Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Bubudr napisał(a):

Namawiali, namawiali i namówili. Jeszcze zdążyłem zmienić projekt. Będzie 300x80x60. Mam nadzieję, że jak w niosę akwarium, to nie będę musiał walizek wynosić. 

Hehe, to mi się podoba, 360 litrów w tą czy w tamtą... 👍

Uwierz mi, że nie będziesz żałowal, jeśli zdecydujesz się na tło strukturalne z jakąś komorą filtracyjną, to te 20 cm więcej będzie jak znalazł. 

Opublikowano

Tak, szerokość. Będzie większa plaża dla kopaczy. Nie planuję również modułów na tylną ścianę. Akwaria z taką dekoracją i ciemnym oświetleniem przypominają mi groty skalne. Malawi w większości jest jeziorem prześwietlonym o czystej wodzie, ale to kwestia indywidualna.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Jeśli myślisz o kopaczach, to najbardziej typowi kopacze to Taeniolethrinopsy praeorbitalis lub furcicauda. Do tego Placidochromis phenochilus mdoka lub Cyrtocara moorii jako wyjadacze. Te dwa rodzaje ryb żyją niejako w symbiozie. Taeniolethrinopsy przekopują dno, a mdoki czy moorii wyjadają resztki wykopanego pokarmu. Mógłbyś zakopywać pokarm i obserwować, jak ryby to robią. W toni dobrze sprawdzi się Copadichromis borleyi. Możesz do tego dodać Labidochromis caeruleus. Tylko dla niego musiał byś dać trochę skał, stworzyć jakieś nieduże gruzowisko. Ja jeszcze kiedyś myślałem o Otopharynx sp. "torpedo blue". Przy tak długim akwarium miałyby gdzie poszaleć. Tetrastigma też jest świetną rybą. U mnie nie kopały. Jeśli myślisz o Protomelasach, to zamiast Taeniolethrinopsów możesz dać Fossorochromis rostratus. Taeniolethrinopsy, jak też Lethrinopsy są za delikatne dla Protomelasów. To są terytorialne i agresywne (jak na non mbunę) ryby. 

Edytowane przez pozner
  • Lubię to 1
Opublikowano
59 minut temu, darianus napisał(a):

Zobacz sobie rewelacyjne akwarium Dennisa Luchta,

Nie zobaczy, chyba że przystąpi do grupy. 

Rostratus nie jest drapolem. Często jest z nimi chowany, ale drapolem nie jest. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Zobaczył,bo należy ☺️. Rybki piękne, jednak ja wyobrażam sobie inaczej akwarium Malawi. Woda jasna prześwietlona z odrobiną poświaty z osadów, to nie musi być morszczak. Parametry jak najbliższe naturze.

Opublikowano

@Andrzej Głuszyca 100 procent masz rację, że efekt piorunujący, ale... taka kompozycja oparta na tle zewnętrznym wymaga utrzymania tylnej szyby w krystalicznej czystości. O ile wyobrażam sobie, że w zbiorniku o długości 100 cm. jest to możliwe, choć upierdliwe niewątpliwie, to już w baniaku 300 cm jak dla mnie droga przez mękę. Każdy delikatny porost glonów na tylnej szybie rzuci ten bajeczny obrazek na kolana i po efekcie. IMHO oczywiście.

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 20.05.2023 o 16:52, Bubudr napisał(a):

Namawiali, namawiali i namówili. Jeszcze zdążyłem zmienić projekt. Będzie 300x80x60. Mam nadzieję, że jak w niosę akwarium, to nie będę musiał walizek wynosić. 

Zawsze możesz powiedzieć, że chyba „szklarz” się pomylił z wymiarami i musztarda po obiedzie 😅 

Dobrze, że dałeś się przekonać, szkło będzie zacne, w wyborze pysków ogranicza Cię tylko dostępność… 👍😁