Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja w tej chwili w Glossy mam 2 korpusy zamontowane jako mechaniki przed Eheimem 2215 i wystarczy, ze zaleje 3/4 je przed zamontowaniem do ukladu, odkrece zawory, grawitacja wypcha powietrze do kubła, który to po czasie wypcha całe powietrze z układu

Opublikowano
1 godzinę temu, Bakakaj napisał:

Ktoś na forum kiedyś pisał o takim rozwiązaniu i je stanowczo odradzał. Pompa mieliła mu kupy w drobny pył który mechanik nie był w stanie wyłapać.

Zgadza się, ja o tym pisałem. Ale nie do końca jest tak jak piszesz, wkład to wyłapuje do czasu aż jest dobrze "nasycony" (u mnie max tydzień) i wtedy pompa potrafi przepchać te drobiny przez wkład.

Opublikowano

Panowie, w tym testowanym modelu filtracji mam bardzo słaby przepływ przez korpus chemiczny.

Jakie znacie rozwiązanie by ten przepływ zwiększyć? Zawór na wężu wylotowym za trójnikiem z odnogą do chemii?

Opublikowano
12 minut temu, Oman napisał:

Jakie znacie rozwiązanie by ten przepływ zwiększyć? Zawór na wężu wylotowym za trójnikiem z odnogą do chemii?

Ja mam tak, na osobnej odnodze z zaworem.

264127211_000169.thumb.jpg.80f10a05dff9f5a719086459478178ac.jpg

Opublikowano
1 minutę temu, Oman napisał:

I nie masz tak że 95% wody płynie prosto a 5% wpada w odnogę?

a nie wiem, nie obliczałem tego 😜 woda przez złoże takie, jak żywica jonowymienna powinna się przeciskać, to wymusza siłą rzeczy stosunkowo wolny przepływ. Dlatego nie wyobrażam sobie opcji, że ten korpus miałby być w linii przed biologami. To sprawdzony schemat i działa, woda jest kryształ, a azotany skutecznie zbijane. Więc myślę, że nie ma co za bardzo kombinować w tej kwestii.

• Lubię to 2
Opublikowano

Tak Marcinie, ale nie ma co porównywać narurowca na rurach 1" czy 3/4" i pompie c. o. do tego co zrobił kolega. Cienkie węże, zawory o bardzo małym przekroju i to wszystko napędzane filtrem o maksymalnej wydajnosci 1000L/h, który po zasypaniu ceramiką straci blisko połowę swej wydajności. To nie może dobrze działać

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
Opublikowano
1 minutę temu, Bartek_De napisał:

Tak Marcinie, ale nie ma co porównywać narurowca na rurach 1" czy 3/4" i pompie c. o. do tego co zrobił kolega. Cienkie węże, zawory o bardzo małym przekroju i to wszystko napędzane filtrem o maksymalnej wydajnosci 1000L/h, który po zasypaniu ceramiką straci blisko połowę swej wydajności. To nie może dobrze działaćhttp://emoji.tapatalk-cdn.com/emoji848.png

Dlatego też, kubełek będzie zasypany tylko w połowie Matrixem, by nie ograniczać zbytnio przepływu, również złączki są o średnicy węży by nie tworzyć tzw. wąskich gardeł.

Myślisz że ten  mój typ filtracji się nie sprawdzi?

Opublikowano
Dlatego też, kubełek będzie zasypany tylko w połowie Matrixem, by nie ograniczać zbytnio przepływu, również złączki są o średnicy węży by nie tworzyć tzw. wąskich gardeł.
Myślisz że ten  mój typ filtracji się nie sprawdzi?
Myślę że nie. Co z tego, że złączki są tej samej średnicy, zawór również może mieć gwint 3/4 ale spójrz do środka zaworu, tam jest bardzo wąski przelot 8 może 10mm. Te zawory są używane w ogrodnictwie do linii kroplujących, gdzie nie potrzeba dużych przepływów.

Opublikowano
5 minut temu, Bartek_De napisał:

Myślę że nie. Co z tego, że złączki są tej samej średnicy, zawór również może mieć gwint 3/4 ale spójrz do środka zaworu, tam jest bardzo wąski przelot 8 może 10mm. Te zawory są używane w ogrodnictwie do linii kroplujących, gdzie nie potrzeba dużych przepływów.

Dlatego mam 3 korpusy jako mechaniki by woda zdążyła napełnić kubeł i nie robiło się podciśnienie.

Mam nadzieję, że będziesz się mylił...