Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ej no nie gaś chłopaka. WIększośków powstaa tak, że ktoś kto nie wiedział że tak sie nie da zrobił i się dało :) Te wypróbowane metody tez ktoś kiedyś zrobbił po raz pierwszy.

Filtracja z filtrami narurowymi juz była przerabiana na forum. Kwestia tego czy pompe przed czy za wkłądami też już przerobiono, omówiliśmy zjawisko kalwitacji, i doszliśmy do wniosku że jednak pompa przed filtrami, choc dla niej samej nie jest to zbyt sdrowe (wiadomo, zabrudzenia, piasek i td).

Układ otwarty bez przelewu lub komina raczej się nie sprawdza, choc jak widzimy na tym filmiku, temu też udało się komuś zaprzeczyc (choc osobiscie nadal nie zastosowal bym takiego rozwiazania)

Trzeba jednak pamietac ze filtry kubelkowe zrobily się dośc popularne, a zatem i tanie (no w każdym razie mocno ztanialy), więc trzeba się zastanowic czy to wszystko sie w ogóle opłaca.

Kot.

Opublikowano

Powiem tak, Ikarowi tez sie ... prawie udalo :-)

a co do kublow to sie zgadzam, sa na tyle tanie i popularne ze w sumie jak nie sump to poprostu kupic kubel.

Mozna nawet sobie kupic z grzalka, i np. filtrem UV :-)

Po co kombinowac? Jak sie nie da sumpa bo nie ma dziur ani przelewu to poprostu kubel.

PS. Sorki, ale czuje troszke w tym watku "bicie piany" :-) Wszyscy wiedza jakie jest najlepsze rozwiazanie ale szukamy troszke "trzeciej drogi" :twisted:

Opublikowano

Witam!

Ja w mojej 500L miałem:

1. 30L BIO-bęczkę DIY z keramzytem i bio-gąbką ---- obawiałem się nieszczelności które mogą wystąpić po czase no i przy czyszczeniu ogrom roboty, odpowietrzenie całości bez spuszczenia całej wody z obiegu byla trudna.

2. Kupiłem Grundfosa 25-40 i zaraz po projekcje Misyo i zabierałem się do kupowania orurowania, kleju, wkładów i korpusów, no i gdy spisałem części potrzebne do realizacji planu na kartce i podliczyłem je to wyszło ponad 500zł z kosztem pompy którą kupiłem za 210 zł okazyjnie (nowa).

3. Zrezygnowałem z projektu Jaro i Misyo ze względu na spore niedogodnosci związane z eksploatacją układu w moim akwa i zakupiłem Atmana CF-1200. Dokupiłem 8 litrów ceramiki Aquaela BioCera ... i odpaliłem filtracje na miesiąc, razem z Bio-beczką kotóra pracowała w akwa, czekając aż dojrzeje ceramika w Atmanie. Odłączyłem bio-beczkę i teraz pracuje u mnie Atman CF-1200 z 8L ceramiki na około 40 ryb + wewnętrzna głowica Aquaszut 2000L/h.

Pragnę nadmienić że nie odrzucam innych rozwiązań filtracji i nie stawiam kubła jako "zaraz po sumpie" ale w wypowiedzi popieram smithpl. Na tym wszystkim troszkę kasy mniej zeszło (sprzedałem grundfosa) a parametry wody są odpowiednie.

Pozdrawiam.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Karolu:

30L BIO-bęczka DIY z keramzytem i bio-gąbką - 100PLN

Grundfos 25-40, orurowanie, klej, wkłady i korpusy - 500PLN

Atman CF-1200 z 8L ceramiki na około 40 ryb + wewnętrzna głowica Aquaszut 2000L/h - 650 PLN

Poeksperymentować i pokombinować samemu, przekonać się, że można inaczej, a czasami wyznaczyć nową drogę - BEZCENNE

:wink::wink::wink:

Opublikowano

Beczka jeszcze na mnie czeka, może jeszcze kiedyś ...

Z 40 ryb zostało po redukcji około 23 ...

Doświadczenia, oczytanie, wymiana spostrzeżeń, wysłuchanie cennych wskazówek kolegów z forum, daje podstawę do zabierania głosu w sprawach ważnych dla malawistów.