Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nadejszła wiekopomna chwila, w której powiedziałem, że dość mam podpisywania każdego zdjęcia zdaniem - sorki za jakość fotki. Na dzień dzisiejszy mam takie małe cykadełko, z którego za wiele nie wycisnąłem, bo i wycisnąć się nie dało (ch* rzepy nie wykopiesz). Fotograf ze mnie żaden, ale postanowiłem przynajmniej sprzęt trochę lepszy nabyć.

Wymyśliłem sobie, że dobrym aparatem będzie Nikon D40. Bo to lustrzanka i podobno niezła. Prosiłbym o jakieś opinie, sugestie, propozycje :) bo może dobry kompakt da radę Nikonowi.

Chodzi mi o to, żeby aparat był: "szybki" (chcę wreszcie zrobić dobre zdjęcie rekina), mieć z miarę niezłe makro (chcę zrobić parę fotek korali z bliska). Te półtorej kołka mogę wydać + w przypadku lustrzanki kiedyś tam drugie tyle na obiektyw do makro.

Opublikowano

hej, co prawda nikona nigdy nie mialem, wiec Ci niczego nie doradze/zrelacjonuje, ale jesli chodzi o przyszlosciowy zakup obiektywu macro, to IMO jest to zbedny wydatek, bawilem sie keidys macro i probolwam rozne metody, moim zdaniem najlepsza jest doczepienie konwertora, np raynoxa drc 250(mam i jestem bardzo zadowolony), a co do nikona, to mozesz sobie poczytac na www.cyberfoto.pl bardzo obszerne forum, na ktorym znajdziesz pare watkow poswieconych tej lustrzace:)

pzdr

;]

Opublikowano

Cześć mój brat działa na nikonach, posiada D70S i D200 no i kilka profesjonalnych obiektywów. Jego zdaniem żeby zrobić przyzwoite zdjęcia trzeba nabyć D80, lampe SB 800 i jakiś teleobiektyw.

Najlepiej napisz ile masz kasy do wydania to pogadam z bratem żeby dobrał coś odpowiedniego do pieniędzy jakie posiadasz.

pozdro

Opublikowano

na D40 choruje juz jakis czas..cyknalem nim kilkadziesiat fotek i ihmo nie ma lepszej "amatorskiej" lustrzanki. fotopolis.pl potwierdza spore mozliwosci tego sprzetu. tu sie dokladnie powinni wypowiedziec czester i emilka,gdyz sa posiadaczami owego modelu(jesli nic nie pokielbasilem) :wink: ...

Opublikowano

Jak dla mnie idealna lustrzanka do nauki. Kitowski obiektyw potrafi zrobić już naprawde ładne zdjęcia. Jak nie chcesz wydawać nie wiadomo ile ten aparacik jest godny polecenia.

Dane techniczne możesz wyczytać.

Dla mnie plusy to:

- mały i poręczny (nie tylko do ryb ale również wycieczki itp)

- dość prosty w obsłudze

- za 1400zł z kitem na pokładzie idzie zrobić naprawde bardzo dobre zdjęcia

- akumulator wytrzymuje bardzo długo

- duzy wyswietlacz i dobre rozmieszczenie przycisków

minusy:

- zdjęcia seryjne strasznie wolne

- może to moja wina ale na niektórych kolorach nie potrafi złapać ostrości

Tak czy inaczej jeśli nie czujesz potrzeby wydawania nie wiadomo ile D40 powinna sprostać twoim wymaganiom. Ja ją bardzo polubiłem i raczej dokupie obiektywy niżeli wymienie body.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi.

Na aparat mogę przeznaczyć 1500zł, a jeśli się spodoba i będę widział taką konieczność to przeznaczę jeszcze raz tyle na obiektyw (w przypadku lustrzanki).

Czester, a napisz proszę, czy tylko zdjęcia seryjne robi wolno. Czy od momentu naciśnięcia przycisku to zrobienia zdjęcia zdążę otworzyć browca?

W sumie to tylko to mnie niepokoi, ale widzę, że ten aparat dla nie profesjonalisty jest polecany b. często. Chyba się w sobotę do makro przejadę. Zestaw z lampą błyskową za trochę ponad 1300, no i VAT do odliczenia...

Opublikowano

AF działa ładnie:) BArdzo szybko łapie ostrość na obiekt. Co prawda szczęka mi opadła jak morszczaki potrafią latać po akwarium ale również się da;) Kwestia jeszcze ustawień.

Opublikowano

A ja dla równowagi polecę lustrzanki Sony Alfa.

Za 1500 PLN kupisz Alfę 100 no i może 200.

Pasują obiektywy od Koniki-Minolty (Sony wykupiło dział lustrzanek tej firmy).

Przewaga nad Nikon 40 to:

1 Matryca 10mln

2 Stabilizacja w korpusie a nie w obiektywach (przez to są koszmarnie drogie te nikonowskie)

3 Alfy posiadają silniczek zoomu w korpusie nie w obiektywach - cena obiektywów ponowni

4 Czyszczenie matrycy

5 Wyświetlacz LCD o lepszej rozdzielczości

To tyle a żeby była jasność D40 to dobry aparat ale jak widać konkurencja w podobnej cenie oferuje więce :)

PS. A za 1800 kupisz alfe 300 z podgladem na żywo i superszybkim zoomem (Alfa 100 miała z tym problemy)

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.