koteczek555 Posted July 8, 2008 #1 Posted July 8, 2008 Witam wszystkich!!! Planuję założyć 200l Malawi. Dostałam propozycję obsady: Saulosi 1:3 Maingano 1:3 Yellow 1:5 Czy może taka być?
czester_ Posted July 8, 2008 #3 Posted July 8, 2008 Ja bym zrobił jednogatunkowe z maingano albo sauosi. Co do maingano w 100cm to szczerze nie wiem czy nie było by problemów ale myśle, że by się dało. Jednakże osoby które je trzymają powinny powiedzieć coś więcej.
kisor Posted July 10, 2008 #4 Posted July 10, 2008 Czy może taka być? myślę, że z rok spokojnie, a co później? Pewnie też, ale jeden samiec z gatunku to trochę lipa. Mnie się takie obsady nie podobają, jak 1+2, 1+3 itd. Kwestia gustu. Yellow rzeczywiscie rosnie przy sprzyjających wiatrach spory... Maingano potrafi być wredny i dokuczliwy. Miałem taką obsadę przez jakiś czas w 240 litrach (dodatkowo z rdzawymi), ale jak podrosły, to jakoś było zbyt kolorowo i przez to nijak. Nie polecam. 200 będzie ciasne, ale jak się właściciel uprze, to kto zabroni?
yaro Posted July 10, 2008 #5 Posted July 10, 2008 Kisor - MY - KM. Dla zasady i dobra ryb. Ale jak człowiek się uprze to nie zrobimy nic Ale po to jest forum aby krzewić wiedzę i pomagać, niestety jak ktoś będzie chciał coś zrobić po swojemu, to zrobi.
koteczek555 Posted July 10, 2008 Author #6 Posted July 10, 2008 Ja pytam bo nie wiem nie miałam niegdy pyszczaków i dlatego tu jestem a na jednym forum mi polecili taką obsadę. Nie znam gatunków tylko chciałabym żeby były żółte i niebieskie pysie:) najlepiej pół na pół
slawek gorol Posted July 10, 2008 #7 Posted July 10, 2008 szczerze powiem ze mam obawy co do maingano w 200l.hoduje te gatunki w 240l . i widze ze melanochromisy nie za bardzo daja sie porzadzic sauloskom.mimo ze kiedys uslyszalem ze to najlagodniejszy z melanochromisow to teraz sie obawiam o sauloski...
sision Posted July 11, 2008 #8 Posted July 11, 2008 Kisor wspomniał o Rdzawym. Nie może być coś innego, niż te 3 podane gatunki? faktycznie może być ciężko jakoś to "bezpiecznie" poukładać w takim składzie, lepiej dobrać coś do Saulosi. Tylko pojawić może się problem kolorów - wspomniałaś, że chcesz żółto i niebiesko...
kisor Posted July 11, 2008 #9 Posted July 11, 2008 chciałabym żeby były żółte i niebieskie pysie:) najlepiej pół na pół to saulosi 3+3 może dałoby radę yellow + maingano, po małych haremikach, ale jak pisałem, nie lubię tak dobierać obsady i sam już tak nie doradzam. 200l to głupi rozmiar. Bo wydaje się, że już duże, a jednak to tylko wyższe 160l i na dobra sprawę - dla mnie - nadal jednogatunkowe, mimo że wiele osób z powodzeniem trzyma 2, a czasem 3 gatunki. Czyli akwa między 1 a 2 gatunki i jeśli ktoś nie da rady ograniczyć się do jednego, to i tak wpuści dwa i po roku, jak ryby dorosną, mogą zacząć się jaja... W sensie dotkliwe bójki, porozstawiane zdominowane ryby po kątach i jeden dumnie pływający po całym akwarium samiec. Jak pisałem - głupie to akwa 200 litrów. Ps. obsadę, którą zaproponowali Ci gdzie indziej możnaby spokojnie trzymać, ale w 240 litrach. W twoim też, ale do czasu. A poza tym kolorystycznie monotonna. Lepiej wybierz jakiś jeden kolorowy, max 2 łagodne gatunki. Albo wymień akwarium na 240 Albo większe.
koteczek555 Posted July 11, 2008 Author #10 Posted July 11, 2008 Ja naprawdę nie wiem jakie są ich zachowania bo to będą moje pierwsze puszczaki. Mogą to być oczywiście inne gatunki, tylko najładniej chyba żółte i niebieskie. Wsumie dużo gatunków też nie widziałam. Może podacie kilka z tych spokojniejszych i zobaczę sobie jak wyglądają i potem się pomyśli jak je dobrać? Proszę o pomoc.
Recommended Posts