Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tylko, że w dobrych pudełkach przelewowych znajduje się tzw. 'odpowietrznik' - mały otworek, do którego najlepiej podłączyć rurkę do napowietrzania z jakiegoś powerheada (większość takie coś ma). pompa pracując cały czas usuwa bąble powietrza, które mogłyby się odkładać w pudełku przelewowym zmniejszając jego wydajność. Fakt, że 'odpowietrznik' może się z czasem zabrudzić, ale to już musiałby być wynik ewidentnego braku uwagi właściciela ;]

Opublikowano

faktycznie - tam na zdjęciu widać ten odpowietrznik - zastanawiałem się co to jest...

i teraz pytanie bo z fizyki jestem kiepski! :P

Na jakiej zasadzie zostaje odpowietrzony ten układ?

Wężyk nie jest z drugiej strony do niczego podłączony? Tylko po prostu przez niego wylatuje powietrze?

To jak w takim razie po awarii zasilania układ z czymś takim startuje tylko w wyniku działania pomy w sumpie?

Wyjaśnienie tego we własnym zakresie mnie przerosło. :oops:

Opublikowano

Wężyk podłączony powinien być do pompy pracującej w akwarium, nie w sumpie, bo w przypadku braku prądu tym wężykiem poszłaby cała woda z akwarium do sumpa. Woda na wylocie tej pompy wytwarza ciśnienie, które zasysa cały czas wodę i powietrze znajdujące się w pudełku przelewowym.

Opublikowano

snocho dzięki...

tym właśnie wyjaśnieniem rzuciłeś nowe światło na moje dotychczasowe pomysły konstrukcji...

dużo osób wie, a niektórzy mają ubaw z moich pomysłów budowy filtra zraszanego w pokrywie akwa, o wadze przeszło 40kg...

po ostatnich obliczeniach - zarówno tych wytrzymałościowych, jak i finansowo-praktycznych - zacząłem rozważać alternatywy

i tak myślałem o kubełku z beczki (trochę zmodyfikowanym tak aby 30l złoże nie było w niej zatopione, tylko zraszane), ale umieszczenie całości w szafce pod akwa znacząco zwiększałoby budżet na zabezpieczenia (czujniki poziomu wody, wydajna pompa od CO, itd)

od czytania o rozwiązaniach już mnie glowa rozbolała i pomyślałem jadnak o sumpie, ale nie chciałem wiercić dziur w akwa, bo jest do tego za małe - 240l traci realnie wartość w handlu wtórnym w przypadku zainstalowania w nim komina oraz spotyka się z "pukaniem w czoło" ewentualnych późniejszych nabywców :lol:

jeszcze się nie zdecydowałem, ale sump znacznie upraszczałby sprawę...

wszystko rozbija się teraz o zbudowanie "wiernej kopii" tego pojemnika przelewowego - bo 1000zł za niego nie położę - nie ma bata!

w takim wypadku mógłbym postawić sumpa z własnymi udziwnieniami i spokój i nie truję więcej doopy o filtrację na forum :twisted::twisted:

czy ktoś miał/ma to w rękach i mógłby mi zwymiarować? to z przelewem 3500l/h

Opublikowano

Ja bym nie kombinowal z przelewem gora. Akwarium w obiegu wtornym Imho tylko zyska na wartosci z dziura w dnie, a to rozwiazanie ciwczylem i jego wlasciwe dzialanie bylo obiektem mojej wiecznej troski... KOmin jest prosty skuteczny i bezawaryjny i jakkolwiek w akwariach do pewnej objetosci (powiedzmy 375l) jestem zwolennikiem kubelkow, to jednak do duzych akwariow - Imho nie ma jak porzadny sump i komin (z rewizja). W ogole nie lubie polsrodkow :evil:

P.S>

Moj kolega z gdyni jendak sprawe mial zalatwiona jeszcze prosciej - na parapecie za zaslonka mial wysoki i waski sump polaczony z akwa po prostu rura PCV w ksztalcie odwroconej litery U. Po prostu sump stal na wysokosci akw i dzialalo to na zasadzie naczyn polaczonych ( w sumpie poziom wody byl oczywiscie troche nizszy). TWierdzil, ze dziala mu to od lat i odpowietrza toto tylko keidy rure wyciaga bo np czysci sump i potem ponownie zaklada. Widzialem tez rzad kotnikow rozwiazanych tak samo - obslugiwane przez jeden fitr, postawione jak schodki na kawalkach styropianu od najwyszego do najnizsego i polaczone ururkami. Dzialalo.

Opublikowano

ja uporałem się jak dotąd jedynie z szafką, znaczy elementy są gotowe, przycięte i czekają na bejcowanie i skręcenie...

i na tym etapie już zacząlem kombinować, bo mam szafkę tak zaprojektowaną, że wystarczy ją w przyszłości wydłużyć poprzez wymianę tylniej płyty i blatu i dostawienie czwartej pary nóg gdzieś w środku (taki segment półmetrowy wstawiony w środek)...

a w przyszlości (duga połowa 2008) po przeprowadzce i tak mialem stawiac duże akwa, więc i rozwiązania mogłyby być przyszłościowe, żebym tylko wydłużył szafkę, wymienił akwa i heja, pojechał na już gotowym sumpie - bez dodatkowych kosztów praktycznie

i teraz wywiercenie dziur i w w akwa i blacie, a późniejsza sprzedaż tych elementów... hmm no nie wiem, jakbym sprzedawał całość to pewnie ok, ale tylko te dwa elementy - trudniej mi będzie znaleźć "fanatyka", który kupi takie akwa, żeby sobie samemu zaprojektować, posklejać i odpalić sumpa...

nie ukrywam, że mi taki "przyszlościowy" sump znacznie poprawiłby ekonomikę całości przy załozeniu nnie tak odległej wymiany baniaka - ale jeszcze się nie zdecywowałem - a tu już w środę przychodzi szkło :(

Opublikowano

Sprawa jasna - będzie SUMP!!! :twisted:

Co sądzicie o takim rozwiązaniu?

http://www.nano-reef.pl/pfs.php?m=view&v=608-sump%20007.jpg

W Świnoujściu szklarze niechętnie wiercą dziury w akwa, a jak już wiercą to za chorendalną opłatą rzędu 150-200zł (ponad pół ceny akwa wrrr) - a jeździć do nich z akwa nie będę...

