Skocz do zawartości

Projekt akwarium 280x60x60; pokrywa, filtr, szafka.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mija już ponad 1,5 roku od startu zbiornika. Ostatnio ryby dostawały mieszankę futura ex ze spiruliną (Tropicala), która została z początkowych eksperymentów; szkoda było wyrzucić. Karmnik podawał mniej tej mieszanki wagowo niż samej futury. Kaloryczność też mniejsza. Czas je znowu podkarmić... dostają teraz 6,8 g futury dziennie w 4 dawkach co 2 minuty wieczorem.

No i znowu zaczęły się harce, okrąglejsze brzuszki i pełne podgardla ;) Miło :)
Karmnik już nie wystarcza na 2 tygodnie. Dosypuję co tydzień. Dotarły 2kg  na kolejny rok :)

IMG_20230324_140053.jpg.74178e1c8be5a65bfd0c9d8c1853e1f8.jpg
Przy takim wypasie, pomiędzy kamieniami po stronie grzebienia zbiera się trochę odchodów, ale to mi nie przeszkadza. Czasami daję pompę na 15 min na maxa.

Przetarłem szmatką od wewnątrz szybę (po 3 miesiącach). Glonów nie widać. Moduły też nie obrastają... równowaga.

IMG_20230401_212839.thumb.jpg.a1fb38206181e887fa8f683bb80d7f57.jpg

Podmiana leci 8,4l/h. Licznik wody wymienili na taki sam jak był...
Parametrów wody nie mierzę. Filtra nie dotykam. Temperatura w pokoju i zbiorniku ok. 22-23 stopnie.

Gromadka podczas karmienia...

• Lubię to 2
Opublikowano

Hihi. Ja przy ostatnim starcie dolałem jakieś stare nawozy dla roślin i świecilem na maxa, żeby się glonów doczekać szybciej. Każdy czegoś innego szuka😁. Baniak fajny, tylko mi by glonów brakowało😜

Opublikowano

Miałem wiele lat roślinne. Działało automatycznie, ale bez przycinania i czyszczenia, gdy brakowało czasu, nie wyglądało idealnie.  Teraz akwarium wygląda zawsze tak samo i nie pochłania czasu, poza oglądaniem. Glony na kamieniach były by super, ale nie na szybach. Latem akwarium dostanie bezpośrednie zachodnie światło słoneczne.  Może coś tak urośnie ;) Ale rok temu nic takiego się nie działo. Zobaczymy !

Opublikowano

U mnie od słońca to w pierwszej kolejności niestety szyba zarasta. Staram się tak świecić, żeby rosło gdzie każę, ale szyba raz w tygodniu do przetarcia bezwzględnie. Ale widok ryb stojących na głowie i pasących się na takich łączkach bezcenny

• 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

21 miesiąc akwarium :)
Podmiana 4,2 l/h (ok. 80% tygodniowo). Azotany ok. 15ppm. Fosforany ok. 1ppm.
Karmienie 3,4 g/dzień futury ex. 2 razy mniej niż ostatnio. Za okrągłe były.
Ryby nadal rosną. 3 młode, które przetrwały, mają już po kilka cm. Jeden zdominowany Maingano w rogu przy filtrze, 9 wybarwionych samców Saulosi ! Względny spokój.
Szyby przetarte szmatką po 2 miesiącach, 2 tygodnie temu. Brak glonów.
Idzie lato i większa wilgotność powietrza. Karmnik ustawiony na koszyku – dalej od wody. Na razie wylot nie pleśnieje. Zostaje tylko dorobić pojemnik na więcej pokarmu…
Z filtra zabrałem trochę K1, bo przy włączeniu pompy na max, spadał poziom wody w panelu. Medium filtracyjne na poziomie grzebienia hamowało przepływ. Teraz jest oki dla każdej wydajności pompy. 

Edytowane przez triamond
  • Lubię to 7
Opublikowano

Wersja na 3 miesiące karmienia (ok. 350g karmy; pojemnik 500 ml + wbudowany):

20230617_084442.jpg.e960d08c863fe6cee7f5baedbb9bffe4.jpg

I pół roku (mniej stabilne):

20230616_054310.thumb.jpg.e40ba1c69383b0c0ae7249fe03825092.jpg

Podstawa to doniczka - koszyk plastikowy.  Wersja mniejsza chodzi kilka dni. Wcześniej tydzień z butelką po żywicy.

