Jump to content

Trzy metry Malawi

Recommended Posts

Witam wszystkich i dzięki za forum. Między innymi dzięki Wam i Waszej wiedzy jestem na etapie kompletowania akwarium . Będzie to zbiornik 300x60x60 z sumpem ok 200 litrów . Na razie skały, żwir, pompy, materiały filtracyjne. Po niedzieli 2 x belka 120 cm. Myślę, że zbiornik jza około dwa tygodnie. Obsadę planuję non mbuna. Jako, że akwaria miałem lata świetlne temu , uczę się nowej akwarystyki.  Będę wdzięczny za sugestie dotyczące obsady i ilości rybek w zbiorniku. Ryby będę chciał zakupić w Tan-Mal i w Żorach. Spokojnego wieczoru.

• Like 6

Powiem Ci, że lepiej by wyglądało 250 cm i 80 niż to co planujesz. Ale pewnie już szkło w zamówieniu, więc bijemy niepotrzebnie pianę.

Posted (edited)

Pozazdrościć szkła 👍 Zawsze podobały mi się takie jamniki 😉. Ja bym tam nasypał z 10 cm piachu, kilka dużych kamieni i wpuściłbym ze 30 sztuk lethrinopsów red cap 😉

Edited by darianus
  • Like 1

Aulonocara Fire Fish    
Placidochromis Mdoka  lub
Placidochromis   Tanzania  
Otopharynx tetrastigma    
Protomelas Red Empress
Labidochromis caeruleus

Ewentualnie :
Otopharynx black orange dorsal
Otopharynx sulphurhead
Copadichromis trewavasae
Lethrinops Red Cap
Protomelas steveni Taiwan 

To są moje wstępne typy, oczywiście nie wszystkie razem 😉. Myślę, że docelowo 50 sztuk, po 10 z każdego gatunku.

Siema, kawał baniaka. Z mojego doświadczenia mogę Ci tylko powiedzieć, że dobrze jest wcześniej postawić coś mniejszego i tam popełnić błędy ;) Im mniejszy baniak, tym łatwiej naprawić niedociągnięcia. 

No i tak jak mądre głowy wcześniej pisały, jak dasz radę zwiększyć głębie, to tak rób, bo później będziesz sobie pluł w brodę. :P

• Like 1

Posted (edited)

Witam, tak tylko nieco zasugeruje coś od siebie. Większość tych ryb mam u siebie a niektóre miałem. Firefishem popsujesz sobie "klimat" w akwarium bo zdążają się psychiczne te ryby. 

Lethrinops Red Cap jest przepiękny ale jednocześnie bardzo delikatny i u mnie chyba stres je zjadał i to szybko. Kilka podejść i każde to katastrofa. Muszą być ze spokojnymi rybami albo najlepiej jednogarnkowo. A reszta ze wskazanych gatunków dogada się. 

Mi się osobiście bardzo podobają "kopacze" czyli tak ogólnie lethrinopsy czy Otopharynxy i wiele ryb z grupy Aulonocara. 

Wiele "kopaczy" trzyma się bliżej dna, a są też gatunki które pływają powiedzmy po środku a niektóre chętnie nieco wyżej. Jak to wszystko dobrze przemyslisz to będzie ładnie wizualnie wypełniona każda strefa akwarium. 

Jeśli możesz to olej hybrydy bo są wg mnie często dziwne. Staraj się w miarę możliwości o "czyste" gatunki. 

Mam też np jednego samca Tramitichromis Intermedius Kambiri. To taki wg mnie właściwie lethrinops. Fajny jest. 

Aulonocara Baenshi Benga, jakoś tak. U mnie trafiały się spokojne okazy, a ryby ładne. 

Copadichromis Borleyi Kadango? Fajny olbrzym. Rodzina Copadichromis i Placidochromis to bardzo ciekawe ryby. A w takim basenie miały by gdzie popływać. 

Edited by Pikczer