Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Frejek w połączeniu z mbuna jest zbyt słaby, nieśmiały, prędzej livingstoni da radę. Ale frejek z mała non mbuna to co innego, tu już lepiej da rade przy polowaniu. 

• Lubię to 1
Opublikowano
29 minut temu, Bartek_De napisał:

Frejek nie rośnie za duży i może spokojnie pływać z mbuną.

20200612_123102.thumb.jpg.869e738c2fda852d33afe1234d3a9930.jpg

Hehe Bartek to była dorosła samica Saulosi 😜 Pływać może spokojnie, ale swoje zeżre 😁

• Lubię to 1
Opublikowano
47 minut temu, Bartek_De napisał:

No dobra... z dużą mbuną:P

Faktycznie duża mbuna mu do pyska nie wejdzie 😋 

Chyba faktycznie wezmę jednego małego nimbo 5cm żeby mi redukował małe i przy 10 cm dam do adopcji 😉 

• Lubię to 1
Opublikowano
33 minuty temu, Tom74 napisał:

@wobi czy w czasie Twoich wyjazdów ktoś dokarmia ryby?  Wystarczy, że będą dłuzsze przerwy w karmieniu a ryby same zredukują  liczbę narybku. 

Rodzina dokarmia , ale niestety mam już w baniaku z 10 szt. młodych Trefci ok.3cm. którymi  dorosłe ryby się już nie intresują w celach komsumcyjnych.

Opublikowano (edytowane)

Sciaenochromis fryeri - u mnie przy żywiołowej mbunie (msobo i maingano) nie czuł się zbyt dobrze; skuteczność "narybkowa" umiarkowana.

Synodontisy tanganikańskie - proponuję nie polecać, jestem za tolerancją i grzeszeniem jednak "na własny rachunek".

Synodontis njassae - eliminator nie tyle narybku co ikry (oczywiście nie 100%-owy); trzymam je z non-mbuną;  przy mbunie (duża ilość szczelin w skałach) może to być zaletą

Wydaje mi się, że czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze - Labidochromis caeruleus. Ale to tylko moje zdanie.

PS. Nie doczytałem - do trewci yellow nie pasuje (dieta).

Edytowane przez tom77
  • Lubię to 2
Opublikowano
6 godzin temu, tom77 napisał:

Wydaje mi się, że czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze - Labidochromis caeruleus. Ale to tylko moje zdanie.

PS. Nie doczytałem - do trewci yellow nie pasuje (dieta).

Z caeruleusami też bywa różnie, w moim poprzednim akwarium obserwowałem jak niektóre osobniki wytrwale polują. Jedna sztuka to dosłownie za cel życia obrała sobie dorwanie malucha maingano - kiedy bym nie podszedł do akwa on zawsze czaił się nad grotą malucha i ponawiał ataki. Teraz w nowym akwarium z innym aranżem takich zachowań u yellowów niestety nie obserwuję, dziwi mnie to bo ryby te same. Robiłem nawet kilku dniowe głodówki by zobaczyć czy wrócą do polowań, no i nic 🤔

• Lubię to 2
Opublikowano

Co do freyka to młode osobniki polują chętnie (u mnie z mbuną bez melano samiec rządził ;)) im starsze tym leniwsze (nie wiem czy przy nimbo nie jest podobnie. Jeśli chodzi o yellow to eliminuje narybek innych ale za to jego narybek charakteryzuje się świetną przeżywalnością. 

• Lubię to 1