Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ej no nie gaś chłopaka. WIększośków powstaa tak, że ktoś kto nie wiedział że tak sie nie da zrobił i się dało :) Te wypróbowane metody tez ktoś kiedyś zrobbił po raz pierwszy.

Filtracja z filtrami narurowymi juz była przerabiana na forum. Kwestia tego czy pompe przed czy za wkłądami też już przerobiono, omówiliśmy zjawisko kalwitacji, i doszliśmy do wniosku że jednak pompa przed filtrami, choc dla niej samej nie jest to zbyt sdrowe (wiadomo, zabrudzenia, piasek i td).

Układ otwarty bez przelewu lub komina raczej się nie sprawdza, choc jak widzimy na tym filmiku, temu też udało się komuś zaprzeczyc (choc osobiscie nadal nie zastosowal bym takiego rozwiazania)

Trzeba jednak pamietac ze filtry kubelkowe zrobily się dośc popularne, a zatem i tanie (no w każdym razie mocno ztanialy), więc trzeba się zastanowic czy to wszystko sie w ogóle opłaca.

Kot.

Opublikowano

Powiem tak, Ikarowi tez sie ... prawie udalo :-)

a co do kublow to sie zgadzam, sa na tyle tanie i popularne ze w sumie jak nie sump to poprostu kupic kubel.

Mozna nawet sobie kupic z grzalka, i np. filtrem UV :-)

Po co kombinowac? Jak sie nie da sumpa bo nie ma dziur ani przelewu to poprostu kubel.

PS. Sorki, ale czuje troszke w tym watku "bicie piany" :-) Wszyscy wiedza jakie jest najlepsze rozwiazanie ale szukamy troszke "trzeciej drogi" :twisted:

Opublikowano

Witam!

Ja w mojej 500L miałem:

1. 30L BIO-bęczkę DIY z keramzytem i bio-gąbką ---- obawiałem się nieszczelności które mogą wystąpić po czase no i przy czyszczeniu ogrom roboty, odpowietrzenie całości bez spuszczenia całej wody z obiegu byla trudna.

2. Kupiłem Grundfosa 25-40 i zaraz po projekcje Misyo i zabierałem się do kupowania orurowania, kleju, wkładów i korpusów, no i gdy spisałem części potrzebne do realizacji planu na kartce i podliczyłem je to wyszło ponad 500zł z kosztem pompy którą kupiłem za 210 zł okazyjnie (nowa).

3. Zrezygnowałem z projektu Jaro i Misyo ze względu na spore niedogodnosci związane z eksploatacją układu w moim akwa i zakupiłem Atmana CF-1200. Dokupiłem 8 litrów ceramiki Aquaela BioCera ... i odpaliłem filtracje na miesiąc, razem z Bio-beczką kotóra pracowała w akwa, czekając aż dojrzeje ceramika w Atmanie. Odłączyłem bio-beczkę i teraz pracuje u mnie Atman CF-1200 z 8L ceramiki na około 40 ryb + wewnętrzna głowica Aquaszut 2000L/h.

Pragnę nadmienić że nie odrzucam innych rozwiązań filtracji i nie stawiam kubła jako "zaraz po sumpie" ale w wypowiedzi popieram smithpl. Na tym wszystkim troszkę kasy mniej zeszło (sprzedałem grundfosa) a parametry wody są odpowiednie.

Pozdrawiam.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Karolu:

30L BIO-bęczka DIY z keramzytem i bio-gąbką - 100PLN

Grundfos 25-40, orurowanie, klej, wkłady i korpusy - 500PLN

Atman CF-1200 z 8L ceramiki na około 40 ryb + wewnętrzna głowica Aquaszut 2000L/h - 650 PLN

Poeksperymentować i pokombinować samemu, przekonać się, że można inaczej, a czasami wyznaczyć nową drogę - BEZCENNE

:wink::wink::wink:

Opublikowano

Beczka jeszcze na mnie czeka, może jeszcze kiedyś ...

Z 40 ryb zostało po redukcji około 23 ...

