Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Myślałem raczej o podmiance 2 razy w tygodniu . W duzym akwa chyba tak szybko się woda nie nagrzewa ? Przynajmniej nie stygła tak szybko jak grzałka padła a różnica temp. była spora ok 8*C . Poza tym ile dni jest upalnych w PL tak dzień po dniu ? 10-15 ? Nie pamietam by jakos świeciło przez kolejne 30-40 dni non stop .

A kostki lody z kostkarki jako uzupełnienie ?

Opublikowano

Jestem świeżo po przeczytaniu watku na akwarystyka.com.pl :)

Już widzę lodówke stojąca w salonie obok akwa lub inne kombinacje z 10m wężami czy wiennikami ciepła w akwa. Pierwsze szpeca mi salon , drugie wnetrze akwa .

Jest jeszcze http://www.allegro.pl/item354412792_chl ... n_500.html tylko , ze ja musiałbym kupic o jeden rozmiar większe za ok3-4kzł. Za takie pieniadze to juz i ja moge miec chłodek i to nie tylko w pokoju gdzie stoi akwa ale i w niemal całym mieszkaniu :) . Chyba jedyne słuszne rozwiązanie :)

Opublikowano

No bo generalnie to albo wymiennik ciepła w sumpie (wtedy nie szpeci akwarium) albo po prostu klime w domu. Niemniej w mojej głowie jeszcze kłębi się kilka pomysłów, i może coś z tego się urodzi. Jednym z nich jest zastosowanie absorbera od lodówki absorbcyjnej. Jest to układ bezgłośny (czego nie mozna powiedziec o sprężarce od lodówki sprężarkowej), a powinien być wystarczająco wydajny by utrzymac stała temperature w akwarium.

kot.

Opublikowano

Akurat te akwa z sumpem stoi w super chłodnym miejscu , wiec sie obejdzie. To samo w biurze - problemu nie bedzie - zawsze jest te 5-6*C nizej niz na zewnątrz . Natomiast u mnie na poddasz- czuje , że będzie sajgon ! A moze się uda wygospodarowac jakies finanse i ominie mnie wymiana wkładów zamrazarka>>>akwa>>>zamrażarka co 8h :)

Opublikowano

No to mam juz rozwiazanie, z kolega fascynatem coolingu komputerow opracowalismy system banalny w swojej prostocie

Duza chlodnica do coolingu na 4 wiatraki 12V.

Wersja aluminium lub anodowana miedz ( zeby nie reagowala z woda )

no i to sobie chodzi, do tego zaciagamy powoli wode z akwa

i tyle - wychlodzenie powinnismy uzyskac okolo 3-5 stopni mniej niz woda zaciagana.

Druga opcja to pelny cooling komputerowy z dodatkowa chlodnica zanuzona np. w sumpie

ale to przetestuje jak 1 opsja nie zadziala

:mrgreen:

Opublikowano

patent dobry, pod warunkiem że w pokoju gdzie stoi chłodnica z wiatrakami nie będzie 35 stopni, jak to potrafi być w pokoju gdzie mam akwaria niestety ... :( Wówcas mi jeszcze podgrzeje te wodę :D

Kot.

Opublikowano

Mi się jednak wydaje że wentylatory od kompa w zupełności wystarczą, można je nawet w miarę elegancko wmontować w pokrywę, są też te mniejsze od kart graficznych, możesz dać dwa, tłoczący i ssący z drugiej strony

Opublikowano

No tak. Takie rozwiązanie ma tylko jedną wadę. Po pierwsze chłodzenie wody opiera się na parowaniu, więc silą rzeczy woda w akwa paruje. W przypadku mojego pokoju z akwariami, gdzie stoi ich 2 duże i 3 małe mogło by się to tez skończyć zaciekami na ścianach i grzybem od całej tej wilgoci :D

Kot.