Skocz do zawartości

Przymiarki do 370L, ale .....

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, edzzio napisał:

Nie wyolbrzymiaj myślę że nie jeden znajomy ma prawko albo ktoś z rodziny i jechać do marketu po zaprawę to nie filozofia nawet mpk :)  gorze jak byś miał 100kg kamienia w plecaku nosić :))  Jak się chcę to się da ja sam też wywaliłem kilka modułów ale jak się na to patrzy co dzień to lepiej poczekać niż się wkurzać że dałem ciała na szybko i o. Na szybko to można coś na tronie zrobić i to nie zawsze ::P hehe

Ale ja nie pisałem tego żeby wyolbrzymiać, chodziło o cierpliwość.
A po zaprawę jeździłem dwa razy, bo raz nie wyszło i CX20 się nie sprawdził, i nie było to opakowanie 5kg a 20kg bo tylko takie mieli w najbliższym markecie 😜
Widzisz, nie znasz sprawy i krytykujesz, niestety ale nie mam żadnej rodziny w Krakowie, jestem ja, żona i dwójka dzieci - czasem tak bywa.
Znajomi, jest ich kilku ale każdy ma też swoje prywatne życie i sprawy. A prosić ich w każdej sprawie żeby pomógł jako kierowca troszkę nie wypada, nikt nie będzie na moje skinięcie palca, bo ja sobie wymyśliłem akwarium.
Mało tego to w lipcu dokończony remont mieszkania, panele u dzieci w pokoju, poprawki tynku na ścianach, malowanie okien i ścian - tak po każdy pędzelek czy śrubkę jechałem MPK, stojąc w naszych pięknych korkach, i nadal mam cierpliwość.

Pisałem już wcześniej że nie samym akwarium człowiek żyje.

I tak zgadzam się, MPK to nie filozofia, wiele ludzi, rodzin musi sobie radzić tylko MPK. Tak też i ja czynię od dwóch miesięcy i ze względu na sytuację musiałem do tej pory prosić się  3, no  może 4 razy o pomocy znajomych, jednak wolałem ich prosić o pomoc w przypadku zakupów spożywczo/chemicznych do domu na dwa trzy tygodnie, a nie żeby mi podwieźli farbę czy CX-a.

A dziś po pracy jadę do Castoramy po złączki do Hydroponiki, a potem do OBI po wodę amoniakalną (bo w poprzednim, nie mieli), i potem w drugą stronę Krakowa, odebrać plexi do oprawy oświetleniowej. I chociaż jadę po jedną, dwie rzeczy do każdego innego sklepu to robię to z uśmiechem na twarzy i z radością, bo coś robię, a nie wracam do domu walnę się na kanapę i .......
Choć nie ukrywam że czasem wieczorem mam dość, ale moja CIERPLIWOŚĆ cały czas ma się dobrze :D

To tyle poza tematem.

A odnośnie oświetlenia, to w opisach poszczególnych gatunków zazwyczaj podane jest "delikatne oświetlenie"
Ja sobie przygotowałem oprawę która może wygenerować ok. 10 000lm :) nie będzie to stałe oświetlenie, ale że troszkę fotografuję to nie będzie problemu jak na czas sesji foto dopalę taką ilość światła?
Czy ryby mogą się zestresować?

Edytowane przez artjur
  • Lubię to 3
Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj dokończyłem kleić koronę. Troszkę wysoka wyszła. Wewnętrzne płyty mają 100mm a zewnętrzne 150mm 😲

Górny rant ma 10mm, chciałem żeby zasłoniło 10mm płyty koryta do hydroponiki i w planach jest wklejenie uszczelki w miejscu gdzie będzie płyta pokrywy.

Dolny rant zasłania 40mm akwarium ale tam też zostanie wklejona uszczelka która podniesie wszystko jeszcze jakieś 6-7mm.

W sumie to mogła być troszkę niższa, ale miałem już wiatraki 80x80mm które są w miarę ciche i nie szukałem innych.

IMG_20200825_201021.thumb.jpg.3f4dccf3079c3a9c9b1b34ab40c57936.jpgIMG_20200825_200951.thumb.jpg.55942e6fadde3d9c35d5017e84062864.jpgIMG_20200825_200932.thumb.jpg.53ef551d21b1842ed6d0f48449154fae.jpg

Ale dzięki temu że ściana z tyłu jest szara jak sama korona, to całość tak nie przygniata

IMG_20200825_202303.thumb.jpg.553cdaaf1ca21bf5f89fee1e690c2a80.jpg

No i belka oświetleniowa też prawie skończona. Niestety ale po plexi przejechałem się na darmo, miała być wycięta ale maszyna oodmówiła im posłuszeństwa.

IMG_20200825_202718.thumb.jpg.16eb918cf2b9267e4bab6db45f08aa5c.jpg

Maksymalnie 150W i ok. 10 000lm.

