Jump to content

ozonator a lampa uv ??

Recommended Posts

Posted

jesli mielibyscie kupic jedno z tych dwoch urzadzen to kupilibyscie ...??

w ktorym z poprzednich watkow wynikla mala klutnia i zastanawiam sie jak to jest naprawde z tymi dwoma wynalazkami :)

....bede wdzieczny za odp

pozdrawiam

Posted

ja bym się zdecydował na lampe UV, jest łatwiejsza w obsłudze i zazwyczaj tańsza w porównaniu z ozonatorem o porównywalnej wydajności. Poza tym nie chciałbym wdychać ozonu z akwarium na okrągło - wystarczy mi ten który dostaje w miejskim smogu

Posted

Poza tym nie chciałbym wdychać ozonu z akwarium na okrągło - wystarczy mi ten który dostaje w miejskim smogu

w naszym miejskim smogu nie ma ozonu, zresztą w Polsce ciężko zastać takie zjawisko jak smog , a często jest ono mylone po prostu z zanieczyszczeniem atmosfery.

Wracajac do tematu nie polecam ani lampy UV a tym bardziej ozonatora - niszczą bakterie również te pozyteczne

Posted
w naszym miejskim smogu nie ma ozonu, zresztą w Polsce ciężko zastać takie zjawisko jak smog
zapraszam do Wrocławia, na budynku politechniki jest wyświetlacz stacji pomiaru czystości powietrza. Dzień w dzień wskaźnik ozonu jest na pomarańczowym lub czerwonym polu
Posted

nie mówię że go nie ma ale to nie efekt smogu ;)

tylko proces fotochemiczny z udziałem tlenków azotu, węglowodorów i tlenku węgla

ale odchodzimy całkowicie od tematu ;)

Generalnie zgadzamy się że jest to zbyteczne urządzenie.

Posted

no ok ok ale jesli uv albo ozon to ????

jesli uv to jaka moc ??

jesli ozon to jaka wydajnosc ??

??????

czy lampe uv podlacza sie jakos pod filtre czy ona sama poprzez siebie przetacza wode ??

Posted

a skąd my mamy na boga widzieć po co Ci te sprzęty? Nie napisałeś jakie masz akwarium, jaką obsadę, jakie filtry. NIC w akwarium nie funkcjonuje w oderwaniu od całości, chcesz odpowiedzi to sprecyzuj problem który mamy Ci pomóc rozwiązać,

Posted

czytaj!!!!!! to sie dowiesz ze dopiero kompletuje wszystko .... i podobno to ja nie czytam i nie uzywam search,,,

nie wazne .... wracajac do posta

1.jak podlaczyc to uv??

2.ponawam jak doakldnie zrobic system do spuszczania i dolewanai wody bo z 4 zdan to ciezko cos zlozyc a fote wstawic to nie problem chyba ze znowu otrzymam ostrz ze fotki to w galerie