Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki filtr RO kosztujący w miarę normalne pieniądze ;) polecilibyście koledze :mrgreen: . W czasach kiedy potrzebowałem tego urządzenia kosztowało takie pieniądze, ze wolałem targać po 20 litrów wody destylowanej ze szpitala gdzie miałem ją za darmo ;). Teraz potrzebuje tego w klubie do przygotowania wody w zbiornikach tarliskowych oraz zmiękczania wody w kilku zbiornikach o łącznej pojemności około 800 litrów ( około połowa będzie miała podmiany co 2 tygodnie ). Co byście mi zaproponowali ?

Opublikowano

Podaj przedział bo nie wiem gdzie jest granica normalnych pieniedzy a gdzie zaczynaja się juz te nienormalne :) Ja płaciłem ok 200zł za duże RO do którego wkłady potem kupię za 15-20zł/kpl. Czasem lepiej wydac deczko więcej na starcie i mie tańszą eksploatacje . To takie TDI dla akwarystów :D

Opublikowano

Ja swojego jeszcze nie odpalilem ale slyszałem , że one mają wydajnośc 50% nominalnej - czyli uzyskasz ok 180-200L/dobe , jak masz niskie ciśnienie to musisz dokupic pompke .

Opublikowano

myślę że mogę wydać i ponad 200 zł byle by to nie był koszt 1000 zeta ;) chcę mieć coś sprawnego i skutecznego chyba z membraną 150 oczywiście wolałbym wydać 200 jeśli to za 500 będzie niewiele lepsze :mrgreen: chciałbym coś sprawdzonego dlatego pytam praktyków ;)

Opublikowano

spokojnie za 200 z groszami kupisz taki filtr, ja jako spostrzezenie zwrócę Ci tylko uwagę zebyś doliczył oprócz filtra RO filtr wstępny ( np filtr narurowy) nie wiem jaką masz wodę ale u mnie ten filtr wstrzymuje największą frakcję zanieczyszczeń i oszczędzi membranę, którą w ten sposób można będzie dłuzej uzytkować.

np taką:

http://www.um-um.pl/product_info.php?products_id=1374

Opublikowano

Przy wybiorze sprawdzaj, czy mozna lac wode z pominieciem mineralizatora, bo przeciez pic jej nie chcesz.

200zł to spokojnie dla Twoich potrzebe. Ja mam aquapro i smigalo ze 2 lata, zero wyciekow.

Opublikowano

Zerknij na allegro, ostatni widziałem za 99PLN kompletny filtr. Sama membrana i tak jest zawsze tego samego producenta więc nie ma co przepłacać.

Opublikowano

Ja mam ten filtr i jestem zadowolony :D

Po osmozie TDS pokazuje mi 9-12 , a po DI 0 :D

http://www.sklep-rainbow.pl/index.php?p ... czna-50gpd

Z tym , że używam membrany Filmteca:

http://www.sklep-rainbow.pl/index.php?p ... mtec-50gpd

Bardzo dobry sprzęt i niedrogi.

Jak chcesz innej firmy , to patrz tylko na to coby nie kupować RO z wkładami liniowymi , bo w eksploatacji są droższe od 10 calowych.