Skocz do zawartości

350L, start na WA oraz Prodibio - pomoc fachowca.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zanotuję sobie żeby była ciągłość.

06.10
Podmiana 30% wody, zabieg związany z leczeniem pleśni i zalecane przed zarybieniem.

07.10
NO2 - 0,01
NO3 - 5
NH4 - 0,05
KH - 11
pH - 7,8

08.10
Miała być wyprawa po ryby, ale jak to bywa, znów nie wyszło - dogadałem się i przyjadą kurierem 13 lub 14 😁

09.10
NO2 - 0,01
NO3 - 5

Opublikowano

09.10
NO2 - 0,01
NO3 - 10

13.10
NO2 - 0,00
NO3 - 15

NO2 praktycznie niewykrywalne 😁
NO3 skoczyło do 15, więc widać że biologia pracuje prawidłowo.

• Lubię to 1
Opublikowano

16.10
NO2 - 0,05
NO3 - 15
NH4 - 0,00
KH - 10
pH - 7,8

Drugi dzień po zarybieniu lekko skoczyły NO2 i NO3, wydaje mi się że nie ma tragedii, jednak dziś pyszczaki idą spać bez jedzenia. Dodałem też jedną ampułkę Prodibio BioDigest, ostatnią jaką miałem oraz 25ml BactoActive. Zauważyłem w piątek rano i dzisiaj w ciągu dnia, że czasem co  niektóre osobniki ocierają się o żwir lub kamienie. Nie jest to nagminne i czasem przez godzinę dwie a nawet dłużej jest spokój a potem trzy, cztery osobniki ocierają się kilka razy i potem znów jest spokój.
Widać że biologia nie jest jeszcze stabilna i bardzo łatwo jest ją zachwiać.

Chyba nie ma co na razie panikować. 

Opublikowano

18.10
NO2 - 0,1
NO3 - 20

NO2 niepokojąco rośnie. Dzisiaj jeszcze nie podawałem jedzenia i chyba wstrzymam się, głodówka pewnie mniej im zaszkodzi niż rosnące stężenie NO2.
Jak sytuacja się nie zmieni do jutra popołudniu, zrobię podmiankę 20% wody.

Opublikowano

Po co czekać do jutra, teraz zrób podmianę i jutro też jeszcze nie karm. Jak masz w zapasie bakterie (bez pożywki) to dodaj po podmianie. Będzie dobrze

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

No właśnie popełniłem ten błąd że dodałem ostatnią porcję bakterii BactoActive, zamiast podmienić wodę - rozpędziłem się. Jutro dokupie bakterie i najpierw zrobię podmianę.

Mam jeszcze Sera Toxivec, ale wole się wstrzymac z takim rozwiązaniem.

• Lubię to 1
Opublikowano

Spokojnie, toxivec to przy wyższych stężeniach. Zrób dzisiaj podmianę, a jutro jak kupisz bakterie to dodasz, nic się nie stanie.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

