Skocz do zawartości

Projekt akwarium 280x60x60; pokrywa, filtr, szafka.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, bojack napisał:

Serpentynit jak pójdzie do wody, to mocno ściemnieje. Wyjdzie z niego więcej zieleni

Na początku tak, ale po 2-3 miesiącach w wodzie nie będzie różnicy.

Opublikowano
11 godzin temu, Bartek_De napisał:

Na początku tak, ale po 2-3 miesiącach w wodzie nie będzie różnicy.

W sensie, że wrócą do jaśniejszego koloru?

Opublikowano
3 minuty temu, bojack napisał:

W sensie, że wrócą do jaśniejszego koloru?

To zależy czym porosną;) U mnie niektóre są bladozielone od glonów, a niektóre ciemnobordowe od krasnorostów. Generalnie miałem na myśli różnice w stosunku do modułów. Z czasem wszystko się wyrówna.

• Lubię to 2
Opublikowano

Naturalne kamienie są w różnych odcieniach i rzeczywiście mokre inaczej wyglądają (fotka z mycia).

IMG_20210515_180044.thumb.jpg.3dbee7cde106e329aa50fad573b66e4f.jpg

Moduły trochę rozjaśnię, nowe będą jaśniejsze, a serpentynit będę starał się układać tak, by jaśniejsze były z przodu. Powinno to dać większy efekt głębi... Zobaczę jeszcze, czy znajdę na składach więcej ciemniejszych.... te najciemniejsze, które mam, są blisko kolorystycznie modułów. Pobawię się też z oświetleniem - cel : nie oświetlać tylnej szyby i słabo przednią.

IMG_20210529_105300.thumb.jpg.72405eba152762dee66c43c75effaecc.jpg

Zastanawiam się też nad piaskiem....

W sumie mogę prawie całe dno zagruzować, ale coś piasku będzie z przodu. Jeśli teraz nie przykleję, to już nigdy, a ryby mogą dokopać się do białego.  PVC papierem ściernym + żywica epoksydowa  + piasek?

• Lubię to 2
Opublikowano
7 minut temu, triamond napisał:

PVC papierem ściernym + żywica epoksydowa  + piasek?

Też miałem podobny plan, ale chyba go porzucę. Nie wiem jak żywica reaguje z wodą w dłuższym czasie. Ja daję czarny podkład i po ułożeniu kamieni jeszcze go dotnę.

Opublikowano

Trudno wygrać z naturą...

Mokry moduł + nowy mokry serpentynit:

IMG_20210604_150945.thumb.jpg.a0bf339f0bd4cd399bdfaf786f714e50.jpg

i suchy moduł i nowy serpentynit:

IMG_20210604_160210.thumb.jpg.645e65b18cced2b657cb77e6f32bd68f.jpg

Czyli moduły za jasne ... nie za ciemne.... ?!  Na składzie jeszcze sporo tego mają....

Lato, jesień i zimę planuję spędzić na podbarwianiu, aż będzie mała różnica ;)

Na razie zrobiłem automatyczne stopniowe rozjaśnianie oświetlenie jak jestem w domu i przygaszanie, gdy wychodzę. Dodatkowe taśmy CRI> 95 zamówione. W sztucznym świetle wszystko będzie wyglądało inaczej ;)

Sterowanie przez https://www.aliexpress.com/item/4000575506133.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dRU9krj i Home Assistant.

• Lubię to 1
Opublikowano
Godzinę temu, triamond napisał:

Czyli moduły za jasne ... nie za ciemne.... ?!  Na składzie jeszcze sporo tego mają....

Też walczę z kolorami modułów i chyba nie ma to większego sensu. Po kilku miesiącach i tak wszystko będzie miało podobny odcień w wodzie tak jak napisał @Bartek_De

• Lubię to 1
Opublikowano

Na Twoim miejscu zdobyłbym więcej dużych brył skały i z nich układał główną aranżację, a drobnymi tylko dopiescil całość. Ta drobnica z której usypałeś większość aranżacji szybko stanie się przetrwalnią narybku i składowiskiem odchodów oraz niezjedzonego pokarmu. Oczywiście to tylko moja opinia i nie musisz brać jej pod uwagę.

Wysłane z mojego SM-G770F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 2
Opublikowano

Moduły o pośredniej wielkości się robią :) To tylko przymiarki koncepcji :) Widzę, że kamieni już wystarczy :) Zastanawiam się tylko, czy dawać piasek... ale pewnie plaża/alejka po środku i boki/przód doda lekkości/przestrzeni.

• Lubię to 1