Skocz do zawartości

ozonator a lampa uv ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W tym poście nie napisałeś co planujesz, IMO nikt nie bedzie sprawdzał Twoich wszystkich postów w poszukiwaniu odpowiedzi na pytania które zadajesz.

1.jak podlaczyc to uv??

2.ponawam jak doakldnie zrobic system do spuszczania i dolewanai wody bo z 4 zdan to ciezko cos zlozyc a fote wstawic to nie problem chyba ze znowu otrzymam ostrz ze fotki to w galerie

wiesz jakoś tak mi się odechciało wyjaśniać po rozmowie z Tobą :roll:

Opublikowano
Nie napisałeś jakie masz akwarium, jaką obsadę, jakie filtry. NIC w akwarium nie funkcjonuje w oderwaniu od całości, chcesz odpowiedzi to sprecyzuj problem który mamy Ci pomóc rozwiązać,

mutra ma 100% racji aby Ci napisac jakiej mocy ma być lampa to trzeba wiedzieć jakie akwa ma obsługiwać abstrahując od faktu czy ona jest konieczna bo moż enie być ... do czego to podpiąć to tez zalezy czy już może coś masz w tym akwa jakiś filtr czy tez nie

czytaj!!!!!! to sie dowiesz ze dopiero kompletuje wszystko .... i podobno to ja nie czytam i nie uzywam search,,,

troche spokojniej !!!!!!!! co tu czytac!!! z tego Topicu nic nie wynika że cos maszlub że nie masz i coś kompletujesz, i nie wymagaj od forumowiczów którzy często gęsto paru takim nowicjuszą jak Ty dziennie udzielaja porad aby sledzili wszytskie Topiki pozakładane przez tych nowych i sobie zapisywali lub zapamietywali który co juz ma lub zamierza kupić, nie jesteś tu jedyny i tym bardziej nie jestes pępkiem świata abysmy to my uzywali szukajki poto aby dowiedzieś się co masz lub nie i przewidywali Twoje intencje i zamiary

dobry zwyczaj na tym forym a i regulamin wymaga abys to TY pytający, pytanie zaczął od opisu mam takie a takie akwa lub chce kupić takie a takie akwa, do tego mam lub bede maił taki i taki filtr/filtry .... itd

chcesz pomocy to dopasuj się do panujących tu zasad

jak narazie zarobiłes w innym watku ostrzeżenie za nieregulminowe foty, a w tym udało Ci się zrazić do siebie mutrę - jedną z bardziej kompetentnych osób co do udzielania porad na tym forum ... niezły początek ...

Opublikowano

popieram marsa i mutrę w całej rozwiązłości...

więcej pokory lukaszra...

to nie jest pierwszy topic w którym napisałeś jeden ze swoich 18 postów, gdzie już na samym wstępie masz bardzo arogancki sposób wypowiedzi... odpowiem na Twoje pytania w miarę posiadanej wiedzy, ale z kolei ja mam prośbę - opanuj ton :wink:

1. nie uważam żeby ni to ozonator ni uv były konieczne/potrzebne/niezbędne/warte instalowania, ale jeśli już chcesz to brałbym UV - jest używana zapewne częściej przez osoby z którymi miałem styczność i skoro u nich działa i uważają ją za potrzebną to po co przepłacać i kupować ozonator...

2. jaka moc UV nie wiem, bo nie wiem jakie masz akwa/ryby/sprzęt i być może okażę się ignorantem, ale świadomie ignoruje co kto ma w akwa, jeśli osoba pisze o tym w innym wątku, niż ten w którym jest pytanie wymagające do poprawnej odpowiedzi wiedzy z tego zakresu :P

3. lampę podłącza się np na wąż od kubełka, który się przecina i w to mojesce montuje lampę, lub pod głowicę/pompę (głowica od filtra wewnętrznego) - podłączasz wąż a na nim lampę - prościej Ci tego nie wytłumaczę :wink:

więcej pytań w Twoich postach nie znalazłem

pozdrawiam

Opublikowano

wystarczy, tym bardziej jak ma być ona u Ciebie profilaktycznie - bo akwa jeszcze nie funkcjonuje z tego mi wiadomo - wiec chcesz ją tak bardziej żeby była niż że musisz mieć. Wiec imho jak juz koniecznie na zapas to akwa tuningujesz to te 9W starczy do malawi tym bardziej ze modele wieksze 18W i wyżej to już kosztuja troche grosza a pchac sie wtakie wydatki tak na wszelki wypadek to bez sensu. Zreszta nawet ta 9W nie powinna chodzic u Ciebie 24h/dobe chyba ze zajdzie taka potrzeba - poczytaj troche o plusach i minusach UV - bo w skrócie to tak sie nie napisze

Opublikowano

Do Twojego baniaczka wystarczy najmniejszy ozonator , taki o wydajności max 250mg/h

Dobry sprzęt , o wiele skuteczniejszy od lampy UV , z tym , że trzeba ostrożnie używać.

Najlepiej aby współdziałał razem z miernikiem lub sterownikiem redox.

Można też używać , stosując zasadę , 10mg ozonu na 100l wody , przez ok 2 godziny dziennie.

Sam jestem na kupnie tego sprzętu:

http://www.allegro.pl/item495206634_ozo ... kazja.html

Cena przystępna tylko trzeba dokupić osuszacz powietrza , aby przedłużyć czas działania:)

W sumie jednak mimo , ze to sprzęt bardzo dobrze wpływające na przejrzystość wody , to niezbędny on nie jest :D