Skocz do zawartości

PILNIE pomocy, jakaś błona? na skałach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja nie twierdze, że wiem co to jest. Niemniej jednak zakładając że:

1. kolega nie wkładał do akwarium żadnych toksycznych odpadów

2.Jest to jakaś forma życia

3. która nie jest zbyt ekspansywna bo ogranicza się tylko do silikonu

4. nie są to sinice

można przyjąć z dużą dozą prawdopodobieństwa że jest niegroźne więc:

1. zniknie (IMO w momencie kiedy w akwarium pojawi się konkurencja pokarmowa) i nie będzie problemu

2. nie zniknie i też nie będzie problemu

Opublikowano

tak sabotage :wink: a pozniej zje caly klub malawi, a pozniej caly swiat :lol:

a tak na serio.napowietrzaj to i czekaj.z reszta napisalem to juz w 8 odpowiedzi na ten topic...jestem ciekawy jak wogole doszlo do powstania tych kolonii ? skas sie to musialo zabrac...

Opublikowano

No bo to slawku jedyna rada :) Skoro wychodzimy z zalozenia (o ile prawidlowego?), ze to duza kolonia pierwotniakow - trzeba ja napowietrzac.

Niema co sie dalej rozwodzic na ten temat, czekac i obserwowac :-)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

witam

mam podobne "coś". z tymże u mnie obsiadło szyby oraz przewody do napowietrzania. usuwanie mechaniczne nic nie daje. po tygodniu trzeba czyscić na nowo. z tymże wiem skąd mi się to wzieło. zamontowałem samorobny denitryfikator. po tygodniu działania zauważyłem owe "coś". po nastepnym tygodniu wziołem pod lupę deni i się okazało że to "coś" sączy sie z deni. nie znam przyczyny skąd to mogło się wziąsc. podejrzewam albo silikon (akwarystyczny) albo coś nie tak jest z ceramiką którą wrzucilem do deni. dzisiaj zlikwidowałem deni i zobacze jak sie sytuacja rozwinie.

ps

to mój pierwszy post.

"malawijczykiem" jestem od miesiąca

pozdrawiam