bobasxx Opublikowano 15 Stycznia 2023 #141 Opublikowano 15 Stycznia 2023 (edytowane) U mnie wygląda to następująco. Prawy bok to jeden duży moduł jako główna filtracja. Pompa dcp 5000, wymiary komory w środku to 15x30x40cm. Zasys 10x10cm Moduł na tylniej ścianie bliżej lewej strony, wymiary komory 10x20x40cm pompa atman 303. Zasys 7x7cm. Działa jako skimmer i miejsce na grzałkę. Obie komory wypełnione pociętymi gąbkami. Docelowo grzałka wyląduje w prawej komorze, a w lewej planuje posadzić jakieś rośliny. Edytowane 15 Stycznia 2023 przez bobasxx
triamond Opublikowano 15 Stycznia 2023 #142 Opublikowano 15 Stycznia 2023 ptk. 3 - część wody płynie między gąbkami a nie przez gąbki. To ogranicza wydajność. Co rozumiesz przez 'moduł nie pracuje tak jak powinien' ? Woda czysta ? U mnie 40l K1 przy przepływie ok. 3600-4000 l/h (DCP 6000M na 30%; małe opory, łuki) ogarnia 1000l brutto...
edzzio Opublikowano 15 Stycznia 2023 Autor #143 Opublikowano 15 Stycznia 2023 K1 masz w sumpie zastosowany? Woda czystwa tzn jakiś syfek pływa drobny a nie pracuje jak powinien ponieważ ma za małe otwory zasysu i przy zwiększeniu mocy zmniejsza się poziom wody w środku modułu. Bobasxx - dzięki dużo mi to pomogło
triamond Opublikowano 15 Stycznia 2023 #144 Opublikowano 15 Stycznia 2023 Masz fotkę w #132 tego wątku. Boczny panel.
edzzio Opublikowano 15 Stycznia 2023 Autor #145 Opublikowano 15 Stycznia 2023 Triamond czyli jak dobrze rozumiem masz zrobiony panel boczny, na dnie ustawiłeś pompę. Woda spływa przez grzebień pierwsze złoże k1 i gąbka i pompa ciągnie z dnia i wypuszcza w zbiornik. Czy ostatecznie zostało coś innego ? Pytam bo było tyle tam zmian że nie wiem w końcu na czym przystałeś Ciekawe rozwiązanie
triamond Opublikowano 16 Stycznia 2023 #146 Opublikowano 16 Stycznia 2023 Rozwiązanie działa i jest bezobsługowe Boczny panel 40x20x60(h). Na dnie (na gąbce 1 cm) pompa zasypana K1 (40l). Potem gąbka 5 cm 30 ppi. Na to wsypane jeszcze trochę K1/K5. Tak było ostatni rok. Teraz jest wycięta połowa gąbki... czyli połowa strumienia po grzebieniu idzie tylko przez K1, połowa przez gąbkę i dalej K1. W module możesz też zrobić spływ z góry z grzebieniem (skimming) a pompa na dnie z rurą ponad grzebieniem, ale musisz przemyśleć problem zmiany poziomu wody (masz działającą ciągłą podmianę ?) i zrobienie grzebienia do nieregularnego modułu (łuk ?; siatka ?). Przy grzebieniu o przerwach 5mm i zębach 2mm na 40cm długości masz różnicę poziomów wody 23 mm dla przepływu 6500 l/h. 20 mm dla 5400 l/h i 15mm dla 3600 l/h. Tutaj jest spływ swobodny. Przy ciągnięciu na dole modułu różnica poziomów generuje ciśnienie hydrostatyczne, które równoważy opory przepływu.
edzzio Opublikowano 16 Stycznia 2023 Autor #147 Opublikowano 16 Stycznia 2023 Automatyczną podmianę stosowałem w sezonie letnim, w zimowym robię to manualnie. Muszę sprawdzić tydzień do tygodnia jak wygląda zużycie prądu na grzałkach jeśli to samo to myślę że zostanie tylko automatyczna. Czytałem w twoim opisie iż masz zrobione otwory w rurze powrotnej do zbiornika, nadal to stosujesz w celu wymuszenia ruchu złoża?
triamond Opublikowano 16 Stycznia 2023 #148 Opublikowano 16 Stycznia 2023 Mam statyczne K1. Nie rusza się. Nie mam już dziur w rurze powrotnej. Ruchome hałasowało. 2l/h to 2,3W mocy chłodniczej na 1 stopień różnicy temperatur między akwarium a kranem. Czyli 14,4 kWh na miesiąc/stopień różnicy. Ja mam wężyk 6mm z wodą kranową wsadzoną w rurę powrotną. Spływająca woda z akwarium oddaje ciepło nalewanej i różnica jest ok. 1 stopnia. U siebie możesz zmierzyć... Przy stałej podmianie i stabilnym poziomie wody w akwarium, spływ od góry będzie działał. Przy wahaniach poziomów wody przez parowanie, będą problemy. 1
edzzio Opublikowano 27 Lipca 2025 Autor #149 Opublikowano 27 Lipca 2025 Witam, Panowie mam pytanie czy wasze sumiki także mają zdolność do wygryzania tła modułowego? Od jakiegoś czasu zauważyłem że z małej dziurki na narożniku powstała większa i ilość się zwiększyła.
tom77 Opublikowano 27 Lipca 2025 #150 Opublikowano 27 Lipca 2025 Moje Synodontis njassae nie wygryzają tła strukturalnego (dotyczy to dwu zbiorników i długiego czasu)
Rekomendowane odpowiedzi