Zobaczyłem też dodatkową zaletę powyższego rozwiązania - doklejone wokół akwa "progi" pozwolą mi zwiększyć poziom wody. Już po zamówieniu akwa 120x50x40h obliczyłem, że wody będzie jakieś 32cm, a to już jakby troche plytko... ale to błędy początkującego. (chyba że wkleję kołnierz, z kominem zewnętrznym i wtedy będzie to na korzyść ;)) :oops:

BTW rozwiązanie chyba bezpieczniejsze od typowej komory przelewowej ("ponad krawędź"), bez wiercenia i nie zabiera miejsca w akwa...

co o tym sądzicie i z jakiej szyby najlepiej zrobić próg??

czy są jakieś ryzyka z tym związane?

============================================

a dla tych, którzy jednak wolą komory przelewowe i akurat nie mają tysiąca złotych w drobnych daję linka do kogoś kto takie komory klei i sprzedaje na zamówienie (może komuś się przyda):

http://www.akwariadwa.webpark.pl/przelewy.html

============================================

Opublikowano

haha Jasio Szesny - pracowalem z nim kiedys, inteligentny i konsekwentny koles - w sumie to on je chyba wtedy wymyslil, well done.

KOmin zewnetrzny to dosc czesty patent, w sumie ryzyko zadne chociaz z tym wierceniem to zaskoczony jestem, ze to taki problem. Minusy komina doklejanego to niestety estetyka - pamietam, ze mowiles o potencjalnej cenie akwa na rynku wtornym, sadze ze podwyzszane akwa ze sztukowanymi scianami i tym kominem hmmm bedzie Ci to Rzeczywiscie Trudno Sprzedac. ALe poza tym pomysl ok, wole to niz pudelka Jasia, ktore sa rozwiazaniem w mojej opinii "na chwile" - do zastosowania raczej w razie potrzeby, doraznie. Jesli ktos stosuje je jednak permanentnie niech sie wypowie czy mu sie to sprawdza, jestem ciekaw, byc moze sie myle.

Opublikowano

chyba pogodziłem się z tym "trudno sprzedać" i wstawię maluszkowi do pokoju jak trochę podrośnie :)

z resztą to co teraz zyskam na niekupowaniu kubełka później mogę stracić na sprzedaży akwa - będzie na zero, ale odłożone w czasie - chociaż jak już się żona przekona to może trzy akwa w domu? :twisted:

OT: mam od 3 tyg. harem bojownika 25l akwa - tyle o tym gadałem od miesiąca, że rodzina mi podarowała... na nieszczęście niedojrzały baniak z obsadą - poprostu poszli do sklepu kupili i podarowali - ale się musiałem nawalczyć o poprawę bytu ryb, ale już jest stabilnie...

a wiercenie - hmm z tel rozmów z Panami fachowcami można było usłyszeć łaskę, że wogóle mogą przyjechać i wywiercić... a tego nie znoszę...

a taki komin zewnętrzny potrafiłbym sam wkleić razem z kołnierzem - a zaleta z podwyższenia poziomu wody nie do przecenienia... no i akwa stoi i tak raczej blisko rogu, więc nie byłoby go widać - od wewnątrz tło DIY i luz...

Chętnie też usłyszę coś od ewentualnych użytkowników takiej komory...

Opublikowano

hyh, tak Jasiu umie zrobi przelew ;]

Kasz, nie są na chwilę! Pamiętasz dwa akwaria w semeko na piętrze miękka rafa i to z błazenkami? Z obu woda schodzi takim ustrojstwem już dwa lata, nie miały otworów, Marian nie chciał ruszać akwariów, więc daliśmy te pudełka i działa już dwa lata. Raz na miesiąc Duży czyści odpowietrzniki i jest OK. Więc da się na dłużej niż chwilę ;]

Co do tego komina zewnętrznego to mam takie coś w 4 akwariach, tylko że trochę prostsze niż pokazujesz u gościa z nano-reefu. Mianowicie dlaczego robić ten komin połowę węższy niż samo akwarium, dawać go pośrodku i sztukować małymi szybkami po bokach. To rzeźbienie w gównie, a że ten komin nie zabiera miejsca w zbiorniku, to moje są na całą szerokość akwarium. Dodatkowym plusem jest to, że woda schodzi do komina 'całą powierzchnią' i nie ma mowy powstawaniu jakiegokolwiek kożucha, nawet przy silnej cyrkulacji wewnątrz. No i jeśli ktoś nie ma rafy, to plusem jest większe złoże zraszane. Komin przykryty maskownicą i po sprawie.

Tylko makok powiedz mi jedno:

Rozumiem, że masz już gotowe akwarium, więc jak chcesz 'zniżyć' jeden bok akwarium o te choćby 3cm?