Pojemnik opiera się na kołnierzu szyjki, a karma wysypuje, do karmnika, jak ten się stopniowo opróżnia. Średnice szyjki i karmnika zbliżone. Jeśli będą problemy z wilgotnością, to dodam jakąś uszczelkę.

Karmnik daje małą porcję co 2 minuty; 4 razy. Mało doleci do dna lub dostanie się do filtra. Młode ryby, w zamieszaniu, też się najedzą. Mimo zmniejszenia karmienia, dwie Saulosi zaczęły nosić...

Opublikowano

Producenci celowo nie dają takich dużych zasobników. Po pierwsze pokarm w bębnie ma tendencję do zbrylania się co uniemożliwia prawidłowe działanie karmnika. Po drugie nie wszystkie baterie wytrzymują 6 miesięcy. Ale pomysł ciekawy. :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

@suricadePomysł z instrukcji karmnika JBL, gdzie producent podaje możliwość nakręcenia  pojemnika z pokarmem 250ml, żeby wydłużyć czas działania. W Serze klapka zamykana sprężyną szczelniej niż grawitacyjnie w JBL. Tam pleśniało, gdy karmnik był blisko wody (#92). Przy uchylonej pokrywie i sporej odległości od wody, na razie bez problemów przy granulacie.  Dodałem tylko gumki  na gwint pojemnika, żeby zwiększyć szczelność w tym miejscu. Co do baterii racja. W JBL 3 sztuki, W Serze 2. W Serze dodatkowo praca na pokonywanie oporu sprężyny.  Na razie działa kilka miesięcy i baterie na 2/3. Do pojemnika 1l battery-pack jako przeciwwaga dla zwiększenia stabilności,  jak ktoś nie chce oglądać akwarium przez rok ;)

@pulpetSłońce świeci okresowo na akwarium. Moduły bardzo subtelnie brązowieją od 2 lat...

20230707_074241.thumb.jpg.a0335818d7e4549575c6b53bb37b978f.jpg

Ale raczej się na tym nic nie upasie. Szyby czyste po miesiącu. Trochę mgiełki (ledwo widocznej z boku - przy patrzeniu pod dużym kątem z boku akwarium na "lustro" przedniej szyby) tam, gdzie się kłębią podczas karmienia. Pewnie śluz zostaje na szybie i inicjuje wzrost biofilmu. Przy zmniejszonym karmieniu (i zmniejszonej podmianie wody) jakby jeszcze lepiej. Może mam szczęście do gatunku glonów, albo wydajna filtracja utrudnia im egzystencję...

• Lubię to 2
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

2 urodziny akwarium  :)

1. Karmienie 2,65 g. Karmnik z dodatkowym pojemnikiem działa bez żadnych problemów już ponad 3 miesiące. Nic się nie zbryla, ani zapycha. Baterie dają radę. Raz dziennie podwójna porcja a po 2 minutach pojedyncza. Cały czas Aller Futura ex 0,9-1,5mm.

2. Akwarium rdzawieje -  tylko narybek rdzawych daje radę przetrwać. Raz na kilka tygodni jakaś pojedyncza sztuka. Wybarwia się kolejny samiec saulosi...

3. Podmiana 2 l/h. Parametry wody nieznane ;) Glonów brak. Szyby czyste.

4. Filtracja - samo K1. Ostatnio wrzuciłem też żywicę PA202 - znika subtelne żółtawe zabarwienie wody. Jedna skarpeta wystarcza na ok. 4 tygodnie. Spróbuje zregenerować z dodatkiem NaOH. Powinno zwiększyć to pojemność bliżej wyjściowej.