Wiem, wiem brązowy silikon, ale taki był w domu, prawie całą tuba, a oprawa i tak siedzi wewnątrz i nic nie będzie widać 😉

No i jak widać na fotkach, kamienie o których było tak głośno już z powrotem w garażu, a dokładniej w bagażniku 😁

Edytowane przez artjur
  • Lubię to 1
Opublikowano

Moduły fajne ja bym poszedł w ten deseń :)  Nie to że krytykuje kolego po prostu cierpliwości trzeba, mój projekt też trwał od kwietnia do lipca po pracy po godzinach itp no ale jak siedzę z piwkiem to nie bluźnię choć  kilka rzeczy bym zrobił inaczej nie zmienia faktu że jest banan na twarzy :)   Wspomnisz moje słowa 

Opublikowano

Szarogłaz przywieziony, jestem w trakcie mycia. Tylko strasznie dużo na nim takiego rdzawego nalotu, tzn. kolor tego jest jak rdza. Czy ten kamień może mieć w sobie żelazo i to w takich ilościach? No i podstawowe pytanie czy to w czymś przeszkadza?IMG_20200829_145912.thumb.jpg.0764e9a9fcb6d711a3fecc890aa8818c.jpgIMG_20200829_145859.thumb.jpg.7f0e4a6ed835a9a74e9570258f82a81c.jpg

Opublikowano

Przy układaniu bierz pod uwagę zasys do modułu aby nie było problemów oraz układ do prawidłowej cyrkulacji w zbiorniku.   Na pewno to wygląda lepiej od poprzedniej propozycji

Opublikowano (edytowane)

No właśnie teraz ułożyłem tak.

IMG_20200830_100617.thumb.jpg.74de24410a51799d49e1ab7c7bda3583.jpg

Zasłoniłem zasys żeby nie brał wody od przodu tylko ciągnął ja z lewej i prawej strony. Mam nadzieję że się sprawdzi bo teraz fajnie zasłoniło to paskudne sitko 😉

IMG_20200830_101110.thumb.jpg.d79aa18c159f10adda73afb6ed1776f0.jpg

Wyeksponowalem więcej półek i grotek, obawiam się tylko o to miejsce.

IMG_20200830_101135.thumb.jpg.43c44e619451973227ee328634882956.jpg

IMG_20200830_101142.thumb.jpg.b4c5177b7b30dc58acddb1c2483d913c.jpg

Jak będzie problem dołożę kolejny cyrkulator, żeby wspomagał to miejsce.

Edytowane przez artjur
Opublikowano

Nie buduj garaży, niech kamień opiera się o kamień w sposób naturalny,w ten sposób potworzą się groty a nie będzie wyglądało to sztucznie, jak domek z klocków