Doświadczenia, oczytanie, wymiana spostrzeżeń, wysłuchanie cennych wskazówek kolegów z forum, daje podstawę do zabierania głosu w sprawach ważnych dla malawistów.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Różnica w cenie spora. Ale możesz wziąć pod uwagę zamontowanie jednego wzmocnienia poprzecznego . Ja tak zrobiłem gdy pękło moje. Trochę to może komplikować 'grzebanie" w akwa ale niespecjalnie . To tylko kwestia włożenia tła w przyszłości  ale i z tym można sobie poradzić.
    • Część. Powiem Ci szczerze, przemyśl to jeszcze... 240l. to jest niezbędne minimum jeżeli chodzi o ten biotop. 2 gatunki aby panował względny spokój. Max 3 kolory ryb. Większość z nas to przerabiała. Postawisz zbiorniki i za chwilkę będziesz żałował wydanych pieniędzy bo akwarium bardzo szybko się optycznie skurczy... Pomyśl o salonie, tam jak postawisz 200x50 to nacieszy oczy wszystkich domowników i gości🙂 Kasę można dozbierać i postawić coś bardziej sensownego. Nie nawiam na siłę, tylko opowiadam z własnego doświadczenia😉  Życzę powodzenia!
    • Jasne, też fakt, mogłem szybciej wszystko opisać. Generalnie po rozmowach z tatą doszliśmy do tego że najlepiej by było zostać przy tych 240l, tata nie jest pewny czy strop by uciągnął jakieś większe punktowe obciążenie, a w tej sprawie wolę zaufać. Akwarium dla mnie najlepiej jakby stało w moim pokoju, więc nie jestem zbyt skory żeby stało na parterze. Co do budżetu, to mogę wydać maksymalnie 2.5 tysiąca, chociaż oczywiście dobrze by było gdyby wyszło mniej. Blat ma wymiary 2m długości na 50 cm szerokości. Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Od tego powinieneś zacząć planowanie. Przede wszystkim, ile możesz wygospodarować miejsca na akwarium i jaki masz na to budżet? Blat 10cm spokojnie wytrzyma, może masz kogoś znajomego, który wyspawa Ci stelaż pod ten blat. Jakie wymiary ma ten blat? A jak nie stelaż to na pewno taniej wyjdzie postawienie 3 cokołów z bloczków betonowych lub cegieł, na tym oprzeć blat i dorobić drzwiczki. Wszystko zależy od tego na co możesz sobie pozwolić. A jeszcze dobrze byłoby znać nośność stropu jeśli mieszkasz na piętrze. Jest wiele znaków zapytania, my możemy tylko gdybać...
    • Wiem że dobrze by było brać większe, z tym że szczerze bałbym się bo nie wiem do końca jaką nośność może mieć blat na którym chce to akwarium położyć - 240l, nawet ze skałami to nie jest właśnie np 400l + skały, a blatu raczej nie zamierzam wyrzucać. Nie wiem na ile to moja przezorność a na ile faktycznie może być niebezpiecznie, ale wolę dmuchać na zimne. Największym problemem by pewnie było znaleźć nogi do tego blatu które by to uciążenie zniosły, bo blat jest całkiem słusznej grubości - około 10 centymetrów. Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Skoro ma być 10mm to lepiej brać większe np 450l, litraż dwa razy większy a grubość szyby ta sama. Jeśli interesuje Cię malawi to ważna jest wielkość zbiornika, im większe tym lepsze choć nie każdy może sobie pozwolić na ogromny litraż to jednak różnica między 240l a 450l jest bardzo duża, masz przede wszystkim większy wybór gatunków, więcej ryb, mniej strat z powodu agresji.
    • Cześć, miło mi . Najprawdopodobniej będę kupował właśnie od Przemka, lub od akwaria.pro. Bardzo dziękuje za tak duży odzew, finalnie najprawdopodobniej będę brał akwarium właśnie z szyby 10mm. Przede mną jeszcze pewnie sporo czytania tego forum do tego czasu, ale już wiem w jakim kierunku działać . Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Mam i miałem już kilka różzych zbiorników od Wromaku. Nigdy nie bylo z nimi żadnego problemu. Obecny 375l stoi już 5 lat.
    • @Radiowski Witam Ziomka z pięknego miasta Torunia. 😉 Potwierdzam słowa Andrzeja. Mam od Przemka akwarium, co prawda sam je przywiozłem, bo akurat miałem wyjazd do Szczecina, ale wiem, że zorganizowałby Ci transport. Super wykonanie, zrobi co tylko zechcesz. Różne widziałem tu opinie na temat kontaktu z nim, ja zupełnie nie mogę narzekać, wręcz przeciwnie. Niemal na ostatnią chwilę udało mi się nieco powiększyć ostateczne wymiary zbiornika (początkowo miało być takie, jakie teraz planujesz) - także stawiaj od razu największe, jakie możesz, byś później nie żałował. 😉
    • Gdziekolwiek kupisz to upewnij się , że ten rozmiar akwa nie jest produktem firmy Wromak ( z Wrocławia).  To ich akwaria "słynęły" z tego , że po prostu pękały.  Przyczyną nie była zbyt cienka grubość szyb bo była akurat zgodna z normami ( znajdziesz w necie) , ale przyczyną były źle wykonane wzmocnienia wzdłużne i źle montowane. Firma dostawała setki ( w owym czasie) monitów ale nie brała ich chyba pod uwagę bo ich akwa wtedy dalej pękały.  Też tego doświadczyłem tyle , że mi w nocy pękło samo wzmocnienie wzdłużne. Takiego hałasu długo się nie zapomina. A żeby było śmieszniej to wiele awarii tego typu odbywa się w nocy:) . W Szczecinie masz super fachowca  @przemek wieczorek.  Nie wiem jak teraz z nim jest jeżeli chodzi o kontakt. Ale fachowiec super. 
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.