Skocz do zawartości

Skalary vs biotop malawi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam zapytanie czy w środowisku malawi jest możliwość hodowania ryb typu: skalar, bocja, sum rekini. Zależałoby mi na środowisku skalnym, bez ekspozycji roślin (ewentualnie jakieś nieliczne gatunki).

Na ten moment posiadam powyższe ryby, jednak nie bardzo udaje mi się utrzymać roślinność przez co akwarium nie wygląda zbyt estetycznie.

Opublikowano

Przeniosłem do właściwego działu.

Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem, ale jeśli chcesz pomieszać ryby z dwóch tak skrajnie różnych biotopów, to nie jest to dobry pomysł. W swoim profilu wpisałaś akwarium 200x50x60 a więc zbiornik idealny aby hodować w nim nawet kilka gatunków pyszczaków. Może warto pójść w tym kierunku, oddać komuś ryby które posiadasz i założyć malawi z prawdziwego zdarzenia?

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Ja rozumiem, że chodzi o hodowanie ryb spoza Malawi (wymienione skalary, bocje, sumy) tyle, że w środowisku skalistym, bez roślin lub z małą ich ilością. Jeśli tak, to powinieneś raczej szukać odpowiedzi na forach dotyczących wymienionych gatunków ryb. Tam szybciej uzyskasz wiarygodną odpowiedź na pytanie, czy tym gatunkom nie będzie przeszkadzał brak roślin itp. Jeśli miałyby to być warunki stricte panujące w Malawi - nie tylko skały, ale i parametry wody, to na pewno to nie zadziała, choćby z uwagi na zasadowy odczyn wody - wysokie pH, nieodpowiednie dla skalarów czy bocji.

• Lubię to 2
Opublikowano
41 minut temu, Bartek_De napisał:

Przeniosłem do właściwego działu.

Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem, ale jeśli chcesz pomieszać ryby z dwóch tak skrajnie różnych biotopów, to nie jest to dobry pomysł. W swoim profilu wpisałaś akwarium 200x50x60 a więc zbiornik idealny aby hodować w nim nawet kilka gatunków pyszczaków. Może warto pójść w tym kierunku, oddać komuś ryby które posiadasz i założyć malawi z prawdziwego zdarzenia?

W sumie to z czterech biotopów, każda ryba którą wymienił kolega to inny biotop. Amazonia, borneo, Azja rzeka Mekong. Skalary nie dadzą rady w ph 7.5-8. 

Opublikowano
Godzinę temu, Jelonek napisał:

W sumie to z czterech biotopów, każda ryba którą wymienił kolega to inny biotop. Amazonia, borneo, Azja rzeka Mekong. Skalary nie dadzą rady w ph 7.5-8. 

Akurat skalary to zły przykład. Mam pokolenie F2 w innym szkle i spokojnie dają radą w ph 7,5. Problem się pojawi, jak chciałbyś je rozmnożyć. 

• Lubię to 1
Opublikowano
2 minuty temu, darianus napisał:

Akurat skalary to zły przykład. Mam pokolenie F2 w innym szkle i spokojnie dają radą w ph 7,5. Problem się pojawi, jak chciałbyś je rozmnożyć. 

7.5 to górna granica dla skalarów jaką podaje większość źródeł. Jeśli woda jest w miarę miękka to jest ok.

Opublikowano

Odradzam trzymania z pyszczakami wymienionych gatunków z poza biotopu malawi. Ryby mają różne preferencje pokarmowe, zachowaniowe itp.

Masz akwarium 200x50x60 600l, w takim akwarium możesz mieć 4 do 6 kolorowych gatunków mbuny i nie trzeba już nic dorzucać z poza biotopu malawi a akwarium będziesz miał urozmaicone i kolorowe.

Opublikowano

@justykus Widzę , że po zadaniu pytania nie wróciłeś więcej na forum i nie okazujesz dalej zainteresowania swoim pytaniem. Ale mimo to ( może kiedyś tutaj zajrzysz) postaram Ci odpowiedzieć na nurtujące Ciebie pytanie. Rozumiem , że masz skalary i chcesz je trzymać z wodą  środowiska Malawi czyli też z  aranżacją. Tak... jest to możliwe ale pod warunkiem , że zapewnisz odpowiednią twardość ogólną wody ( GH). Skalary potrzebują wody od miękkiej do średni miękkiej. Dlatego musisz znać ten parametr. Pyszczaki też żyją w miękkiej ale często podnosząc zasadowość wody ( PH) sodą podnosimy w ten sposób GH. Ma to znaczenie jak napisał kolega wyżej  podczas ich rozmnażania.  PH w zasadzie  jest podobne do naszego biotopu i tu nie ma problemu. Ale skoro trzymasz już skalary to myślę , że ten problem Ciebie nie dotyczy dlatego nie będę tutaj opisywał sposobów jej zmiękczania.  Ciebie bardziej interesuje pewnie aranżacja skoro chcesz uniknąć glonów i  trzymania roślin , które pewnie długo się nie utrzymują w Twoim zbiorniku. Tak.. możesz śmiało je trzymać jak to określiłeś w środowisku Malawi i bez roślin.

- piasek na dnie jak najbardziej.

- kilka kamieni jak najbardziej.

- oświetlenie właściwie bez specjalnego znaczenia ( wszak będzie bez roślin) ale warto dobrać takie aby fajnie podbijało ich kolory. ( nie będzie roślin zielonych)

- kilka fajnych korzeni.

- na dno możesz wrzucić kilka liści olchy , na górę suche , brązowe liście  dębu   lub  olchy co stworzy super klimat ( tak czasami robię w innym akwa).

- o filtracji nie piszę bo już ją posiadasz i jest pewnie tak dobrana aby była zadowalająca dla skalarów.

Poniżej znalazłem Ci filmik na podobną wersje akwa o której napisałem.  Dodam jeszcze , że wtedy bardzo łatwo zaadaptować taki zbiornik na nasz biotop Malawi gdy znudzą Ci się skalary:)

• Lubię to 3
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.