Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od jakiegoś czasu zauważyłem wyciek na kubełku, miał już ktoś ten problem i ma rozwiązanie, czy konieczna wymiana uszczelki? Wyciek jest nie za bardzo widoczny na zdjęciu, ale znajduje się w zaznaczonym na czerwono miejscu.

post-7530-14695711627502_thumb.jpg

Opublikowano

to był mój pierwszy kubeł w życiu i nie wiem czy tak maja inne czy nie ale po doświadczeniach z tym nie będę miał już filtra kubełkowego :? jak chodził to git ale po roku po każdym czyszczeniu filtra gdzieś coś sobie ciekło a ja walczyłem tu dosickałem tam dociskałem aze przestało i byłem chory jak zbliżał się czas czyszczenia :(

najlepiej to go sprzedaj i kup inny lub tak jak ja mam teraz panel filtracyjny i tu nic nie ma prawa cieknąć chyba ze silikon puści w akwa:?

Opublikowano

Nie wiem skad u was taka uraza do kubelkow. mam starego fluvala 403 z '94 roku. sprawuje sie idealnie, ma wielkie zloze biologicznie oraz dobra przepustowosc... uszczelke smaruje specjalnym smarem do uszczelek hagena przez co nie twardnie i sluzy juz dlugie lata...

Opublikowano

uraz powstał w wyniku kupna pechowego lub złej jakości pierwszego kubła :roll:

wiesz jak raz sie sparzysz... czy dwa razy sie nie wchodzi do tej samej rzeki :wink: panel jest w srodku akwa wiec niema możlwości przelania a do tego zamiast 21W jak kubeł tetry ma 10W :P

Opublikowano

Po małej walce z z tym filtrem wymianie uszczelki, poddaje sie nadal cieknie.... Ręce opadają już nie mam koncepcji, cały filtr chyba do d... Rozumiem uszczelka mogła sparcieć i była do wymiany - wymieniłem na nową i nadal to samo. Przecież pozostałe elementy które mają styczność z uszczelką są z tworzywa lepszej lub gorszej jakości, przecież worzywo samo z siebie chyba nie zmienia wymiarów że uszczelka nie dolega i cieknie. Najlepsze jest ot że potrafi nie ciec dzień dwa a na kolejny już sobie kapie. Przez cały czas użytkowania tego filtra około 2 lata byłem bardzo zadowolonym użytkownikiem, ale z przykrością musze stwierdzić że chyba teraz będe odradzał ten filtr :( Ciekawe co się dzieje z takimi tanimi chińczykami po 2 latach.

Opublikowano

hmmm jak już nie masz gwarancji na niego to możesz spróbować delikatnie ścisnąć go np. ściskiem stolarskim i zobaczyć czy sie poprawi. Mój kubełek wymaga dopchnięcia głowicy bo same klamry są za słabe żeby pokonać opór jaki stawia uszczelka

Opublikowano

ogólnie problem z kubłem zaczął się jak wymieniłem wkłady na ceramiczne, wywaliłem wszystko z filtra napełniłem koszyki ceramiką i zamknąłem. Wywaliłem ten pierwszy jakby prefiltr który zabezpieczał przed dostawaniem się większych kawałków roślin itp do wnętrza filtra, być może ten element jest niezbędny w prawidłowym funkcjonowaniu filtra?