Skocz do zawartości

50 czy 60 wysokosci ? czy warto ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szanowne Panie, szanowni Panowie...

jak juz wiecie jestem na etapie zmiany akwa ze standard 120x40x50(240l) na ... na wlasnie , co ?

mam do wyboru baniaki 150x50x50(375l) i 150x50x60(450l)....

stad moje pytanie.. czy warto inwestowac w wysokosc akwa?

Opublikowano

Bez wahania wziąłbym 450l (60 h). Mam taki zbiornik, tylko niestety panoramę. Ryby często są na górze, nie jest tak, że jest tam pusto. Jeśli masz w głowie pomysł, można świetnie taki zbiornik zagospodarować, rewelacyjnie może wyglądać tło z cr-u. Osobiście nie widzę żadnych przeciwskazań. Nawet problemów przy czyszczeniu nie ma :wink:

Opublikowano

Nie ma szans, żeby szafka nie wytrzymała. Różnica między 450 a 375 to właśnie te 75kg, około oczywiście. Bo piachu będzie tyle samo, kamieni tyle samo, sprzęt taki sam, tylko ciut więcej wody :wink: jak możesz postawić 375l, to spokojnie możesz też te 450l. Jestem pewien :twisted:

Opublikowano

no nie koniecznie tyle samo kamieni ;)

mogą być kamienie o te 10 cm wyższe, do czego namawiam, bo takie głaziki fajnie wyglądają.

każdą szafkę można wzmocnić a i ja polecam 60 cm że jest lepsze niż 50 :)

Opublikowano

Moje akwa jest jeszcze wyższe, bo ma 65 cm i jestem z niego zadowolony rybki uwielbiają pływać do góry, więc jest używana jego cała powierzchnia. Gorzej jak muszę coś z dna wyciągnąć, ale mam długie ręce, więc jakoś sobie radze :lol:

Opublikowano

Ja tez kupiłem do biura 450-ke zamast 375L i nie żałuje bo niby czemu . Dałem tak jak Ty 4 gatunek i chyba jednak będzie za gęsto , na razie niby ryby duże jeszcze nie są (mają ok. 7-8 miesięcy) i dworca tam nie ma ale jak podrosną może by różnie. Pływają tam : chewere (2+2), red-blue(2+4), chilumba (10szt.) , membe deep (14szt.) przy czym ostatnie będą do redukcji bo widze , że będzie tam pewnie lepiej niz połowa samców ( miałem 20 szt i już na poczatku odłowiłem 6 samców :) które pływaja jeszcze w kotniku ).

Opublikowano

Sławek, ja właśnie redukuję obsadę. Ale zacząłem gorzej, bo od 5 gatunków :? dopóki ryby nie urosły, było ok... Redukuję do 4 gatunków i to jest moim zdaniem max. dworca nie będzie z pewnoscią. Tylko teraz musisz zdecydować - większe haremy, mniej gatunków? czy mniejsze haremy, więcej gatunków... Ja bym brał między 3 a 4 gatunki.