• Lubię to 1
Opublikowano
Godzinę temu, triamond napisał(a):

Spróbuję zregenerować z dodatkiem NaOH. Powinno zwiększyć to pojemność bliżej wyjściowej.:)

Hej. Rozwiń proszę temat.  Jak się sprawdzi, to daj znać jakie stężenie NaOH, ewentualnie sposób regeneracji. Chętnie wypróbuję. 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Proszę zdjęcia pod pokrywą. Ja mam zrobioną ramkę z profilu do płyt kartonów gipsowych. Daję to możność przesuwania lamp jak się chcę . Na zdjęciu światło ustawione na 50%
    • Super opisane, wygląda na łatwe do zrobienia. @jaras można prosić o zdjęcie już zamocowanych do pokrywy?
    • Fajny prosty opis jak to ogarnąć, dzięki @jaras 👊 @Bartek_De Bartku może przydałoby się przypiąć ten poradnik w dziale DIY, żeby nie zaginął w przepastnych zasobach naszego forum? 
    • Kurczę, teraz wygląda to na banalnie proste... Nie wiem gdzie ja zabrnąłem w internecie, że wydawało mi się to skomplikowaną pracą elektryczną  Cena też w sumie minimalna. Chyba pomimo nowej lampy na modułach, w niedalekiej przyszłości zrobię sobie też takie dwie sztuki dla porównania  Dzięki @jaras za taki "łopatologiczny" schemat 🍻
    • Witam. Chciałbym podzielić się z Wami małym poradnikiem- jak zrobić tanią lampę na power LED ach 3w zasilaną 24v, sterowalną za pomocą sterownika Leddimerpro lub Tc 420 i podobne - sterowanie PWN. U mnie, na akwarium 230x70x65h potrzebne były 2 lampy po 30cm długości i 16cm szer. Oświetlają równo cały zbiornik.  Co potrzeba do jednej lampy: - 12szt diod power LED wraz z podstawką pcb 3w (najlepiej kupić już zlutowaną) -2 szt. Driver stałoprądowy Ldd-700l - klej termo przewodzący  - zasilacz 24v  - profil alu do ledow -  16cm szer. wraz z szybką z pleksi oraz zatyczkami. Profil kupuję się na wymiar, ja wybrałem do 12diód w jednej lampie - 30cm. - przewód 4 żyłowy najlepiej 1.5mm Diody oraz drivery należy przykleić na klej termo przewodzący do profila alu, później wszystko polutować według rysunku, jeden kanał 6szt diód przez zasilaniu 24v. Założyć pleksi oraz zaślepki wiercąc wcześniej otwór na przewód i tyle. Lampa nie trzeba moim zdaniem uszczelniać żadnym klejem. Pleksi na wcisk w zupełności wystarczy.  Uwagi  - lampy dość mocno się grzeją, u mnie 2szt, podnoszą temp. wody o 2stopnie  - drivery trochę piszczą, szczególnie na małych wartościach mocy - ja dopiero je słyszę, jak otworzę pokrywę, ale komuś może to przeszkadzać. -Temperature barwową diód należy dobrać indywidualnie. Ja wcześniej miałem w jednej lampie 6szt 12000k oraz 6szt WFS , dla mnie to światło było sztuczne. Teraz mam 8500k - 12szt w jednej lampie i moim zdaniem efekt jest super. światło mam wysterowane na 50% mocy. Przy mniejszych zbiornikach. Śmiało wystarczy jedna linia w jednej lampie składająca się z 6 diod 3W Lampę bezpośrednio można podłączyć pod zasilacz 24v lub pod sterownik. Jeżeli ktoś chce mieć to podpięte pod zasilanie 12v,  to zamiast 6 diód na jeden kanał, podpina 3szt. Wszystko kupowałem na allegro  Koszt wykonania jednej lampy około 100zł  
    • Nie wiem jak to będzie przy power ledach.Miałem oświetlenie na modułach LED 8500k dodatkowo miałem białe było spoko oczywiście podłączone pod chiński sterownik zmierzchu i świtu. Potem chciałem mieć możliwość wykorzystania pełnej mocy sterownika i dałem moduły RGBW i byłem jeszcze bardziej zadowolony.Gdybym teraz ponownie robił oświetlenie to dałbym moduły RGBW i pobawił się ustawieniem ich na sterowniku.
