Skocz do zawartości

Pekla szyba w akwa koniec malawi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mógłbym postawic to akwarium (mam już wszystko kasa i tak wydana no i się zakochałem w tych pysiach) ale jedynie w piwnicy.

Gwoli wyjaśnienia mieszkam w domku i piwnica jest całkiem całkiem ale jest jeden problem a mianowicie temperatura. Jak wiadomo pysie potrzebują 25 stopni a tam obecnie jest 15 zima dochodzi do 12 i tu kluczowe pytanie czy nie zbankrutuje na grzaniu wody?

Powiem na podstawie swoich doswiadczen czyli akwa 660L i jedna 300W grzalka .

Przy temp. otoczenia 20-22*C akwa bez grzalki ogrzewane jedynie swietlowkami i cieplem z zewnatrz utrzymuje wode w temp. 23-24*C przez ok. 10 dni . Co się dzieje potem nie sprawdzałem :)

Przy temp otoczenia 15-16*C grzalka 300W chodzi non stop i nie daje rady utrzymac temp pow. 23*C .

Dla Ciebie oznacza to pewnie zwiekszenie zuzycia energi o ( nie przerazaj sie - liczone na szybko) ok 900-1000zł/rok w stosunku do tego co zużyłbys w ciepłym salonie . Założyłem grzałkę 250W pracujaca w salonie przez 2h/dobe i taka sama pracujaca non stop w piwnicy .

Juz chyba znasz odpowiedz dlaczego musisz przekonac zonę ? :)

P.S. Współczuje utraty akwa i całych tych problemów . Moja baba wrzeszczy na mnie za kilka kropel na podłodze , nie wiem co by było jak by mi wyleciało moje 550L wody...

Opublikowano
Poczekam do weekendu z tymi panelami i wtedy wyleca.

Tak się zastanawiam nad kilkoma rzeczami:

1 Czy ma sens reklamowanie tego akwarium?

2 Jeśli nie to czy wystarczy wymienić tą jedną pękniętą szybę?

3 Jeśli ją wymieniać to moze na 10mm a pozostałe niech będą 8mm, czy tak można?

panele musisz zerwac, bezapelacyjnie

1. tak

2. tak

3. nie, to nie ma najmniejszego sensu

4. sprawdz ubezpieczenie mieszkania, moze uda Ci sie zmienić panele "za darmo" i jeszcze na prezent dla żony zostanie :)

Opublikowano

panele musisz zerwac, bezapelacyjnie

Wstrzymaj się z tymi panelami. Może się okazać ,że nic im nie będzie gdyż np.płyta HDF z której są wykonane została w toku produkcji zaimpregnowana.

Spotkałem się z wieloma przypadkami że po zalaniu nic im nie było. 8)

Opublikowano

nie zrywaj paneli !

narazie susz to, u mnie zalanych bylo prawie 15mq !

jak nie miales kladzionych paneli na "wcisk" to "nie wstana"

podloga troche sie porusza i luz.

Jak masz ubezpieczenie to NIE ZRYWAJ bo napewno ubezpiecyciel bedzie chcial zrobic ogledziny

Opublikowano

Współczuję. Ale dopóki z panelami nic się nie dzieje, to ich nie ruszaj. Odkryj ile możesz i niech schną. Na przyszłość, ubezpiecz dom od zalania (tylko sprawdź w warunkach ubezpieczenia, że dotyczy również zalania z akwarium - nie wszystkie firmy to mają!).

snocho napisał:

A w ogóle to polecam akryl, jak ktoś się boi pękającego szkła.

Jesteś w stanie podać orientacyjny koszt zrobienia takiego akwa (w porównaniu do szkła)? No i jak jest z czyszczeniem/ rysowaniem się akrylu?

Moje 600l zalane od 1,5 tygodnia. Zalewałem równe 6 dni (po 100 l), z wielokrotnym sprawdzaniem wszelkich poziomów, pionów i ugięć. Od kilu dni nie słyszę w nocy chlupotania i nie wstaję sprawdzać... :wink:

Opublikowano

Ok panele zerwane nie dalo sie z nimi nic zrobiic wstaly jak cholera a po ich zerwaniu na folii (pomiedzy pianka a folia i panelami) masa wody nie wyschlo by tylko zasmiardlo.

Zonki nie ruszam niech okrzepnie, wybrala sobie nowe panele w sobote jak wyschnie podloga to montuje.

Akwa w samochodzie jutro jedzie do szklarza tylko sie caly czas zastanoawim czy wklejac 8mm czy 10mm i napewno zmienie wzmocnienia na dlugie.

Akwa stanie w piwnicy chocby dlatego tylko zeby pokazac zonce moja determinacje i zeby sie nauczyc nie rozlewac wody i jej to udowodnic ze tak mozna.

Koszt energii sprawdze starym licznikiem ktory podepne, ale idzie lato wiec nie bedzie chyba zle a do zimy mam nadzieje przekonac frau.

Jesli nie to mam juz plan przed zima zrobie sobie w piwnicy docieplenie scian zewnetrznych styropianem i doprowadze kaloryfer do tego pomieszczenia z CO.

A i wiem juz chyba jak zalatwilem to szklo!

Moje tlo bylo wepchniete na wcisk pod to wzmocnienie poprzecznie i obawiam sie ze PCV i pianka troche napecznialy :(

Szkoda ze tego nie przewidzialem ale pisze dla was kolezanki i koledzy moze ktos uniknie mjego bledu.

Ps. dzieki za slowa otuchy :)

Opublikowano

Osobiście akryl lubię średnio. Trzeba bardzo uważać, żeby nie porysować. Specjalne czyściki, okładziny. Rynek amerykański jest tego pełen, ale w Polsce z dostępnością ciężko. Plus taki, że można wypolerować i prawie jak nowy. Ja używam akrylu tylko do sumpów, bo zawsze można dowiercić dodatkowy otwór, pizgnąć z całej siły kamieniem i nie pęknie. 300l sump kosztuje niecały 1000zł. Ja zamawiam w firmie, która normalnie zajmuje się materiały reklamowymi - stojaki z akrylu.

Opublikowano

Malawi jednak stanie ale kroki będę trudne (żona) ale jest plan a mianowicie:

1 Szklo uszklarza ten wkleja szybe ale 10mm i przerabia wzdłużne wzmocnienia i dotnie mipoprzeczne (wklejeje po zainstalowaniu tła)

2 Tło w trakcie skracania

3 Akwa stanie na razie w piwnicy idzie lato wiec bedzie ciepło a wtym czasie przekonam żonke, że nie cieknie

4 Ale najpierw w sobotę kładę panele.

5 Mam nadzieję, że mój limit pecha się wyczerpał

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.