Skocz do zawartości

Życie w moim 450 litrowym akwa ( 150x50x60 )

Robson79

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...

Dawno nic nie pisałem o moim jednogatunkowym malawi więc trzeba coś skrobnąć... 😉

Minęły już ok 3 miesiące odkąd pozbyłem się Labidochromis Caeruleus Yellow i muszę przyznać, że w akwarium panuje pełna harmonia. Gdy były Yellowy to w czasie gotowości do tarła samiec ganiał wszystko dookoła a jego samice siedziały w kątach pod powierzchnią. Teraz samce Metriaclim pilnują swoich rewirów i od czasu do czasu wezmą się za pyski, ale nie są to jakieś zażarte walki. Samice pływają razem w toni wodnej i co chwilę któraś inkubuje... Z młodzieży którą jakiś czas temu wpuściłem do zbiornika pokazały się już 3 samce ale na razie ich nie odławiam; ponieważ podobają mi się bardziej od dorosłych więc poczekamy co będzie się działo jak jeszcze urosną.

Wracając do Yellowów to po pozbyciu się ich na niekorzyść w moim akwarium wyszło to, że pojawiło się więcej świderków i zwiększyła się przeżywalność narybku. Przy Yellowach raz na jakiś czas uchowała się jakaś pojedyncza rybka a teraz to naliczyłem już ok 12 maluszków w różnym wieku...

Po spotkaniu w Pokrzywnej postanowiłem coś zmienić w swoim akwarium i podczas dzisiejszej podmianki to uczyniłem. Wstawiam fotkę i jestem ciekaw czy ktoś zauważy zmianę... 🤔😉

20191020_181003.jpg

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 8

2 godziny temu, Robson79 napisał:

Minęły już ok 3 miesiące odkąd pozbyłem się Labidochromis Caeruleus Yellow i muszę przyznać, że w akwarium panuje pełna harmonia. Gdy były Yellowy to w czasie gotowości do tarła samiec ganiał wszystko dookoła a jego samice siedziały w kątach pod powierzchnią. Teraz samce Metriaclim pilnują swoich rewirów i od czasu do czasu wezmą się za pyski, ale nie są to jakieś zażarte walki. Samice pływają razem w toni wodnej i co chwilę któraś inkubuje...

Co do Yellowów to ostatnio doszedłem to tego samego wniosku. Nawet miałem o tym pisać, ale jakoś mi umknęło. Te ryby zaburzają harmonię zbiornika. Jako jedyne ganiają się, rozstawiają po rogach, w zasadzie przy non-mbunie to kamienie w zbiorniku trzymam tylko pod kątem Yellow, bo reszta pięknie pływa po całym zbiorniku i nikogo nie zaczepia.

Rada na przyszłość do wszystkich - nie polecać Yellow do non-mbuny. Jej mbunowość aż razi w oczy.

• Lubię to 1

Wygląda super👍. Teraz tak sobie pomyślałem jakby wziąć kawałek tej lawy i skruszyć ją młotkiem na kawałki o różnej gradacji (od bardzo drobnych jak żwir do trochę większych "kamyczków") i wymieszać z piaskiem, to mogłoby to też całkiem fajnie wyglądać.

• Lubię to 1
  • Smutny 1

12 minut temu, Bartek_De napisał:

Wygląda super👍. Teraz tak sobie pomyślałem jakby wziąć kawałek tej lawy i skruszyć ją młotkiem na kawałki o różnej gradacji (od bardzo drobnych jak żwir do trochę większych "kamyczków") i wymieszać z piaskiem, to mogłoby to też całkiem fajnie wyglądać.

Nie wolno tak robić!

Kruszyw nie dodajemy do pielęgnic, bo pokaleczą sobie pyszczki. Dajemy tylko piaski kopalniane/rzeczne, które są naturalnie oszlifowane.

• Lubię to 1