Jump to content

Dekoracyjne Malawi - wyzwanie

Recommended Posts

Witam Koleżanki i Kolegów.

Moja historie i przygody przy zakładaniu mojego pierwszego malawi wielu już zna :)

Ja sam nie myślałem, że będe w tak krótkim czasie zakładał kolejne :)

No to tyle tytułem wstępu a teraz fakty.

Szkło (takie jest a nie inne więc nie dyskutujemy tu o 5 czy 10cm w jedną czy drugą stronę) akwarium optic white 90X45X45 182l.

Akwa to ma zdobić salon moich rodziców których zaraziłem malawi (dokarmiali moje rybki w czasie mojej nieobecności).

Mając na uwadze wielkość szkła , charakter (dekoracyjny) proszę o propozycje obsady.

Wiem, że ogranicza nas wielkość ale ja myślałem o 2 gatunkach mbuny w układzie 1+3 lub 4.

Już jestem ciekaw waszych propozycji :)

Pozdrawiam!

No cóż Ci powiedzieć: :)

nie zaproponuje nic innego jak saulosi,

niestety ja jestem minimalistą i ktoś doradzić Ci może jeszcze rdzawe,

Saulosi to już mam w domu :) rdzawe też :) wolał bym coś innego.

Może Damasonarium?

A może piękna rodzinka Afr np. red top Likoma.

Wiem że to nie łatwy wybór!

Dlatego pytam doświadczonych klubowiczów!

Wiem że to 182l i 90 cm ale za to 45cm szerkie.

Prosze o propozycje :)

Te 90cm dna..... a gdyby tak dać więcej :mrgreen: dobra, nic nie mówiłem :wink:

Kurcze, no Afry to bym nie wsadził do tego akwa. Moim zdaniem to one potrzebują miejsca, żeby się wyszumieć, a nie klitki, żeby je stłamsić. Podobnie z Demasoni, fakt, że mniejsze, ale jaki temperament.

Nie wiem, czy Hari gdzieś nie pisał (przepraszam, jeśli coś pomyliłem) że np Chisumulae może być w mniejszym akwa. Ale mogę się mylić. Tej ryby nie masz, tylko jest jeden minus - kolrowa to ona nie jest.

Sam powiedziałeś że akwarium ma stać u rodziców, którzy na pewno nie będą siedzieć godzinami na forum, uczyć się opieki nad rybami, chcą mieć pewnie ładne akwarium i bezproblemowe, pewnie wiele rzeczy sam zrobisz, ale również i oni będą musieli o to zadbać, dlatego zaproponuje jeszcze raz to samo, a ze Ty masz saulosi i rdzawe to zaproponuje Ci oddanie swojej obsady rodzicom, a Tobie jako juz troszkę wtajemniczonemu w arkana zaproponował bym nową obsadę do Twojego akwarium.

I uwazaj na akwa u rodzicow . Ja juz pol roku serwisuje rodzicom baniak i nie zapowiada sie bym mial to jakos szybko skonczyc robic :( Dobrze ,ze na razie takie zabawy mnie uspokajaja a nie denerwuja :)

Omg, ja się nie znam na obsadach, ale weźcie zaproponujcie coś innego niż sauloski i rdzawe – proszę...

A najlepiej zrób tak jak yaro napisał – saulosi i rdzawe do mamy i taty a do 300 literków coś wyszukanego.

no dobra meth - moge zaproponowac...np powiedzmy...

copadichromis trewavasae, tyrannochromis macrostoma a do tego moze jesio dorzucmy aulonocara kandeense

i co - tak lepiej?

meth - 182l akwa to moze isc na kotnik generalnie, ale jak juz ktos sie uprze to podajemy mu jedyne gatunki ktore moga zyc w takich kaluzach, wiec jesli mowisz ze nie znasz sie na obsadach, to uwierz - to ze ciagle sie mowi ze do takiego akwa sa saulosi i rdzawe to nikt nie pisze tak tylko dlatego ze mu sie nie chce myslec i robi sobie copy-paste z innego posta...

nie wspomne juz o tym ze do takiego akwa to max jeden gatunek bym dala i chyba nie tylko ja...