    • Walczyłem i ja z filmem na powierzchni ale w moim przypadku nie chciał zniknąć nawet gdy tafla wody była mocno wzburzona. Sprawę załatwił dopiero dołożony skimmer. Kupiłem używanego Eheima i sprawę rozwiązał w zasadzie po godzinie. Wracając jeszcze do falownika to obieg wody masz dookoła ale z tego co mi się wydaje to woda z falownika pchana po tylnej ścianie w lewo i woda z wylotu filtra pchana po przedniej ścianie w lewo zderzają się właśnie na lewej stronie zbiornika i wg mnie hamuje to dobrą cyrkulację. Jeśli chodzi o filtr to ja mając jeden kubełek kulki JBL Micromec zastąpiłbym kształtkami K1 a gąbki zostawił te które były w filtrze i to wszystko. Ewentualnie można byłoby kulki zastąpić gąbką ppi15. Można też nie robić nic 🙂 Tzn. jeśli biologia "hula" to nie ma podstaw żeby martwić się złożami filtracyjnymi.  Czy to co nie podoba Ci się w wodzie zbiornika to tylko ten film na powierzchni?
    • Dzięki za podpowiedź, ryb nie wiem dokładnie ile jest ale ok. 20 i mi się już wydawało, że za dużo, w sumie fajnie by było nie dokładać drugiego kubełka ale tyle się naczytałam, że stwierdziłam, że trzeba. Poprzestawiam wylot wody i falownik i zobaczę, woda nie jest zła - odchody tylko pojedyńcze większe gdzieś stoją natomiast na powierzchni jest jakby to nazwać biofilm ? ale delikatny dlatego wylot porusza taflą i falownik jest z drugiej strony aby był obieg wkoło ale zobaczę jak będzie jak poprzestawiam, natomiast nurtuje mnie zawartość kubełka, jeśli zostanę przy jednym czy zostawić tak jak jest oryginalnie czyli na dole kamyczki jbl micromec a reszta gąbki czy jednak coś zmienić a jeśli coś zmienić to bardzo proszę o łopatologiczne wskazówki co do którego kosza , będę wdzięczna bo im więcej czytam tym mniej wiem.
    • Zmiana koncepcji oświetlenie. Kupiłem dzisiaj też diody o temperaturze barwowej 8500k w ilości 24 szt.  Zamierzam je rozdzielić na 2 lampy, w każdej lampie będą 2 nitki po 6szt. Zobaczymy co z tego wyjdzie. We wtorek przyjadą diody, niezwłocznie biorę się za wymianę. O efekcie poinformuję w kolejnym wpisie. Jeżeli będę zadowolony z efektu, to chętnie zrobię tutorial, jak to podłączyć pod sterownik Romka. Już teraz mogę się podzielić informacją, że jest to dość proste do zbudowania, no może nie tak proste, jak moduły LED, ale i tak proste. Dla mnie też jest duży plus, że takie oświetlenie, dość mocno grzeję wodę. W chałupie trmp średnia 22.5, a w akwarium 24.5C .  Do budowy nie potrzeba, żadnych rezystorów, tylko drivery stałoprądowe . Po jednym na każdy kanał. No i oczywiście profil alu u mnie 160x300mm razy 2, bo 2 lampy.  
    • W pierwszej kolejności przełożyłbym falownik. Z tego co widzę jest teraz nad wlotem filtra skierowany wzdłuż tylnej ściany? Jeśli mnie oczy nie mylą. W takim ustawieniu tylko utrudnia zasysanie brudów. Ja bym do wstawił na lewą stronę i skierował w stronę filtra. Wg mnie słusznym ustawieniem byłoby skierowanie wylotu filtra tak aby woda odbijała się mniej więcej w połowie przedniej szyby. Tak odbita woda skierowałaby się w stronę lewego tylnego narożnika a tam dostałaby "kopa" od falownika który dopchałby ją do wlotu filtra. Na zdjęciach nie widać żeby obsada była jakaś liczna. Jeśli faktycznie tak jest to nie wiem czy w ogóle jest sens kupować drugi kubeł... Woda na zdjęciach też wygląda ładnie. Co dokładnie Ci w niej przeszkadza? Chodzi o wodę czy o odchody gdzieś na dnie?  Jeśli chodzi o media filtracyjne to ja stałem się jednak sceptykiem jeśli chodzi o ceramikę. Stawiam na gąbki i kształtki K1. 
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.