Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

co do muszlowcow sie nie wypowiadam;

a o krewetkach troche napisac moge;

na pewno nie polecam amano, tego nie da sie rozmnozyc w slodkiej wodzie, a cykl zycia krewetki nie jest zbyt dlugi...

z powodzeniem hoduje red-fire; kupilem po 2 zl 10 sztuk;

i zrobilo sie z tego SETKI, w akwa ogolnym z neonkami 60l...

wbrew pozorom krewetki lubia bardzo czyta wode, kiedys niemal wytluklem cala populacje lejac algovec na glony do akwa (zawiera zwiazki miedzi szkodliwe dla skorupiakow); w sumie szybko - jakies 3 miesiace - sie mnoza... nawet bardzo szybko, w zasadzie przy czystej wodzie po 6 miechach (od 10 krewetek) dno zacznie Ci sie ruszac...

i wtedy musisz rozpoczac selekcje... cos zrobic z nadmiarem...

co do karmienia pyskow:

teraz - raz na jakis czas - rzucam pyskom swiezutkie, zawsze to swoj towar, 1-1,5cm sztuki

co sie dzieje :)

jazda na maxa tym bardziej ze krewetki sa calkiem "ruchliwe" ;)

pyskom smakuja, ale IMHO nie nalezy przesadzac = przekarmic;

choc jak cos zostanie to sie rozlezie po akwa i stanowi zywy zapas na pozniej...

co do kolorow, ja jakos nie zauwazylem poprawy po krewetkach...

Opublikowano

Ja mam hodowlę krewetek już od 4-5 miesięcy. W akwarium 40l z gęstą obsadą roślinną z powodzeniem rozmnażam babaulti i fire red. Amano nie chcą się rozmnażać, ale za to są okazalsze od towarzyszy. Krewetek jest ?? trudno je policzyć, ale coś ok. setki. Akwarium na działa na zasadzie low-tech tyle, że u mnie jest to low-tech do przesady. W akwarium filtra jako urządzenia brak - "filtrują" rośliny. Oświetlenie to słońce :D , a grzeje kaloryfer :D Podłoże to jałowy żwir - nie odmulany ! , i dzięki temu rośliny rosną w nim, i są w doskonałej kondycji.

Co do muszlowców to kiedyś miałem, ale je sprzedałem, ponieważ akwarium było źle ustawione (koło drzwi) i prawie w ogóle ryb nie widziałem, a jak już zdecydowały się wyjść, to przyznam, że ciekawe obserwacje. Teraz znowu powracam do tych ryb, ponieważ zrobiłem remont, i akwarium już nie stoi koło przejścia.

Co do tego co lepsze krewetki vs. muszlowce, to polecam te drugie.

Co do pyt. jakie muszlowce, to zależy od wymiarów, ale polecam np. 1+3 neolamprlogus multifasciatus, lub 1+2 lamprlogus ocellatus.

Opublikowano
Akwarium na działa na zasadzie low-tech tyle, że u mnie jest to low-tech do przesady. W akwarium filtra jako urządzenia brak - "filtrują" rośliny. Oświetlenie to słońce :D , a grzeje kaloryfer :D Podłoże to jałowy żwir - nie odmulany ! , i dzięki temu rośliny rosną w nim, i są w doskonałej kondycji.

Polecam link do wikipedii.

Oswieccie mnie, bo stary juz jestem ;) Od kiedy, jak i przez kogo zostaly wprowadzone terminy typu "low-tech" itp.? To takie 'trendy' okreslenie na akwaria typu kula ze zlota rybka?

Opublikowano
Oswieccie mnie, bo stary juz jestem Wink Od kiedy, jak i przez kogo zostaly wprowadzone terminy typu "low-tech" itp.?

Diana Walstad, akwarystka z wieloletnim doświadczeniem, z

wykształcenia mikrobiolog.

Opublikowano
[ Od kiedy, jak i przez kogo zostaly wprowadzone terminy typu "low-tech" itp.? To takie 'trendy' okreslenie na akwaria typu kula ze zlota rybka?

Tez calkiem niedawno zapoznalem sie z tym terminem, ktos na zupelnnie innym forum napisal mniej wiecej o co chodzi..

Przyklad robil holendro - SA na ziemi do kwiatow, podobnie jak lenek filrta brak - grzalki brak napowietrzenia brak - wszystko ma samo.. bo tak jest teraz modnie..

Cos jak kiedys nosic podarte dżinsy, niby wiocha - ale modnie.

W dzisiejszych czasach trzeba byc TRÓ !!

Co do tematu, jak zwykle MUSZLOWCE !

Opublikowano

Najważniejsze jest to, że działa. Ja mam już to od 4 miesięcy i wszystko dobrze rośnie, lepiej niż na markowych żwirkach. Acha ziemi nie mam, ale i tak o dziwo wszystkie rośliny rosną b.dobrze.

Ps. U mnie znowu pływają muszlowce, już od jakiejś godziny.

Opublikowano
Acha ziemi nie mam, ale i tak o dziwo wszystkie rośliny rosną b.dobrze.

a to dziwne, bo wg. tej pani to właśnie cała teoria opiera się na ziemii, z której rośliny czerpią mikro/makro elementy:) wyorzystują również jedzenie dla ryb i ich ekstrementy...

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.