Marcin0603 Posted July 5, 2008 #1 Posted July 5, 2008 Witam, akwarium zostało zalane 4 dni temu, została w nim wypukana gąbka z innego akwa, która najpierw przez 2 dni leżała sobie w wodzie w filtrze(ok 30l). Teraz o akwarium: wymiary 140cmx35cmx50cm filtr przelewowy typu sump ok 40l(gąbka + 8 kg bioceramiki) pompa atman temperatura 26C Byłem w sklepie akwarystycznym (podobno najlepszym w Gdańsku-Okaz) i poradzono mi żebym kupił tylko test na NO3 i PO4 bo podobno reszta parametrów w "naszej wodzie" jest ok. Dzisiaj zrobiłem pierwsze pomiary i woda w akwa ma NO3=0 a PO4= 0,5-1,0mg/l, a w kranie mam NO3=0, co o tym myślicie??Powinienem kupic jeszcze jakieś testy?? Pozdrawiam i proszę o komentarze
slawek gorol Posted July 5, 2008 #2 Posted July 5, 2008 Witaj. PO4 nie ma znaczenia w Malawi...no chyba ze masz Holendra. Podstawowe testy : KH- tw.weglanowa(bufor PH) , GH- tw.ogolna ,NO3,NO2,PH. Jesli woda w twoim miescie ma dobre parametry to przedstaw nam je..no chyba ze zaczerpnales informacji ze sklepu...ja nie mowie zeby nie ufac Okazowi,ale wolalbym sam przebadac kranowke... :roll: Najwazniejszym ihmo parametrem jest NO2...Dopiero gdy spadnie do zera to wiesz,ze cykl azotowy sie zakonczyl i ze mozesz wpuscic ryby.. Oczywiscie pozostale parametry tez musza sie znalesc w granicach... Pozdrawiam
Marcin0603 Posted July 5, 2008 Author #3 Posted July 5, 2008 Przedstawic parametrów mojej kranówki nie moge bo nie mam przecież tych testow . A jak mi tak powiedział dośc dobrze(podobno) znający się na rzeczy sprzedawca to tak zrobiłem . Czyli muszę kupic test No2. A powiedz mi czy możliwe jest że i w kranie i akwa mam NO3=0?? Pozdrawiam
slawek gorol Posted July 5, 2008 #4 Posted July 5, 2008 W akwa no3=0 mozesz miec wtedy,jesli masz ogromne ilosci roslin,masz niedzialajace filtry,lub posiadasz deni :roll: A co do testow to powinienies posiadac KH,NO2,NO3,PH
yaro Posted July 6, 2008 #5 Posted July 6, 2008 Kolejni specjaliści ze sklepów zoologicznych :/ Jestem ciekaw czy oprócz sprzedaży testów, sprzedawca od razu sprzedał Ci ryby, NO2 w akwarium jest następstwem rozkładu np kupek rybek w akwarium, więc w kranówce może być super a w akwarium parametr ten może być do d..... Poczytaj troszkę o cyklu azotowym i pzwól dojrzec akwarium, zanim wpuścisz ryby NO3 = 0 w Twoim wypadku na 100% świadczy o tym że proces rozkładu amoniaku jeszcze nie nastapił.
mariope Posted July 6, 2008 #6 Posted July 6, 2008 Witam jesli moge dozucic swoje 5 groszy to powiem na moich doświadczeniach poniewaz nie tak dawno tez zalewałem i mimo niechlujstwa nie doczytałem i miałem problemów co nie miara ty dopiero wystartowałeś wiec spodziewaj sie różnych sutuacji ze skokami parametrów uzbroj sie w cierpliwość i czekaj , czekaj jak chcesz to poczytaj w temacie WODA - NO2 i NO3 czy to normalne tam jest wszystko opisane warto. Nie powielaj błędów ja juz mam nauczkę pozdrawiam mariope
slawek gorol Posted July 6, 2008 #7 Posted July 6, 2008 a wlasnie, bo mi sie przypomnialo: zapytales pewnie po co ci komplet testow... wykonanie testow wody powinny byc pierwsza czynnoscia w przypadku stwierdzenia dziwnego zachowania ryb...musisz zbadac PH czy nie spadlo, co za tym idzie zmierzyc KH (bufor) czy nie jest za maly-przez co moze PH wlasnie skakac..o azotanach i azotynach juz nie wspomne
Marcin0603 Posted July 6, 2008 Author #8 Posted July 6, 2008 Dzięki za odpowiedz, do yaro: nie, ryb bym se nie dał sprzedac bo wiem że najpierw akwa musi dojrzec a zresztą nie mieli tam gatunków, które chce . To w takim razie dzisiaj wybieram się do sklepu po kolejne testy, dzięki i pozdrawiam
cezarix Posted July 6, 2008 #9 Posted July 6, 2008 Co do sprzedawców w Okazie. Nie podejrzewam Rafała o poradzenie Ci zakupu testu PO4 - zupełnie zbędnego w malawce. Natomiast nikt inny w tym sklepie niestety nie może uchodzić na znawcę tego tematu. W akwa z rybami Malawi KONIECZNE są testy pH, KH, NO2 i NO3 - inne są zbędne lub przydatne baaardzo sporadycznie w np. przypadku jakichś katastrof
Mjunszajn Posted July 8, 2008 #10 Posted July 8, 2008 Test PO4 może nie jest super istotnym testem, ale nie nazwałabym go zbędnym. Nie chce się wgłębiać w szczegóły, ale objowawow- nadmiar PO4 może prowadzić do; a/spadku Ph w wodzie akwariowej b/spadku wydolności układu wydalniczego u ryb, a to do nagłych i często bezobjawowych zgonów. Nie lekceważmy tego czynnika.
Recommended Posts