Jump to content

Recommended Posts

Posted

Jest problem :)

Wysłałem siostre w sobote po mrozonki do sklepu . Miala kupic 3xartemia, 3xwodzien i 3xcyklop . Nie wiem dlaczego te - takl mi utkwiły w pamieci ,ze dla pyszczaków są najodpowiedniejsze. Dzis patrze ,ze siostra przyniosla zupelnie cos innego - 3xrozwielitka, 3xoczlik . Mozna to cos podawac pyszczakom ? W jednym zbiorniku mam typowych roslinozercow wiec im pewnie nie ale co z nie mbuna i mbuna wszystkozerna ?

Posted

Oczlik to cyklops więc jedna mrożonka jest taka jak być miała i w dodatku bardzo dobra. :wink: Ja podaje tylko cyklopa i mysis od czasu do czasu do innych jakoś nie mam przekonania

Posted
Czyli dafnia, rozwielitka (daphnia) też sie przyda :)

Już wiem czemu ten twój saulosek taki krwiożerczy czester :wink::D

Nie do końca;) Mrożonek czasem nawet wcale nie daje bo jak samica młode wypuści to chapają ile tylko się da do pyska jak krewetki. To samo ze świdrami. Moje sauloski mięcho kochają i rdzawe powoli uczą tego samego. A że nie chce im przedobrzyć dlatego mrożonek dostają w zależności czy samica wypuściła czy nie wypuściła młodych.

Bolesna prawda ale nie jestem w stanie odławiać wszystkich samic i do tego tak często.

Posted

z mrożonek to najlepiej tylko cyklopa i mysis podawać, bez ryzyka, z resztą tych mrożonek może być różnie, a zamrożenie nie wytępi jakiegoś wirusa czy bakterii, poza tym wodzień czy ochotka to robale co siedzą w mule i często mają jakiś syf w sobie, nie wspominając już o dużej zawartości żelaza i innych ciężkich metali, którymi są nafaszerowane.

Posted
z mrożonek to najlepiej tylko cyklopa i mysis podawać,

a co powiesz jeszcze na jaja krabów, krewetki i kryl ?

Posted

Kryl i krewetki podaje już ładnych parę lat , woda się gotuje jak je podaję . Co do krewetek są duże i mielę je w melakserze w stanie zamrożonym przy czym trzeba uważać żeby nie zmieliło ich na papkę.

Posted

Szczerze to z jajami krabów się nie spotkałem i nie podawałem, krewetki i owszem (co prawda rzadko ), nawet sam chętnie je zjadam(też rzadko) :wink: kryl występuje w praktycznie każdym suchym pokarmie, ogólnie to, aż tak mocno nie eksperymentuje z mrożonkami bo posiadam mbuniaki i raczej cyklop i mysis im wystarcza.