OK, świeża woda się napełnia, jutro dokupię bakterie i doleję.
Kupię BactoActive, takie miałem i na nich najszybciej mi ruszyła biologia. Podobno jak dodam nawet 50-100ml to nie tragedia bo tego przedawkować się nie da - prawda to?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Prośba o pomoc, skończyły mi się pomysły😕 Chodzi mianowicie o przejrzystość wody a konkretnie o jej brak. Z nieznanych mi przyczyn od jakiś 2-3 tygodni walczę z mętna wodą. Nie jest to stan który występuje od początku zalania, pojawił się niedawno. Po całkowitym dojrzeniu zbiornika, woda była w miarę klarowna. Co najdziwniejsze nie zmieniło się nic jeżeli chodzi o dokładanie czegoś nowego, zmianę pokarmu czy cokolwiek innego w zbiorniku z czym mógłbym powiązać ten stan rzeczy... VID_20250331_135859.mp4 Zmętnienie wody jest w kolorze białym, widoczne normalnie gołym okiem jakby falowało w toni wodnej. Na początku myślałem, że to pierwotniaki jak przy świeżo zalanym zbiorniku. No ale nie jest to możliwe patrząc na testy wody.NO2, NO3, PO4 niewykrywalne. Woda dobrze natleniania przez sump. Biologia działa normalnie. Pokarm aller futura oraz spirulina forte podawane przez karmnik, znika w 15 sekund.  Dołożyłem do sumpa watę filtracyjną/owatę polecaną kiedyś już u nas oraz mała głowice filtra ze ściereczka z mikrofibry w zbiorniku idąc w stronę zanieczyszczenia mechanicznego. Nie pomaga. Również w zbiorniku znajduje się litr węgla aktywnego (został zalany dwukrotnie wrzątkiem). Też nie pomaga. Jedyną rzeczą jest podkręcenie podmiany wody i po ok 1,5 dnia jest w zbiorniku klarowna lecz po powrocie do kropelkowania staje się po 2 dniach znowu mleczna. Próbowałem w odstępach czasu już 3 razy i problem nadal wraca. Od wczoraj rana wrzuciłem litr żywicy PA202 luźno w pończochach do sumpa. Na razie brak zauważalnej różnicy. Prawie skończyły mi się pomysły😕 Mam jeszcze jeden ale mam nadzieję, że to nie to. Zacząłem podejrzewać moje skały DIY. Wykonane z cementu( atest BHP do kontaktu z wodą pitną) siatki rabatowej, waty szklanej oraz farb śnieżki również atest BHP do zabawek dla dzieci. Co tu może puszczać do wody? Wszystko wyschło bardzo dobrze zanim wylądowało w zbiorniku oraz wcześniej było odmoczone. Nagle zaczęło puszczać syf do wody? Po 2 miesiącach od zalania? Jak już coś to chyba powinno odrazu?  Ktoś, coś, jakieś pomysły? Na szczęście zmętnienie nie wpływa na zachowania ryb. Ale jak patrzę na akwarium to płakać się chce...    
    • @Any1977b zachęcam do opisania swojego projektu oświetlenia w dziale DIY - zaczarowany ołówek, na pewno będzie przydatne.
    • Można jak najbardziej,chociaż ja przez lata mając morskie 560l. Zrobiłem lampę na arduino,sterowanie telefonem z apki,6 kanałów więc sporo kolorów,sterowanie wiatrakami w lampie i ustawienie temperatury włączenia.profil alu 160cm i ponad 140 diód power led z soczewkami.sprawdzała się świetnie,teraz przebudowa na malawi.polecam,efekt ustawiasz z telefonem z ręku :)
    • Hej, poniżej zdjęcie mojej największej samicy saulosi. Zwrócicie uwagę na kwadratowy obrys brzucha. Jest ona najbardziej aktywna i wydaje mi się, podczas karmienia zgarnia najwięcej pokarmu. Inne ryby mają normalne sylwetki. Karmię tylko spiruliną 36% tropicala, dwa razy dziennie, szczypta pokarmu. Takie pytania: 1. Czy ktoś ma jakiś cwany sposób aby równomiernie karmić stadko i żeby mniejsze i słabsze ryby miały zagwarantowany w miarę równy udział? 2. Czy taki kwadratowy brzuch jest groźny dla zdrowia tej konkretnej ryby? Z góry dzięki za pomoc.
    • Można, ale jest trochę zabawy. Wiecej tutaj https://forum.klub-malawi.pl/topic/25011-sterownik-led-leddimmerpro-v5/page/5/#comment-392990
    • Witam Czy na tym sterowniku można zbudować belkę na diodach power led z opcją świt zmierzch? Może ktoś z forumowiczów posiada taką konfigurację
    • Remont mają czy cuś. Jeśli jest info, że oferta będzie po zakończeniu prac to trzeba czekać niestety na zakończenie prac. Czy jest sens? To Twoja decyzja, może przedzwoń do nich.
    • Orientuje się może ktoś co dziejse się z Tan Malem? Na początku roku miałem od Pani Moniki informację, że jest u nich modernizacja i przebudowana, a nowa oferta ryb będzie dostępna po zakończeniu prac. W lutym podobne info. Jest sens na nich czekać? Zawsze to był sklep nr.1 w Polsce, ale być może trzeba będzie się przekonać do kogoś innego... 
    • Krótkie podsumowanie, drugi dzień NO2 na poziomie 0, więc chyba cykl się domknął. Rybki ok, kopią doły chcą żreć i ustalają hierarchię - dzień jak co dzień
    • Witam,  Od jakiegoś czasu mam problem z filtracją w akwarium 240l 120x40x50 Wydaje mi się, że im większe są ryby tym więcej zalega odchodów. Dodatkowo gdzieniegdzie pojawiają się glony na piasku, zawsze w miejscach najsłabszego przepływu wody. Baniak jest mocno zagruzowany, ale na papierze filtracja nie wygląda źle.  Obsada: 4-letnie osobniki  6x Labidochromis hongi sweden 5x Labidochromis caeruleus 4x Melanochromis cyaneorhabdos Filtracja:  JBL e1502 - zasypany matrixem i lawą wulkaniczną  Aquael Turbo2000 Falownik - HSB W-10 Akwarium stoi tak już 4 lata, ale zbliża się reset, zmiana aranżacji i chciałbym dopracować temat filtracji.  Aquael Turbo2000 jest już w średniej kondycji i poleci do kosza. Myślałem nad zmianą konfiguracji: E1502 zostaje, ale co dokupić do niego i jak rozłożyć wkłady filtracyjne?  Po 4 latach zmieniać wkłady biologiczne na nowe?  Nowy Aquael Turbo? Czy kubełek + prefiltr? Proszę o poradę     
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.