Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, akwarium zostało zalane 4 dni temu, została w nim wypukana gąbka z innego akwa, która najpierw przez 2 dni leżała sobie w wodzie w filtrze(ok 30l). Teraz o akwarium:

wymiary 140cmx35cmx50cm

filtr przelewowy typu sump ok 40l(gąbka + 8 kg bioceramiki)

pompa atman

temperatura 26C

Byłem w sklepie akwarystycznym (podobno najlepszym w Gdańsku-Okaz) i poradzono mi żebym kupił tylko test na NO3 i PO4 bo podobno reszta parametrów w "naszej wodzie" jest ok. Dzisiaj zrobiłem pierwsze pomiary i woda w akwa ma NO3=0 a PO4= 0,5-1,0mg/l, a w kranie mam NO3=0, co o tym myślicie??Powinienem kupic jeszcze jakieś testy??

Pozdrawiam i proszę o komentarze :wink:

Opublikowano

Witaj.

PO4 nie ma znaczenia w Malawi...no chyba ze masz Holendra.

Podstawowe testy : KH- tw.weglanowa(bufor PH) , GH- tw.ogolna ,NO3,NO2,PH.

Jesli woda w twoim miescie ma dobre parametry to przedstaw nam je..no chyba ze zaczerpnales informacji ze sklepu...ja nie mowie zeby nie ufac Okazowi,ale wolalbym sam przebadac kranowke... :roll:

Najwazniejszym ihmo parametrem jest NO2...Dopiero gdy spadnie do zera to wiesz,ze cykl azotowy sie zakonczyl i ze mozesz wpuscic ryby..

Oczywiscie pozostale parametry tez musza sie znalesc w granicach...

Pozdrawiam :wink:

Opublikowano

Przedstawic parametrów mojej kranówki nie moge bo nie mam przecież tych testow :wink: . A jak mi tak powiedział dośc dobrze(podobno) znający się na rzeczy sprzedawca to tak zrobiłem :D . Czyli muszę kupic test No2. A powiedz mi czy możliwe jest że i w kranie i akwa mam NO3=0??

Pozdrawiam

Opublikowano

Kolejni specjaliści ze sklepów zoologicznych :/

Jestem ciekaw czy oprócz sprzedaży testów, sprzedawca od razu sprzedał Ci ryby, NO2 w akwarium jest następstwem rozkładu np kupek rybek w akwarium, więc w kranówce może być super a w akwarium parametr ten może być do d.....

Poczytaj troszkę o cyklu azotowym i pzwól dojrzec akwarium, zanim wpuścisz ryby NO3 = 0 w Twoim wypadku na 100% świadczy o tym że proces rozkładu amoniaku jeszcze nie nastapił.

Opublikowano
:) Witam jesli moge dozucic swoje 5 groszy to powiem na moich doświadczeniach poniewaz nie tak dawno tez zalewałem i mimo niechlujstwa nie doczytałem i miałem problemów co nie miara ty dopiero wystartowałeś wiec spodziewaj sie różnych sutuacji ze skokami parametrów uzbroj sie w cierpliwość i czekaj , czekaj jak chcesz to poczytaj w temacie WODA - NO2 i NO3 czy to normalne tam jest wszystko opisane warto. Nie powielaj błędów ja juz mam nauczkę pozdrawiam mariope :)
Opublikowano

a wlasnie, bo mi sie przypomnialo: zapytales pewnie po co ci komplet testow...

wykonanie testow wody powinny byc pierwsza czynnoscia w przypadku stwierdzenia dziwnego zachowania ryb...musisz zbadac PH czy nie spadlo, co za tym idzie zmierzyc KH (bufor) czy nie jest za maly-przez co moze PH wlasnie skakac..o azotanach i azotynach juz nie wspomne :wink:

Opublikowano

Dzięki za odpowiedz, do yaro: nie, ryb bym se nie dał sprzedac bo wiem że najpierw akwa musi dojrzec a zresztą nie mieli tam gatunków, które chce :wink: . To w takim razie dzisiaj wybieram się do sklepu po kolejne testy, dzięki i pozdrawiam :D

Opublikowano

Co do sprzedawców w Okazie. Nie podejrzewam Rafała o poradzenie Ci zakupu testu PO4 - zupełnie zbędnego w malawce. Natomiast nikt inny w tym sklepie niestety nie może uchodzić na znawcę tego tematu.

W akwa z rybami Malawi KONIECZNE są testy pH, KH, NO2 i NO3 - inne są zbędne lub przydatne baaardzo sporadycznie w np. przypadku jakichś katastrof

Opublikowano

Test PO4 może nie jest super istotnym testem, ale nie nazwałabym go zbędnym.

Nie chce się wgłębiać w szczegóły, ale objowawow- nadmiar PO4 może prowadzić do;

a/spadku Ph w wodzie akwariowej

b/spadku wydolności układu wydalniczego u ryb, a to do nagłych i często bezobjawowych zgonów.

Nie lekceważmy tego czynnika.