Skocz do zawartości

PILNIE pomocy, jakaś błona? na skałach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

djęcie jest raczej ostre a to co widnieje pomiędzy jedną a drugą skało to właśnie jest ten syf. Po zerwaniu w jednym miejscu pojawiło się znowu. Jakie ryby wpuścić na test?? pyszczaki czy jakieś głupiki?

dorzucam jeszcze raz fotki

post-6157-14695711682313_thumb.jpg

post-6157-1469571168278_thumb.jpg

Opublikowano

tak jak na razie tylko na tle. Poza tymi miejscami na fotach jeszcze w dwóch innych miejscach. Może coś nie tak z tym łupkiem i się coś z niego wydziela? :(

A czy to jest stałe to ciężko mi powiedzieć bo akwa jest zalane od 11 dni :/

Opublikowano

kleiłem sylikonem akwarystycznym, tak jak wszyscy zalecali. Najkrócej elementy schły 2 dni, ale nie było tego za wiele. Na przyssawkach tego niema tylko pojawia się w 4 miejscach w akwa (na razie) gdzie łupek był rozbijany. Otrzymałem również sugestię, że na taki stan rzeczy mógł mieć wpływ baktozym. Zaproponowano mi abym wpuścił z 2 ryby i sprawdził czy jakoś na to reagują.

Zastanawiałem się również nad wlaniem środka MFC. Tyle że ponoć wyjałowi mi to wodę

Co do konsystencji jak to wyciągnąłem z wody to dosłownie wygląda... jak smarki (sory za porównanie), taki jakby śluz bez wonny, ciągnący się, troszkę lepiący.

Co wy na moje pomysły

Opublikowano

Ja po zalaniu mialem podobne na przyssawkach ale wyjalem je wytarlem do sucha i juz nic nie ma nie pojawia sie jak na razie, moze tez tak sprobuj, czasem najprostrze rozwiazania sa najleprze a poza tym to wyglada jak by sie robilo tylko w miejscach klejenia kamieni bo na samych lupkach tego nie widac wiec moze cos z tym sylikonem bylo nie tak?? Jakis przeterminowany czo cos??

Opublikowano

sądzę że to nie kwestia złego silikonu, pewnie śliska powierzchnia pasuje takim a nie innym bakteriom. Nie lej MFC, śluz zetrzyj i się nie przejmuj. Jeżeli silikon był akwarystyczny to nic Ci nie grozi ze strony tego gluta.

Opublikowano

ale już było mówione że zcierał i znów się pojawło.

Proponował bym również wrzucić z 3 pyszczaki jako testery - (takie jak planujesz w obsadzie)gdy przeżyją to spokojnie przyśpieszą obiegcyklu azotowego, a po drugie do uzupełnienia obsady pozostanie Ci już troszkę mniej ryb do kupienia.

Jednak gdyby zazęły się dziwnie zachowywać i nie była by to wina NO2 -to wyrzucał bym wszystko z akwarium i wyparzał to świństwo.

Opublikowano

Witam gadałem z gościarą w zoologicznym, mówi że spotkała się z czymś takim i najprawdopodobniej są to pierwotniaki. Ogólnie jestem zaskoczony bo po 12 dniach od zalania mam no3 na poziomie 8, czyli zaczyna się coś dziać. Możliwe że baktozym i 3 anubisy przyspieszyły cały cykl? Test tetry

pH mam na poziomie 7,7-7,8. Ogólnie to dziwnie wygląda bo mam na odczyniku który wskazuje dokładność do 0,5 mam wynik na poziomie 7,5, a na odczyniku z dokładnością do 0,2 wychodzi mi 8. Test zooleka

co do wpuszczenia rybek ro wpuściłem 2 yellowy chociaż docelowo ma być coś innego tylko narazie miałem problem żeby coś dostać.

Opublikowano

więc poczekac i się uzbroić w cierpliwość - jeśli to pierwotniaki to w końcu powinny zniknąć i wszystko będzie ok.