marcinmarg Opublikowano 2 Sierpnia 2008 #1 Opublikowano 2 Sierpnia 2008 Od dwóch dni zauważyłem ze moje rybska siedzą pochowane w zakamarkach a czasami prawie ze brzuszkami oparte na piasku. Wcześniej pływały/goniły się po akwarium, teraz wypływają tylko do karmienia. Parametry wody to: N03 -40 ppm NO2 - 0- 0,025 ppm PH - 7,5 Temp - 28-29 (lato i niestety trochę za wysoka) W akwa nic nie zmieniałem, nic nowego też nie doszło żadne dekoracje, żadni nowi mieszkańcy. Zaczynać się czymś martwić?
Nowik892 Opublikowano 2 Sierpnia 2008 #2 Opublikowano 2 Sierpnia 2008 Nie wiem co to, i tym bardziej nie chce Cie martwic, ale mi wlasnie z takimi objawami padlo 6 saulosi jeden po drugim, co najciekawsze, hongi kupilem tez 10 i juz 2 miechy sa w takiej samej liczbie, a saulosi o ponad polowe mniej. Na szczescie zgony ustaly i te pyski co mam teraz to okazy zdrowia Miałem podobną sytuację z młodymi Protomelasami steveni taiwan. Jednak były one z własnego chowu. Zaczęły padać z niewiadomych przyczyn. Czasami 1-2 w ciągu dnia. Postanowiłem zaaplikować im Bactopur Sera Direct. Okazało się to trafionym strzałem. Od momentu podania leku, żadna rybka mi już nie padła. Powodzenia Ja na szczescie nie musialem stosowac, bo tak jak pisalem zgony ustaly.
marcinmarg Opublikowano 2 Sierpnia 2008 Autor #3 Opublikowano 2 Sierpnia 2008 Tak sobie myśle może zbyt wysoka temperatura i za słabe natlenianie? Ty mbardziej że nić ostatnie nie zmieniałem, i żadne choróbsko nie ma jak się przyplątać.
danielj Opublikowano 3 Sierpnia 2008 #4 Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Tak sobie myśle może zbyt wysoka temperatura i za słabe natlenianie? Ty mbardziej że nić ostatnie nie zmieniałem, i żadne choróbsko nie ma jak się przyplątać. Raczej to nie przyducha , poza tym ryby pływałyby przy powierzchni łapiąc tlen z atmosfery. Może dałeś im coś do jedzenia , coś nowego , lub jakieś mrożonki które im nie odpowiadają? Można wróżyć z fusów
marcinmarg Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Autor #5 Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Właśnie nić nowego nie dostały, cały czas to samo, mrożonek też nie. Poczekamy zobaczymy, może dzień głodówki dobrze im zrobi?
slawek gorol Opublikowano 3 Sierpnia 2008 #6 Opublikowano 3 Sierpnia 2008 U mnie tez jest cieplo.temp w akwariach 28 stopni, co prawda wlaczylem napowietrzanie,ale nie sadze zeby to byla wina temperatury... przyczepie sie jeszcze do jednej rzeczy mianowicie azotynow : 0-0,25 ? 0,25 jest juz bardzo wysokim stezeniem i swiadczy to albo o przerybieniu akwa,badz o zlej filtracji. ph tez bys mogl troszke podniesc...
marcinmarg Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Autor #7 Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Azotyny oczywiście na poziomie 0 - 0,025 na testach jbl, zero mi uciekło wcześniej:)
marcinmarg Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Autor #9 Opublikowano 3 Sierpnia 2008 jesne:) lekko wczorajszy dziś jestem i słabo kontaktuje. Rybska dziś od rana pływały jak szalone po akwa, teraz nów jakieś przytłumione. Co prawda dwa samce Hongi prowadzą ostre wojny, możliwe że one pozostała ekipę przestraszyły? http://pl.youtube.com/watch?v=fod4lV7v6uc
czester_ Opublikowano 4 Sierpnia 2008 #10 Opublikowano 4 Sierpnia 2008 A gdzie stoi akwarium? Pyśki też co obserwowałem u siebie potrafią się odzwyczaić od ludzi. Jeśli akwa stoi w pokoju w którym całymi dniami nikogo nie ma bardzo możliwe że to to.
Rekomendowane odpowiedzi