Bubudr Opublikowano 3 Lipca 2023 Autor #41 Opublikowano 3 Lipca 2023 Dziękuję za info, bardzo cenne. Stałej podmiany wody nie będę miał, aczkolwiek bez problemu zrobię to „ ręcznie ". Zbiornik będę startował na kompoście z mojego ogrodu. Na początek trochę zieleniny jako przeciwwaga dla glonów, Vallisneria i Microsorium.
Bubudr Opublikowano 6 Lipca 2023 Autor #42 Opublikowano 6 Lipca 2023 Zalane. Grubo po północy. Zielsko Amazonia a jakże. Niech sobie ginie powolutku(przecież nie wyrzucę). Zamówienie pomyłkowe, miało być Microsorium i Vallisneria. 4
Bubudr Opublikowano 6 Lipca 2023 Autor #43 Opublikowano 6 Lipca 2023 Po wlaniu szklanki kompostu woda pięknie zmętniała. Pierwsze sprawdzanie wody po tygodniu. Nie mam pojęcia po jakim czasie kaldnes się zatopi, na razie "wisi". Planuję dokarmiać wodę 2 razy w tygodniu. Ryby zaplanowałem w ostatnich dniach lipca, mam nadzieję, że się uda. Sandacze muszą czekać do jesieni. 2
Bartek_De Opublikowano 6 Lipca 2023 #44 Opublikowano 6 Lipca 2023 20 minut temu, Bubudr napisał(a): Nie mam pojęcia po jakim czasie kaldnes się zatopi, na razie "wisi" Nigdy, przecież to plastik. Musisz wymusić ruch wody na tyle silny żeby zaczął krążyć. Taką pompką niewiele zdziałasz, włóż falownik do komory z K1.
TOMEKSIEDLCE Opublikowano 6 Lipca 2023 #45 Opublikowano 6 Lipca 2023 Witam jak Bartek pisał wsadzać pompkę, a plastik zacznie wirować ,a tu masz filmik podglądowy. 1
Bubudr Opublikowano 7 Lipca 2023 Autor #46 Opublikowano 7 Lipca 2023 Witam. Mechanika hula. Połowa K1 statycznie, połowa pływa z cyrkulatorem. Woda klaruje się,żeby za jakiś czas zmętnieć. Dosłali Vallisneria i Microsorium, dużo więcej niż zamawiałem. Roślinki w świetnej kondycji. Jutro szklanka kompostu i mam nadzieję, że za trzy tygodnie zarybianie. Tan-Mal i Żory. Synodontis nie osiągalne .
Bubudr Opublikowano 13 Lipca 2023 Autor #48 Opublikowano 13 Lipca 2023 Witam. Po tygodniu pierwsze testy wody: NO2-0.6 NO3-5 NH4- 0.05 Wszystko idzie w dobrym kierunku. Jeszcze szklaneczka kompostu w przyszłym tygodniu i powinno być w miarę stabilnie. Po okresie " dojrzewania" napowietrzanie do likwidacji. 1
Bubudr Opublikowano 19 Lipca 2023 Autor #49 Opublikowano 19 Lipca 2023 Witam. Mam nadzieję, że zbliżam się do finału - zarybianie. Mimo wielu rodzajów glonów woda bardzo przejrzysta. PH 7.5 NO2 0.6 NO3 15 NH4- lekkie zabarwienie im 3
Bubudr Opublikowano 27 Lipca 2023 Autor #50 Opublikowano 27 Lipca 2023 Dobry wieczór. W sobotę jestem umówiony po rybki w Tan-Mal. Możecie mi poradzić proszę czy przed wpuszczeniem ryb zrobić podmianę wody, czy wykonać jakieś inne czynności? Testy poniżej. W kolejności :trzy z wtorku ,dwa z dzisiaj. Akwarium zalane miesiąc temu.
Rekomendowane odpowiedzi