraz nie wiem bo nie mierze :)

Opublikowano

Drak usiłuje powiedzieć co następuje: Jeżeli grzejesz wodę u siebie w piecyku gazowym to w stanie gorącym pokonuje ona kilka metrów - nic się z niej nie wytrąca, niczego nie wypłukuje z rur i nic się w niej nie rozpuszcza. Jeżeli używasz ciepłej wody dostarczanej przez ciepłownię publiczną (czyli ciepła woda leci rurą z ciepłowni do poszczególnych dzielnic i domów) to płynie ona kilometrami rur, różnej jakość. W rurach są różnego rodzaju osady i inny syf i to wszystko owa woda może wypłukać. Zważywszy na to że np. u mnie we Wrocławiu część rur ma 100 i więcej lat, to zgromadzone tam osady jaki i sam materiał rury nie zachęcają do bezkrytycznego wlewania takiej wody do akwarium.

Opublikowano

ja piernicze.. Drak nie mogles tego od razu po prostu napisac tylko krecisz sie jak baczek :mrgreen: :?: mimo wczorajszej poznej pory czytalem twe posty nie raz i nie dwa..ale wybacz... nie zakumalem :wink: ... tylko teraz pytanie... czy ciepla woda plynaca kilometry rurami rozni sie czyms niz "czysta" woda plynaca tyle samo ? plyna takimi samymi instalacjami.. oczywiscie nie bierzemy pod uwage zaleznosci rozpuszczania zwiazkow zalenych od temperatury bo to rzecz oczywista :wink: