Skocz do zawartości

ozonator a lampa uv ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W tym poście nie napisałeś co planujesz, IMO nikt nie bedzie sprawdzał Twoich wszystkich postów w poszukiwaniu odpowiedzi na pytania które zadajesz.

1.jak podlaczyc to uv??

2.ponawam jak doakldnie zrobic system do spuszczania i dolewanai wody bo z 4 zdan to ciezko cos zlozyc a fote wstawic to nie problem chyba ze znowu otrzymam ostrz ze fotki to w galerie

wiesz jakoś tak mi się odechciało wyjaśniać po rozmowie z Tobą :roll:

Opublikowano
Nie napisałeś jakie masz akwarium, jaką obsadę, jakie filtry. NIC w akwarium nie funkcjonuje w oderwaniu od całości, chcesz odpowiedzi to sprecyzuj problem który mamy Ci pomóc rozwiązać,

mutra ma 100% racji aby Ci napisac jakiej mocy ma być lampa to trzeba wiedzieć jakie akwa ma obsługiwać abstrahując od faktu czy ona jest konieczna bo moż enie być ... do czego to podpiąć to tez zalezy czy już może coś masz w tym akwa jakiś filtr czy tez nie

czytaj!!!!!! to sie dowiesz ze dopiero kompletuje wszystko .... i podobno to ja nie czytam i nie uzywam search,,,

troche spokojniej !!!!!!!! co tu czytac!!! z tego Topicu nic nie wynika że cos maszlub że nie masz i coś kompletujesz, i nie wymagaj od forumowiczów którzy często gęsto paru takim nowicjuszą jak Ty dziennie udzielaja porad aby sledzili wszytskie Topiki pozakładane przez tych nowych i sobie zapisywali lub zapamietywali który co juz ma lub zamierza kupić, nie jesteś tu jedyny i tym bardziej nie jestes pępkiem świata abysmy to my uzywali szukajki poto aby dowiedzieś się co masz lub nie i przewidywali Twoje intencje i zamiary

dobry zwyczaj na tym forym a i regulamin wymaga abys to TY pytający, pytanie zaczął od opisu mam takie a takie akwa lub chce kupić takie a takie akwa, do tego mam lub bede maił taki i taki filtr/filtry .... itd

chcesz pomocy to dopasuj się do panujących tu zasad

jak narazie zarobiłes w innym watku ostrzeżenie za nieregulminowe foty, a w tym udało Ci się zrazić do siebie mutrę - jedną z bardziej kompetentnych osób co do udzielania porad na tym forum ... niezły początek ...

Opublikowano

popieram marsa i mutrę w całej rozwiązłości...

więcej pokory lukaszra...

to nie jest pierwszy topic w którym napisałeś jeden ze swoich 18 postów, gdzie już na samym wstępie masz bardzo arogancki sposób wypowiedzi... odpowiem na Twoje pytania w miarę posiadanej wiedzy, ale z kolei ja mam prośbę - opanuj ton :wink:

1. nie uważam żeby ni to ozonator ni uv były konieczne/potrzebne/niezbędne/warte instalowania, ale jeśli już chcesz to brałbym UV - jest używana zapewne częściej przez osoby z którymi miałem styczność i skoro u nich działa i uważają ją za potrzebną to po co przepłacać i kupować ozonator...

2. jaka moc UV nie wiem, bo nie wiem jakie masz akwa/ryby/sprzęt i być może okażę się ignorantem, ale świadomie ignoruje co kto ma w akwa, jeśli osoba pisze o tym w innym wątku, niż ten w którym jest pytanie wymagające do poprawnej odpowiedzi wiedzy z tego zakresu :P

3. lampę podłącza się np na wąż od kubełka, który się przecina i w to mojesce montuje lampę, lub pod głowicę/pompę (głowica od filtra wewnętrznego) - podłączasz wąż a na nim lampę - prościej Ci tego nie wytłumaczę :wink:

więcej pytań w Twoich postach nie znalazłem

pozdrawiam

Opublikowano

wystarczy ???

...przepraszam za zlosci.... i jeszcze raz dzieki ....

dwie twarze w jednym poście :D

;)

Opublikowano

wystarczy, tym bardziej jak ma być ona u Ciebie profilaktycznie - bo akwa jeszcze nie funkcjonuje z tego mi wiadomo - wiec chcesz ją tak bardziej żeby była niż że musisz mieć. Wiec imho jak juz koniecznie na zapas to akwa tuningujesz to te 9W starczy do malawi tym bardziej ze modele wieksze 18W i wyżej to już kosztuja troche grosza a pchac sie wtakie wydatki tak na wszelki wypadek to bez sensu. Zreszta nawet ta 9W nie powinna chodzic u Ciebie 24h/dobe chyba ze zajdzie taka potrzeba - poczytaj troche o plusach i minusach UV - bo w skrócie to tak sie nie napisze

Opublikowano

Do Twojego baniaczka wystarczy najmniejszy ozonator , taki o wydajności max 250mg/h

Dobry sprzęt , o wiele skuteczniejszy od lampy UV , z tym , że trzeba ostrożnie używać.

Najlepiej aby współdziałał razem z miernikiem lub sterownikiem redox.

Można też używać , stosując zasadę , 10mg ozonu na 100l wody , przez ok 2 godziny dziennie.

Sam jestem na kupnie tego sprzętu:

http://www.allegro.pl/item495206634_ozo ... kazja.html

Cena przystępna tylko trzeba dokupić osuszacz powietrza , aby przedłużyć czas działania:)

W sumie jednak mimo , ze to sprzęt bardzo dobrze wpływające na przejrzystość wody , to niezbędny on nie jest :D

