Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeszczo wypowiem się o TAMRON 90/2.8 do ruchomych obiektów np. ryby nie nadaje sie głupieje automat i tylko szkoda nerwów, strasznie głośny.

Tak wiec ja nie polecam.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Snocho, że tak pozwole zapytać to akwa w galeri to twoje??.... :]]]]]]]. Jestem ciekaw sumy jaka na to poleciała :]]]. Jestem pozamiatany

Opublikowano

Snocho - gratulacje. Dopiero teraz zobaczyłem wątek. Nikon z tego co widzę daje naprawdę niezłe kitowe obiektywy, i to jest przewaga wobec Canona. Dobrze że nie wszedłeś w jakieś sony-alpha. ktoś ją polecał, ale toż to szumi tak, że aż nieporozumienie. To że ma 10,2 mega pikseli o niczym nie świadczy, bo jak matryca jest dupna, to zwiększanie liczby pikeseli prowdzi do wzrostu szumów (każdy fotosensor generuje jakiś mały szum, dodane mogą się wzmacniać, a nikon i canon mają najlepsze pod tym względem filtry).

okejos. miłęgo cykania i udanych ujęć!

co do obiektywu nie pomogę, bo nie znam systemu nikona

Opublikowano

co do wyboru szkła to zachęcam do wpadnięcia na stronkę www.optyczne.pl - najlepszy serwis foto, testy prawie wszystkiego(przeprowadzają sami), artykuły itd. Ja osobiście pstrykam d80+tamron17-50 2.8 ale to szkło raczej nie nadaj się do tego typu fotografi

Opublikowano

Ciekawe rzeczy tu można przeczytać. Tylko jedno mnie zastanawia. Piszecie że obiektyw KIT-owy nie nadaje sie do tego typu fotografii (czy chodzi o fotografowanie ryb czy coś innego?). Poprosze o kilka argumentów i przykładów czy obiektyw za 3 tyś. zł. zrobi lepsze zdjęcie niż obiektyw KIT-owy mówie tu akurat o fotografowaniu ryb ! Pragnę też przypomnieć że sam obiektyw jak i sam aparat nie robi zdjęć, warto o tym pamiętać, i nie ulegać zbytnio mamonie. Chyba że ktoś cierpi na nadmiar gotówki i lubi jak na szyji dynada aparat z najwyższej półki ze szkiełkiem typu "L". Inna sprawa jesli ktoś robi zdjęcia profezjonalnie i jest to sposób na życie. Ale wydaje mi się że w klubie raczej chodzi o czysto amatorską fotografie ryb.

ps. mam nadzieję że nikogo nie uraziłem.

Opublikowano

masz rację Jack i pewnie amatorowi na początek to spokojnie wystarcza, jednak z biegiem lat i doświadczeń kit staje się powoli niewystarczający.

Opublikowano

z tego co piszecie( poza jackiem) to powoli przechodzi mi ochota na kupno lustrzanki. wg. was naprawde nie da sie robic fot kitem ? jakos na zoofestivalu pstryknelismy setki jak nie tysiace fot sprzetem min. emilki i fisza,chlopakow z lodzi. nie moge sie w nich dopatrzec czegos, czego amatorowi brakuje w nich. sa ostre, nie maja szumow, oczywscie kilka sie zrobilo spapranych, ale to sie zdarza i profesjonalistom.

wiec prosze nie przesadzajmy z tym. a wlasnie - wielu z was mysli ze jak bedzie mialo obiektyw za 2 kola, to ze zrobi duzo lepsze fotki niz kitowym.. a tu zonk. wprawny fotograf zrobi kitem duzo lepsze niz amator jakims drogim..

ot cala historia :D

Opublikowano

masz rację

tylko ze fachura walnie lepsze zdjęcie kitem niż amator super sprzętem.

Jednak ja nie czuję się już jakimś tam tylko amatorem i obiektyw kitowy juz mi nie wystarcza. potrzebuję zoomu czasami makro a czasami szerokokątnego - od razu powiem że nie pstrykam ryb w akwarium, bo jakoś mnie to nigdy nie ciagnęło i uważam że nie mam na dzień dzisiejszy do tego warunków jakich sam bym oczekiwał, ale w terenie po jakimś czasie przydaje się coś więcej niz kit - pewnie jak i w przypadku focenia zdjęć rybom.

ale proszę zwrócić uwagę na to ze piszę o tym że to wszystko po jakimś czasie - na początek spokojnie wystarczy kit.

nie kupujac lustrzanki zabraknie ci możliwości rozwinięcia swojego aparatu - chociaż juz dzisiaj Panasonic oferuje kompakt z wymiennymi obiektywami - jednak jak bym miał dać tyle pieniędzy na kompakt to wolał bym kupić lustrzankę.

Opublikowano

sorry, że w Twoim wątku, ale po części w temacie...

słuchajcie na co wymienilibyście puszkę canon350D?

mam do niego w sumie tylko kita i tamrona 28-75 f2.8 - jednak jakbym się go miał pozbyć w całości to mam opcję razem z obiektywem, więc nie ma problemu ze zmianą systemu...

jedyne czego nie kupię na pewno to seria xxxD canona, bo korpus jest za mały i jest mi niewygodnie (to jest też powód dlaczego rozważam zmianę)

myślałem o 40D ale jednak sporo kasy...

zatem zastanawiam się nad np nikonem D80, bo już D90 trochę finansowo mi "pod korek podchodzi"

a może np dobrze utrzymana canonowska 30D?? samo body - w sumie najtańsza opcja, tylko czy jest sens?

niestety dochodzi do tego, że w tym tamronie mam imho za wolny AF :P

sam już nie wiem

help me, bo odwiecznych różnic nikon, czy canon i jaki.... nie dam rady bez wypunktowania...

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.