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• A czemu nie ?  Ja bardzo dużo piszę codziennie zawodowo i nie mam już siły i przede wszystkim czasu na pisanie dla przyjemności 🤷‍♂️ Dlatego dla mnie osobiście spotkanie/spotkania to najważniejsze daty w kalendarzu... Szkoda, że jest nas na spotkaniach mniej, dlatego zachęcam każdego do przyjazdu tym bardziej, że jest dobre połączenie PKP z Prudnikiem. Zawsze będę mógł opowiedzieć o swoich doświadczeniach z drapolami choć nie wiem czy faktycznie kogoś to interesuje. Poszukam tez i wrzucę na KM krótki artykuł, który poczyniłem kilka lat temu w tym zakresie na przykładzie Aristochromis christyi, ukazał się on co prawda jedynie w języku angielskim ale mam gdzieś pewnie "rękopis".
    • A czemu nie tu? Wiele razy rozmawialiśmy, nie tylko w Pokrzywnej, ale nie jest moją rolą pisanie tutaj na temat funkcjonowania Twojego akwarium z drapolami😉
    • Wszyscy mają racje aaaale nie do końca 😉 ale na szerszą rozmowę zapraszam na spotkanie do Pokrzywnej ☝️😁 PS. @pozner z tego co ja pamiętam to byłeś przy wielu moich rozmowach właśnie w Pokrzywnej ale widocznie tylko ja byłem trzeźwy 😁😉🤣
    • Nie miałem nigdy poważnych drapoli w akwarium, ale moje doświadczenia z non mbuna oraz z pielęgnicami z Ameryki centralnej mówią że dobrym środkiem do rozładowywania agresji jest mocne przerybienie. Często propozycje obsad na tym forum czy w książce Wojtka Sierakowskiego mogą mieć rację bytu tylko do pewnego momentu. 13 ryb w 1400l to niezbyt wiele w moim odczuciu. Jakie są wasze doświadczenia w tej kwestii z drapolami?
    • To prawda Regulowałem już kilka razy, ale w środku - pod szafką jakiś czas temu założyłem jeszcze drugi, mały zbiornik, 112lz pokrywą, przez to szafka jest dość często otwierana, a czasami nawet częściowo otwarta przez kilka h. Dodam, że ten sposób prowadzenia akwarium nie jest zbyt wygodny przy serwisie, więc nie polecam a szafkę bym musiał regulować w prawie każdy weekend 
    • Bardzo ładny baniak, konkret. Jedyne do czego się można przyczepić do regulacja drzwiczek pod nim 😅
    • @S_owa dzięki za super aktualizację  Wyjątkowo mnie cieszy, bo Twoja kronika zainspirowała mnie do wystartowania akwarium z drapieżnikami. Z takich predatorów kalibru XXL mam u siebie tylko samca Aristo. Zakładam, że moje akwarium finalnie może być dla niego za małe, ale postanowiłem sprawdzić co z tego wyjdzie przy założeniu, że będzie to tylko samiec bez partnerek do harcowania. Jak na razie spokojnie sobie rośnie i nie doskwiera innym lokatorom. Ku mojemu zaskoczeniu w składzie mieszkańców, najbardziej upierdliwy dla wszystkich jest samiec Stigmatochromis Tolae. Miałem 2 samce i 2 samice. Niestety przez niefortunny wypadek jedną samicę straciłem, druga nie wytrzymała presji dwóch samców 😕 Jednego samca sprzedałem bo mi było go już szkoda i ten ostatni, który pozostał potrafi być jak taka końska mucha na łące. Dokucza wszystkim. Ma swoją norę pod kaseciakiem i jego jedynym celem życiowym jest wyganianie wszystkich z tamtego rejonu. Potrafi dać popalić 1,5 razy większemu Nimbochromisowi Polistigma... Będę go musiał usunąć bo mnie już denerwuje.  Zazdroszczę widoku pielęgnującej maluchy samicy Nimbo. Nigdy nie spotkałem się z takim widokiem u moich pyszczaków.  Pozdrawiam 👋
    • Zdecydowanie brakuje tematów na dotyczących drapieżników, a jednak co raz więcej osób dysponuje pozornie większym baniakiem na poziomie np. standardowych 720l (200x60x60). Piszę ,,pozornie" bo to temat drapieżników, a ten litraż to fajna opcja przy mbunie albo przy rozsądnie dobranej obsadzie non mbuny, ewentualnie mixu non mbuny z małymi drapieżnikami. Piszę tutaj lekko ku przestrodze bo tych większych gatunków nie ma nawet co pchać do takiego zbiornika, no chyba, że jest to tylko akwarium przejsciowe. Wrzuciłem tylko 2 filmiki z Bucco ale samiec serio potrafi mocno stłamsić swoich ,,współlokatorów". Ogólnie od kiedy dołożyłem kryjówek jest wyraźnie lepiej, ale pierwsze tarło gdzie buzowały hormony, a 3 samice czekały w kolejce to reszta załogi mogła tylko cierpliwie czekać zajmując jedyne bezpieczne pozycję po drugiej stronie baniaka. Przez 1,5 roku funkcjonowania tego akwarium, z tego co kojarzę nie robiłem żadnej ingerencji w wystrój (ułożenie i liczbę kamieni/modułów), jednak samiec Buccochromisa zmusił mnie do szukania dobrego rozwiania, przez co w ciągu 2-3 tygodni trzy razy robiłem przemeblowanie w baniaku. 80cm głębi daje już pewne możliwości, dzięki czemu ryby mają zarówno dużo miejsca do pływania, jak i pole do ukrycia, czy przemieszania za/między modułami. Na początku ku mojemu lekkiemu zdziwieniu mało z tego korzystały i lewa strona zbiornika i tak należała do samca Bucco. Z czasem nauczyły się, że można umiejętnie się skryć przed wzrokiem dominującego Bucka. W moim zbiorniku pozostałe gatunki (nawet gdy nie było samca Bucco) nie robiły aż takiego spustoszenia w okresie tarła. Mój Fossorochromis ma minimalne potrzeby jeśli chodzi o terytorium obierane w trakcie tarła, choć oczywiście chęć wytarcia samicy powoduje u niego dużą pewność siebie i zdarza mu się pogonić nawet Buccochromisa, do którego normalne boi się nawet podpłynąć. Mimo wszystko nie wyciągałbym z tego jednoznacznych wniosków i nie oznacza to, że te same gatunki (mam na myśli pozostałe gatunki, poza Bucco) w innej konfiguracji np. w mniejszym zbiorniku też pogodziłyby się dostępną przestrzenią. Dopóki w akwarium rządził Champso to on dyktował warunki i szczególnie w trakcie tarła przejmował też pół akwarium (choć ta dominacja trwała, raz, że krócej, a dwa pozostałe ryby mimo mniejszej ilości kryjówek nie były, aż tak zepchnięte do boku). Odgryzał się mu jedynie samiec Nimbo. Bardzo ciekawi mnie jak wyglądałaby sytuacja w akwarium gdyby, wszystkie gatunki występowały w konfiguracji z samicami, a najwiekszy Bucco występował w konfiguracji bez samic. Myślę, że nadal miałby najmocniejszą pozycję w zbiorniku, ale nie byłoby już okresów, w których któraś z ryb dość mocno dominuje pozostałe gatunki (szczególnie w okresie tarła).
    • Nie wiem. Też wiele razy zastanawiałem się, jak to funkcjonuje u @BombeL. Dlatego go wywołałem do tablicy.  Chyba nie bardzo załapałeś mój prześmiewczy ton😉  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.