Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hałas zmniejszają - przynajmniej u mnie doskonale - takie zielone wióry firmy Sera - BIOFIBRES się to zowie a tu jest link http://www.sera.de/index.php?id=477&L=12&type=http%3A%2F%2F63.247.90.156%2Fimages%2Fcmd%3F

Dobrze się to płucze od czasu do czasu i możliwość zapchania jest praktycznie wyeliminowana

Opublikowano

A czy rury którymi woda leci z akwarium masz ponad powierzchnią wody w sumpie czy pod. Bo spotkałem się z różnymi rozwiązaniami i nie wiem które wybrać ze wględu na głośność spadania wody.

Opublikowano

już ok :mrgreen:

wczoraj w nocy było problematycznie to wymyślić...

dzisiaj odpaliłem sobie na 3 biegu i się zastanawiałem co zrobić...

to sobie sprawdzałem palcem przepływy, to kręciłem zaworkami, to odpowietrzałem pompę tą śrubą, a tu nic,

tylko tak sobie nieregularnie siorbała i od czasu do czasu wyrzucała bąbelka lub dwa, potem coraz mniejsze i mniejsze....

i tak stoję i dumam, aż tu nagle jak zassała, jak mi strzeliła strumieniem, prawię rozbijając samicę bojownika o ścianę.... to zanim się jako laik połapałem gdzie co wyregulować i przekręcić to prawie popadłem w panikę :D

teraz będę miał sumpa napędzanego grundfosem na 1 biegu (taki przepływ do tych wielkości wystarczy - przynajmniej dopóki nie będę miał ryb które wytrzymają strumień) z poborem 25W

jestem bardziej niż zadowolony :D

odpowietrzanie tego układu jest proste, tylko trochę trwa... i nie trzeba zalewać ciśnieniowo i przebudowywać :D:D:D

przetestowałem też wyłączenie prądu (po 20min włączyłem) - rewelacja poszło od razu

teraz pracuję nad wyciszeniem całości... i wracam do swojego wątku "wszystko DIY..."

dzięki

Opublikowano

oj tak, grundfos to porzadna pompa :)

bardzo dobrze ją zamontowales, przy takim ukladzie nie ma mowy o jej zapowietrzeniu, a jesli chodzi o wyciszenie to postaw pompe na styropianie lub czyms, co nie nie przenosi drgan

Opublikowano

Panowie, może już nie dajcie więcej zdjęć, bo mi ochota na sumpa przechodzi. Niby chciałbym i wolałbym, ale jak widzę te wszystkie rurki/zawory/kolanka/powroty/kominy...

Gdyby kiedykolwiek w życiu przy moich antyzdolnościach udało mi się coś takiego skutecznie skonstruować, to nie musiałbym już mieć ryb. Siedziałbym i patrzył na ten system, jak sobie pięknie działa :-)

Opublikowano

hehehehehe milc, bez sumpa bym pewnie nawet jeszcze nie miał szkła :D

podziałał jak katalizator...

nawet nie zmąciło mego spokoju i zadowolenia, te dokładnie 2,2litra wody na podłodze jak wstałem - ale cóż, jak ktoś liczy płyny dla dużego sumpa, a potem jest na tyle "baranem", żeby podłączyć "tylko komorę techniczną", to niestety... :D

na szczęście kapało po kropelce od drugiej w nocy, więc żadnych strat...

:mrgreen:

ale tak, żeby Cię zupełnie nie zniechęcać, jutro strzelę fotki macro moich niedoróbek :D zobaczysz jaka prowizorka :D ważne że działa i z zewnątrz wygląda jako tako :D:D:D

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam, jaki procent poj. akwarium powinien stanowić sump ? Czy zastosowanie kermazytu powoduje obniżenie pH ? Czy możliwe jest wywiercenie w sumpie otworów do automatycznej podmianki, jeżeli tak to gdzie odpływ a gdzie dopływ ?

Opublikowano

czym większy sump tym gorsze jakościowo można sobie włozyć media filtracyjne

jak sump będzie mały trzeba go zapełnić dobrą ceramiką

keramzyt nie ma wpływu na pH

- możliwe jest wywiercenie otworów w sumpie

Opublikowano

Akwarium 810l, sump 240l. Myślałem początkowo żeby dać 375l, ale boje się o strop. W kalkulatorze wychodzi, że jest ok, tylko jest tam podana wys. 40cm, nie wiem czy ma to znaczenie, nie wiem jakie jest hasło żeby odblokować.