pkiinbanww Opublikowano 20 Grudnia 2021 #1 Opublikowano 20 Grudnia 2021 (edytowane) Witam, to będzie moje pierwsze malawi i zastanawiam się nad obsadą. Przewertowałem z 10 stron tego tematu na forum i zdecydowałem że będą trzy małe mbuna. Chindongo Saulosi, Iodotropheus Sprengerae no i z trzecim mam problem. Chciałbym żeby rozmiarem był tak jak dwa poprzednie czyli 8 cm. Dobrze by było też żeby wszystkie miały taką samą dietę. A to co mnie najbardziej nurtuje to dobranie kolorystyki. Idealnie byłoby gdyby były wybarwione jak Chindongo socolofi (niestety te dorastają podobno nawet do 14cm) Taki błękitny kolor doda tej obsadzie uroku. I nie pytam o kolor samca tylko samiczek bo przecież ich będzie więcej. Oczywiście proszę o coś co zdołam kupić u nas w Polsce Edytowane 20 Grudnia 2021 przez pkiinbanww
Pikczer Opublikowano 21 Grudnia 2021 #2 Opublikowano 21 Grudnia 2021 10 godzin temu, pkiinbanww napisał: Witam, to będzie moje pierwsze malawi i zastanawiam się nad obsadą. Przewertowałem z 10 stron tego tematu na forum i zdecydowałem że będą trzy małe mbuna. Chindongo Saulosi, Iodotropheus Sprengerae no i z trzecim mam problem. Chciałbym żeby rozmiarem był tak jak dwa poprzednie czyli 8 cm. Dobrze by było też żeby wszystkie miały taką samą dietę. A to co mnie najbardziej nurtuje to dobranie kolorystyki. Idealnie byłoby gdyby były wybarwione jak Chindongo socolofi (niestety te dorastają podobno nawet do 14cm) Taki błękitny kolor doda tej obsadzie uroku. I nie pytam o kolor samca tylko samiczek bo przecież ich będzie więcej. Oczywiście proszę o coś co zdołam kupić u nas w Polsce Witam, to Twoje pierwsze Malawi czy w ogóle pierwsze akwarium? Jaka filtracja? Z ilością ryb nie przesadzaj. Opieram się na bolesnym doświadczeniu Znawcy na pewno coś mądrego doradzą. W Polsce gatunków i kolorów dużo się znajdzie , ale barierą będzie cena albo jakość.
Tomasz78 Opublikowano 21 Grudnia 2021 #3 Opublikowano 21 Grudnia 2021 Jak Ci się podobają te 3 co napisałeś to bierz, ostatecznie jak urosną to i tak najprawdopodobniej będziesz musiał zostawić po 1 samcu z każdego gatunku. Owszem, socolofi samiec może osiągnąć 14 cm, ale pozostałe też maleńkie nie będą, a te książkowe 8 cm to jakaś teoria, bo spokojnie oba gatunki mogą przekroczyć 10 cm. Tu masz sprengerae 12 cm, ale i saulosi 12 cm i więcej by się znalazł: Ewentualnie zamiast socolofi, to ładnie niebieski jest Labidochromis joanjohnsonae, i ma samice inaczej ubarwione: http://www.malawi.si/Malawi/Mbuna/Labidochromis/Labidochromis joanjohnsonae/index.html 2
Bartek_De Opublikowano 21 Grudnia 2021 #4 Opublikowano 21 Grudnia 2021 14 minut temu, Tomasz78 napisał: Owszem, socolofi samiec może osiągnąć 14 cm, ale pozostałe też maleńkie nie będą, a te książkowe 8 cm to jakaś teoria, bo spokojnie oba gatunki mogą przekroczyć 10 cm. Dokładnie. Zwykle większość źródeł podaje wielkości ryb na podstawie obserwacji i badań w ich naturalnym środowisku. Natomiast w akwarium z racji tego, że ryby są dobrze i regularnie karmione, rosną znacznie większe niż w naturze. 3
Tomasz78 Opublikowano 21 Grudnia 2021 #5 Opublikowano 21 Grudnia 2021 Oprócz wspomnianego już Labidochromis joanjohnsonae, to mały pięknie błękitny jest Maylandia pulpican http://www.malawi.si/Malawi/Mbuna/Maylandia/Maylandia pulpican/slides/Maylandia pulpican.html , osiąga małe rozmiary 10, 11 cm.
Bezprym Opublikowano 21 Grudnia 2021 #6 Opublikowano 21 Grudnia 2021 Polecam ci Cynotilapia sp hara Gallireya Reef, samiec prawie biały a samiczki granatowe.
Tomasz78 Opublikowano 21 Grudnia 2021 #7 Opublikowano 21 Grudnia 2021 17 minut temu, Bezprym napisał: samiec prawie biały Biały to on jest tylko na fotkach i filmach a w rzeczywistości jest niebieski, aparaty fałszują kolory, wiem bo miałem hare i nie była biała tylko niebieska a na zdjęciach i filmach które sam robiłem swoim telefonem hara wychodziła biała tak jak i na wszystkich fotach i filmach w necie.
Bezprym Opublikowano 21 Grudnia 2021 #8 Opublikowano 21 Grudnia 2021 (edytowane) Dlatego napisałem prawie biały, przynajmniej mój był taki ale u mnie rządził. Na pewno nie był niebieski tylko miał błękitny odcień bieli. Edytowane 21 Grudnia 2021 przez Bezprym 1
pulpet Opublikowano 21 Grudnia 2021 #9 Opublikowano 21 Grudnia 2021 (edytowane) A ja bym nie dawał 3 gatunków do 120.cm długości. Nawet jak 50 cm szerokie. W 120 x 30 x 40 mam jeden gatunek i jest ok. W 160 x 50x 50 mam 4 gatunki i czuje że lepiej było dać 3 i tak się pewnie skończy. Przy tej powierzchni dna poszedlbym w dwa gatunki. Oczywiście to tylko moja opinia. Edytowane 21 Grudnia 2021 przez pulpet 1
pkiinbanww Opublikowano 21 Grudnia 2021 Autor #10 Opublikowano 21 Grudnia 2021 Dla mnie ważny jest wygląd samiczek i tu celuję w barwy niebieskie. Samce wiadomo zawsze piękne @Bezprym strzał w dziesiątkę z tym Cynotilapia sp hara Gallireya Ree, nawet dziś rozmawiałem z hodowcą rybek i też mi go polecił. Niestety odradził Iodotropheus Sprengerae (według niego są nieatrakcyjne wizualnie i tylko na zdjęciach, podrasowane prezentują się a w rzeczywistości są nijakie). Alternatywą dla Iodotropheus Sprengerae byłby Labidochromis Chisumulae? Zkładając wybór trzech: Chindongo Saulosi, Cynotilapia sp hara Gallireya Ree, Labidochromis Chisumulae Chisumulu czy to dobrze dobrana obsada pod względem charakteru ryb i diety?
Rekomendowane odpowiedzi