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• A czemu nie ?  Ja bardzo dużo piszę codziennie zawodowo i nie mam już siły i przede wszystkim czasu na pisanie dla przyjemności 🤷‍♂️ Dlatego dla mnie osobiście spotkanie/spotkania to najważniejsze daty w kalendarzu... Szkoda, że jest nas na spotkaniach mniej, dlatego zachęcam każdego do przyjazdu tym bardziej, że jest dobre połączenie PKP z Prudnikiem. Zawsze będę mógł opowiedzieć o swoich doświadczeniach z drapolami choć nie wiem czy faktycznie kogoś to interesuje. Poszukam tez i wrzucę na KM krótki artykuł, który poczyniłem kilka lat temu w tym zakresie na przykładzie Aristochromis christyi, ukazał się on co prawda jedynie w języku angielskim ale mam gdzieś pewnie "rękopis".
    • A czemu nie tu? Wiele razy rozmawialiśmy, nie tylko w Pokrzywnej, ale nie jest moją rolą pisanie tutaj na temat funkcjonowania Twojego akwarium z drapolami😉
    • Wszyscy mają racje aaaale nie do końca 😉 ale na szerszą rozmowę zapraszam na spotkanie do Pokrzywnej ☝️😁 PS. @pozner z tego co ja pamiętam to byłeś przy wielu moich rozmowach właśnie w Pokrzywnej ale widocznie tylko ja byłem trzeźwy 😁😉🤣
    • Nie miałem nigdy poważnych drapoli w akwarium, ale moje doświadczenia z non mbuna oraz z pielęgnicami z Ameryki centralnej mówią że dobrym środkiem do rozładowywania agresji jest mocne przerybienie. Często propozycje obsad na tym forum czy w książce Wojtka Sierakowskiego mogą mieć rację bytu tylko do pewnego momentu. 13 ryb w 1400l to niezbyt wiele w moim odczuciu. Jakie są wasze doświadczenia w tej kwestii z drapolami?
    • To prawda Regulowałem już kilka razy, ale w środku - pod szafką jakiś czas temu założyłem jeszcze drugi, mały zbiornik, 112lz pokrywą, przez to szafka jest dość często otwierana, a czasami nawet częściowo otwarta przez kilka h. Dodam, że ten sposób prowadzenia akwarium nie jest zbyt wygodny przy serwisie, więc nie polecam a szafkę bym musiał regulować w prawie każdy weekend 
    • Bardzo ładny baniak, konkret. Jedyne do czego się można przyczepić do regulacja drzwiczek pod nim 😅
    • @S_owa dzięki za super aktualizację  Wyjątkowo mnie cieszy, bo Twoja kronika zainspirowała mnie do wystartowania akwarium z drapieżnikami. Z takich predatorów kalibru XXL mam u siebie tylko samca Aristo. Zakładam, że moje akwarium finalnie może być dla niego za małe, ale postanowiłem sprawdzić co z tego wyjdzie przy założeniu, że będzie to tylko samiec bez partnerek do harcowania. Jak na razie spokojnie sobie rośnie i nie doskwiera innym lokatorom. Ku mojemu zaskoczeniu w składzie mieszkańców, najbardziej upierdliwy dla wszystkich jest samiec Stigmatochromis Tolae. Miałem 2 samce i 2 samice. Niestety przez niefortunny wypadek jedną samicę straciłem, druga nie wytrzymała presji dwóch samców 😕 Jednego samca sprzedałem bo mi było go już szkoda i ten ostatni, który pozostał potrafi być jak taka końska mucha na łące. Dokucza wszystkim. Ma swoją norę pod kaseciakiem i jego jedynym celem życiowym jest wyganianie wszystkich z tamtego rejonu. Potrafi dać popalić 1,5 razy większemu Nimbochromisowi Polistigma... Będę go musiał usunąć bo mnie już denerwuje.  Zazdroszczę widoku pielęgnującej maluchy samicy Nimbo. Nigdy nie spotkałem się z takim widokiem u moich pyszczaków.  Pozdrawiam 👋
    • Zdecydowanie brakuje tematów na dotyczących drapieżników, a jednak co raz więcej osób dysponuje pozornie większym baniakiem na poziomie np. standardowych 720l (200x60x60). Piszę ,,pozornie" bo to temat drapieżników, a ten litraż to fajna opcja przy mbunie albo przy rozsądnie dobranej obsadzie non mbuny, ewentualnie mixu non mbuny z małymi drapieżnikami. Piszę tutaj lekko ku przestrodze bo tych większych gatunków nie ma nawet co pchać do takiego zbiornika, no chyba, że jest to tylko akwarium przejsciowe. Wrzuciłem tylko 2 filmiki z Bucco ale samiec serio potrafi mocno stłamsić swoich ,,współlokatorów". Ogólnie od kiedy dołożyłem kryjówek jest wyraźnie lepiej, ale pierwsze tarło gdzie buzowały hormony, a 3 samice czekały w kolejce to reszta załogi mogła tylko cierpliwie czekać zajmując jedyne bezpieczne pozycję po drugiej stronie baniaka. Przez 1,5 roku funkcjonowania tego akwarium, z tego co kojarzę nie robiłem żadnej ingerencji w wystrój (ułożenie i liczbę kamieni/modułów), jednak samiec Buccochromisa zmusił mnie do szukania dobrego rozwiania, przez co w ciągu 2-3 tygodni trzy razy robiłem przemeblowanie w baniaku. 80cm głębi daje już pewne możliwości, dzięki czemu ryby mają zarówno dużo miejsca do pływania, jak i pole do ukrycia, czy przemieszania za/między modułami. Na początku ku mojemu lekkiemu zdziwieniu mało z tego korzystały i lewa strona zbiornika i tak należała do samca Bucco. Z czasem nauczyły się, że można umiejętnie się skryć przed wzrokiem dominującego Bucka. W moim zbiorniku pozostałe gatunki (nawet gdy nie było samca Bucco) nie robiły aż takiego spustoszenia w okresie tarła. Mój Fossorochromis ma minimalne potrzeby jeśli chodzi o terytorium obierane w trakcie tarła, choć oczywiście chęć wytarcia samicy powoduje u niego dużą pewność siebie i zdarza mu się pogonić nawet Buccochromisa, do którego normalne boi się nawet podpłynąć. Mimo wszystko nie wyciągałbym z tego jednoznacznych wniosków i nie oznacza to, że te same gatunki (mam na myśli pozostałe gatunki, poza Bucco) w innej konfiguracji np. w mniejszym zbiorniku też pogodziłyby się dostępną przestrzenią. Dopóki w akwarium rządził Champso to on dyktował warunki i szczególnie w trakcie tarła przejmował też pół akwarium (choć ta dominacja trwała, raz, że krócej, a dwa pozostałe ryby mimo mniejszej ilości kryjówek nie były, aż tak zepchnięte do boku). Odgryzał się mu jedynie samiec Nimbo. Bardzo ciekawi mnie jak wyglądałaby sytuacja w akwarium gdyby, wszystkie gatunki występowały w konfiguracji z samicami, a najwiekszy Bucco występował w konfiguracji bez samic. Myślę, że nadal miałby najmocniejszą pozycję w zbiorniku, ale nie byłoby już okresów, w których któraś z ryb dość mocno dominuje pozostałe gatunki (szczególnie w okresie tarła).
    • Nie wiem. Też wiele razy zastanawiałem się, jak to funkcjonuje u @BombeL. Dlatego go wywołałem do tablicy.  Chyba nie bardzo załapałeś mój prześmiewczy ton😉  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.