Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeszcze jest taka kwestia, że jeśli zamierzasz kupić niestandardowy zbiornik znacznie podwyższy ci to jego koszt. Chodzi mi o koszt pokrywy i szafki. Oczywiście jeśli zamierzasz je zrobić sam to nie ma różnicy, ale jesli nie - lepiej kupić akwarium o "znormalizowanych" wymiarach.

Opublikowano
40 z tlem czy 35 bez - zadna

Herezja :twisted:

Różnica jest ogromna, tło nie tylko służy walorom estetycznym ale i wpływają znacznie na zachowanie w akwarium ryb, nie będę tego opisywał bo chyba najlepiej opisał to Edek w swojej książce (str. 18), to co wymienia jest dla mnie wystarczającym powodem, żeby mieć tło a nie samą tapetę, folię czy bristol z tyłu akwarium.

Opublikowano

Mi raczej chodzi o cos innego yaro.

Jesli piszecie, ze Redy sa za wielkie jak na 35 cm szerokosci to sie pytam dlaczego?

Z tlem w 40 cm masz jeszcze mniej, a wtedy redy juz nie sa za wielkie??.

Nalezy tu zapomniec o aspekcie kryjowkowo - jakims tam (zadne moje duze ryby nei uzywaja tła strukturalnego jako domku/itp), tylko o samych gabarytach, bo caly czas nei wiem, dlaczego 35cm nei nadaje sie dla pyszczakow?? Myslicie, ze ryby musza miec z kazdej strony strukture, taka, czy inna?

Moj samiec ,ktory zdecydowanie dominuje w calym akwa ma rewir miedzy przednia szyba/boczna i plaskim kamienim.. Nie ma zadnych dziur, kryjopwek czy grot.

Dlatego ,ze nie ebdzie tam tla? Duzo ludziow nie ma tak owego w srodku - san mysle nad wywaleniem swojego.

Opublikowano

Się wypowiem, bo to między innymi chyba i o mnie chodzi :D

Uważam, że 35cm to mało, zwłaszcza dla takich gatunków, jak Red (ogólnie nazwijmy je "duże"). Dlaczego tak uważam?na podstawie tego, co widzę u siebie. Mam Red Blue, mam akwa panoramę, które w najwęższym miejscu ma poniżej 40cm (bardzo żałuję, że mam takie akwa :? ), mam też akwa 100x40, w którym moje ryby przez tydzień musiały przebywać. Jeśli mamy do czynienia z rybą dorosłą, to to 40cm na prawdę jest dużo mniejsze, niż się wydaje. Długość dna - ok, ale jak pisałem wcześniej - nie możemy tylko na tym się wzorować. Zrobię dno 4metry, ale szer. 20cm.

Ja nie napisałem, że można do akwa 240 standard wsadzić tło, a jako obsadę dać np Redy, właśnie ze względu na to, co zaznaczył sabotage. Bo co by to była za różnica?

No i jeszcze jedno. To, co napisałem wyżej, to są moje obserwacje i moje zdanie. Nie próbuję zmienić teorii jakiś tam itd (jeśli taka jest :wink: ). Jak ktoś się z tym nie zgadza - nie musi, ale ja osobiście do takiego akwa nie dałbym takich ryb i będę coś takiego odradzał.